H Κίνα εξοπλίζει πτέρυγα μάχης πρώτης γραμμής με τα μαχητικά 5ης γενιάς J-20 – Ο αναβαθμισμένος κινητήρας και οι στόχοι του Πεκίνου (Photos)

Όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση του πιο φιλόδοξου εξοπλιστικού σχεδίου της φαίνεται ότι βρίσκεται η Κίνα, καθώς όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το Πεκίνο, τα μαχητικά αεροσκάφη εναέριας υπεροχής 5ης γενιάς J-20 ενσωματώθηκαν στις δυνάμεις μιας ιστορικής πτέρυγας μάχης της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας.

Νέα μαχητικά, νέος κινητήρας

Συγκεκριμένα, πλέον η πτέρυγα μάχης «Military Development Vanguard Air Group», η οποία είναι ο απόγονος της πρώτης πτέρυγας μάχης της κομμουνιστικής Κίνας, με δράση στον πόλεμο της Κορέας, διαθέτει τα δικά της J-20, τα οποία, ωστόσο, έχουν μία διαφορά με τα μαχητικά που παρέλαβε πρώτη η πτέρυγα μάχης «Wang Hai» το 2019: τα αεροσκάφη αυτά εφοδιάστηκαν με τον κινητήρα WS-10, ο οποίος είναι κινεζικής μελέτης και κατασκευής.

 

Μέχρι σήμερα, τα J-20 πετούσαν με μια «διασκευή» του ρωσικού κινητήρα AL-31F, ο οποίος τροφοδοτεί τα μαχητικά Su-35 4++ γενιάς. Ωστόσο, αν και ο κινητήρας είναι εξαιρετικά ικανός, το Πεκίνο επιδίωκε από την αρχή να αναπτύξει τον δικό του για διάφορους λόγους: πρώτον, για να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία, όσον αφορά στους κινητήρες και δεύτερον, για να είναι ο κινητήρας όσο πιο εξελιγμένος γίνεται για τα μαχητικά 5ης γενιάς.

Ενισχύσεις εν μέσω εντάσεων

Άλλωστε, όπως είχε γράψει και το economico.gr, η εντολή του Πεκίνου ήταν ο κινητήρας για τα J-20 να είναι εξίσου ισχυρός και καλός με αυτό των αμερικανικών F-22, των οποίων το J-20 θεωρείται ως άμεσος ανταγωνιστής. Στόχος της Κίνας είναι η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κινητήρα WS-15, η οποία και λόγω της πανδημίας του κοροναϊού καθυστέρησε το 2020, ενώ είχε προηγηθεί και έκρηξη στο εργοστάσιο ανάπτυξής του το 2015, που πήγε τα πράγματα ακόμα πιο πίσω.

 

Ο WS-10 θεωρείται μια ενδιάμεση λύση για τα μαχητικά 5ης γενιάς, ωστόσο αποκαλύπτει τις προθέσεις της Κίνας, η οποία επιδιώκει να αναπτύξει τους δικούς της κινητήρες για τα μαχητικά αεροσκάφη της, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εντάσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα αυξάνονται και οι ΗΠΑ επεξεργάζονται σενάρια πολέμου, σύμφωνα με τα οποία το Πεκίνο σχεδιάζει να εισβάλλει στην Ταϊβάν. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η Κίνα ενισχύει και το Ναυτικό της, με τρίτο αεροπλανοφόρο και άλλα πολεμικά πλοία.

Καμία δημοσίευση για προβολή