Έλλη Τριανταφύλλου

H κοινή λογική υπαγορεύει μάσκες παντού. Ο φόβος της απειθαρχίας …απαγορεύει

Eίναι πλέον πασιφανές ότι οι συνεχείς εκκλήσεις της πολιτείας για αυτοπροστασία και συμμόρφωση στις γενικές οδηγίες για την προστασία από τον κοροναϊό αγγίζουν όσους έχουν ανοιχτά τ αφτιά και διαθέτουν κοινή λογική, αλλά δεν ακουμπάνε καθόλου ένα μικρό, αλλά καθοριστικό ποσοστό πολιτών που επιμένουν να συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει αύριο…

Τούτων δοθέντων, υπάρχουν δύο ερωτήματα που μέχρι στιγμής δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς από την υπεύθυνη πολιτεία.

  • Πρώτα απ όλα, γιατί δεν επιβάλλεται η καθολική χρήση μάσκας, τουλάχιστον στην πρωτεύουσα, που η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει και όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι αποτελεί τη βάση κάθε ατομικής και συλλογικής προστασίας.

Από όσο αντιλαμβάνομαι, ο εύλογος φόβος που υποκρύπτεται πίσω από τις συνεχείς αναβολές στην επιβολή του μέτρου είναι η μη συμμόρφωση και η προφανής αδυναμία ελέγχου σε μία πόλη που αριθμεί εκατομμύρια πολίτες.

Στο μυαλό των κυβερνώντων δεν είμαι, αλλά καταλαβαίνω ότι το μεταθέτουν συνεχώς χρονικά, γιατί ανησυχούν για την εικόνα που θα μεταδοθεί σε περίπτωση που το μέτρο αποφασιστεί, οι πολίτες, σε σημαντικό ποσοστό δεν το εφαρμόζουν και τα αρμόδια όργανα δεν έχουν πρακτική δυνατότητα να το ελέγξουν και να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες ποινές.

Από την άλλη πλευρά, πόσο “δυνατή” άραγε είναι η “εικόνα” μιας πολιτείας που προβαίνει σε συνεχείς εκκλήσεις, οι οποίες δεν φέρνουν το ποθητό αποτέλεσμα; Και πόση κόπωση μπορεί να προκαλεί αυτό δυνητικά στους πολίτες που αντιλαμβάνονται πλήρως την έννοια της ατομικής ευθύνης αλλά εξακολουθούν να νιώθουν καθημερινά την ανάσα του φόβου στον σβέρκο τους για τις ασυνέπειες των υπολοίπων;

  • Το δεύτερο που δύσκολα εξηγείται είναι γιατί δεν αποφασίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυκτα, οπότε κλείνουν τα καταστήματα εστίασης ( και αρχίζουν τα ξέφρενα πάρτυ ), μέχρι τις 5 το πρωί, οπότε σταδιακά ξαναρχίζει η ζωή της πόλης.

Αν υποθέσουμε ότι η δεύτερη εστία μετάδοσης μετά τα ΜΜΜ είναι ο μεταμεσονύκτιος συνωστισμός και συγχρωτισμός, τότε δεν είναι εύκολα κατανοητό γιατί δεν αποφασίζεται ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο, άλλωστε, δεν θα επιβαρύνει περισσότερο τους ήδη πληττόμενους από τον κοροναϊό επαγγελματικούς κλάδους.

Ο κόσμος έχει βαρεθεί από τα διαρκή μέτρα. Το δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Θα σιχτιρίσει όμως ακόμα περισσότερο αν παρά την κόπωση, υιοθετεί τα μέτρα και αυτά δεν αποδίδουν.

Προφανέστατα η πολιτεία θέλει να αποφύγει το γενικευμένο lockdown. Αρχίζει όμως να γίνεται κοινή πεποίθηση ότι τελικά δεν θα το αποφύγει.

Ας εξαντλήσουμε τουλάχιστον μέχρι τότε τα προφανή μέτρα…

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή