H Κομισιόν λέει «όχι» στο αίτημα του Βερολίνου για ετήσιο στόχο μείωσης του χρέους

Μήνυμα ΕΕ προς τη Μόσχα: Μη χρησιμοποιείσετε την τρομοκρατική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Η Κομισιόν θέλει να σταματήσει τις γερμανικές πιέσεις προς τις χώρες μέλη να ανταποκρίνονται σε ετήσιους στόχους μείωσης του χρέους, καθώς προετοιμάζεται για σαρωτική μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε..

Το προσχέδιο της νομοθεσίας, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα Τετάρτη, θα απαιτεί από τις χώρες μέλη να μειώσουν το χρέος τους μέσα σε ένα τετραετές χρονοδιάγραμμα – μία πιο αυστηρή απαίτηση από αυτή που είχαν προτείνει αρχικά οι Βρυξέλλες. Ωστόσο, οι κανόνες δεν θα ανταποκριθούν στην απαίτηση του Βερολίνου, το οποίο ζητά ακόμη πιο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Μεγαλύτερη δικαιοδοσία στις κυβερνήσεις για τη μείωση του χρέους

Το νέο προσχέδιο δίδει στις χώρες μέλη μεγαλύτερη δικαιοδοσία ως προς τα σχέδια μείωσης του χρέους τους. Ωστόσο, οι πιο συντηρητικές δημοσιονομικά χώρες, με την καθοδήγηση της Γερμανίας, ζητούν πιο αυστηρά ελάχιστα κριτήρια για τη μείωση του χρέους, καθώς φοβούνται ότι το νέο καθεστώς θα είναι υπερβολικά χαλαρό.

Η ισχύς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ανεστάλη από τις αρχές του 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού. Οι διαμορφωτές πολιτικής της Ε.Ε. υποστηρίζουν ότι θα τεθεί ξανά σε λειτουργία το επόμενο έτος και γι΄αυτό βιάζονται για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του Σύμφώνου εντός του τρέχοντος έτους, δίδοντας προτεραιότητα σε επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση και αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα δρακόντεια μέτρα μείωσης του χρέους.

Η Κομισιόν ζητά να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τις χώρες μέλη για τη μείωση του χρέους τους με βάση μία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους τους, χαράσσοντας ένα σχέδιο δαπανών σε ορίζοντα τετραετίας, το οποίο ωστόσο να μπορεί να επιμηκυνθεί σε επτά χρόνια.

Το προσχέδιο απαιτεί από τις χώρες μέλη να διασφαλίζουν ότι οι αναλογίες χρέους/ΑΕΠ θα είναι μειωμένες στα τέλη του αρχικού τετραετούς χρονοδιαγράμματος. Επιπλέον, οι χώρες μέλη θα υποχρεούνται να διατηρούν τον ρυθμό αύξησης των δαπανών τους χαμηλότερα από το μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης. Οι χώρες με υπερβολικά ελλείμματα θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να τα μειώσουν κατά 0,5% του ΑΕΠ ετησίως.

Το συνολικό πακέτο είναι πιο αυστηρό απ΄αυτό που είχε προταθεί αρχικά από την Κομισιόν στα τέλη του 2022. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπολείπεται από τις απαιτήσεις της Γερμανίας για ετήσια μείωση του χρέους. Το Βερολίνο έχει προτείνει ότι η αναλογία χρέους/ΑΕΠ των πλέον χρεοκωπημένων χωρών θα πρέπει να υποχωρεί κατά 1% ετησίως. Για τις χώρες με λιγότερο επαχθές χρέος, η ελάχιστη απαίτηση θα είναι 0,5% ετησίως.

Η Κομισιόν φοβάται ότι οι απαιτήσεις μείωσης του χρέους εάν είναι υπερβολικά αυστηρές θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, άποψη την οποία συμμερίζονται οι πιο αυστηρές ως προς τα δημοσιονομικά χώρες.

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο.
  • Με πληροφορίες από τους Financial Times

Καμία δημοσίευση για προβολή