H Λαγκάρντ πήρε το όπλο της: Ρίχνει άλλα 500 δις ευρώ στην μάχη κατά της κορονο-ύφεσης – Τι σημαίνει για την Ελλάδα η επέκταση του QE της EKT

Λαγκάρντ ΕΚΤ
IMF Managing Director Christine Lagarde speaks about "Bretton Woods After 75: Rethinking International Cooperation", during the IMF - World Bank Spring Meetings at International Monetary Fund Headquarters in Washington, DC, April 10, 2019. (Photo by SAUL LOEB / AFP) (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες και τις προβλέψεις των αγορών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την αύξηση του QE (ποσοτικής χαλάρωσης) κατά 500 δις ευρώ και την επέκτασή του έως τον Μάρτιο του 2022.

Η απόφαση για αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP) που είχε προαναγγελθεί από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενισχύει το «μπαζούκα» της κεντρικής τράπεζας κόντρα στην κορονο-ύφεση αυξάνοντάς το στα 1,85 τρις ευρώ από τα 1,35 τρις.

Παράλληλα, η ΕΚΤ στέλνει μήνυμα στήριξης διαρκείας στις οικονομίες της ευρωζώνης όχι μόνον με την επέκταση του PEPP έως τον Μάρτιο του 2022 αλλά και με την διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα παραμείνει σε ισχύ για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η επέκταση του PEPP

Για την Ελλάδα η επέκταση του PEPP σημαίνει, ουσιαστικά, εγγυημένη και φθηνή χρηματοδότηση τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022.

Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ καλύπτουν ήδη την εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου τόσο φέτος όσο και του χρόνου. Συνολικά, και πριν από την σημερινή αύξηση του προγράμματος, η ΕΚΤ κάλυπτε την Ελλάδα με απορρόφηση τίτλων 27 δις, την ώρα που οι φετινές εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ φθάνουν στα 12 δις ευρώ και εκείνες που προγραμματίζονται για το 2021 υπολογίζονται στα 11 δις ευρώ.

Πρόσθετες αγορές ελληνικών ομολόγων έως 22 δις

Από την αρχή του προγράμματος τον Μάρτιο και έως το τέλος του 2020, οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ τοποθετούνται στα 18 δισ. ευρώ περίπου, καθώς σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία η ΕΚΤ έως τα τέλη Νοεμβρίου είχε αγοράσει ελληνικούς τίτλους ύψους 16,3 δισ. ευρώ. 

Η σημερινή απόφαση για αύξηση του PEPP κατά 500 δις σημαίνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Societe Generale, ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει επιπλέον ελληνικά ομόλογα ύψους από 15 έως 22 δις ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Καμία δημοσίευση για προβολή