H Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας

Στην βαθμίδα Β1 από Ba3 υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας η Moody’s. Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη ότι ο κίνδυνος κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών συνεχίζει να αυξάνεται και μαζί του αυξάνεται και ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών κρατικών ομολόγων από πλευράς του τουρκικού κράτους.

Η βαθμίδα Β1, σύμφωνα με τον οίκο, εξισορροπεί αυτούς τους κινδύνους με τα θεμελιώδη πιστωτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ιδιαίτερα τη μεγάλη, διαφοροποιημένη οικονομία της και τα σχετικά χαμηλά επίπεδα δημόσιου χρέους.

Ο αντίκτυπος της συνεχιζόμενης διάβρωσης της ισχύος των θεσμών και της αποτελεσματικότητας των εφαρμοζόμενων πολιτικών στην εμπιστοσύνη των επενδυτών αντισταθμίζει όλο και περισσότερο τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης και διαφοροποιημένης οικονομίας και του χαμηλού δημόσιου χρέους.

Η Τουρκία εξαρτάται διαρθρωτικά από τις εξωτερικές ροές κεφαλαίων και η εμπιστοσύνη της Moody’s στην ικανότητά της να συνεχίσει να προσελκύει τα μεγάλα κεφαλαια που χρειάζονται κάθε χρόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους της και τη διατήρηση της ανάπτυξιακής δυναμικής μειώνεται.

Σύμφωνα με τον οίκο, η Τουρκία παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια παρατεταμένη περίοδο οξείας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αστάθειας. Τα αποθέματα συναλλαγματικών διαθεσίμων είναι αδύναμα και η Moody’s αναμένει να αποδυναμωθούν περαιτέρω κατά τα επόμενα δύο χρόνια, σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε ολόκληρη την οικονομία.

Ενώ έχουν υπάρξει ανακοινώσεις για μέτρα, οι αρχές της χώρας δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στην οικονομία να προσαρμοστεί σε μια νέα πιο βιώσιμη ισορροπία, λόγω των φόβων για τις βραχυπρόθεσμες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που θα συνεπαγόταν αυτή η προσαρμογή.

Η βούληση ή και η ικανότητα της κυβέρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει πολιτικές που θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αντιμετωπίζοντας τις υφέρπουσες αδυναμίες, παραμένει αβέβαιη. Από τα μέσα του 2018, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά πακέτων οικονομικής μεταρρύθμισης. Τελικά, αυτές οι ανακοινώσεις είτε ήταν απλώς αντίδραση σε συγκεκριμένες πιέσεις που ασκούνταν στην οικονομία είτε αναδιατύπωση μέτρων που θα ήταν θετικά σε περίπτωση εφαρμογής τους, ωστόσο συζητούνται εδώ και χρόνια και δεν έχουν προχωρήσει.

Τα περισσότερα κυβερνητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στοχεύουν στο τραπεζικό σύστημα, εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, υποβαθμίζοντας την μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος σε εξωτερικούς κραδασμούς, αυξάνοντας έτσι την έκθεσή και των δύο στα “σκαμπανεβάσματα” των αγορών, συμπληρώνει ο οίκος.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή