H νέα απάτη που σαρώνει το διαδίκτυο στην εποχή του κοροναϊού : Υπόσχονται εμβόλια έναντι αμοιβής. Πόσο κοστολογούν “την υπηρεσία”

εμβόλιο απάτες

Οι όπου γης απατεώνες έχουν διαχρονικά την “ικανότητα” όχι μόνο να προσαρμόζονται στις συνθήκες, αλλά κυρίως να προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν.

Ετσι, στην εποχή που η πανδημία του κοροναϊού έχει γονατίσει την υφήλιο και ολόκληρη η ανθρωπότητα ζει με την ελπίδα των εμβολίων, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να αναμένει μέχρι και αρκετούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, απατεώνες online, μέσω e-mail και εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων δελεάζουν τα υποψήφια θύματά τους με τον ισχυρισμό ότι μπορούν να τους εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εμβόλιο εντός ημερών για μόλις 150 δολάρια (περίπου 120 ευρώ).

Οι απάτες με τα εμβόλια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίοι προειδοποιούν το κοινό προκειμένου να προστατεύσει τα χρήματα του και τα προσωπικά δεδομένα του.

Επτά προσφορές στη “μαύρη” πλευρά του διαδικτύου

Μια αναζήτηση του Reuters στο διαδίκτυο, σε φόρουμ του σκοτεινού διαδικτύου και στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram βρήκε επτά διαφορετικές προσφορές για υποτιθέμενα εμβόλια Covid-19.

Οι απάτες περιλαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπόσχονται είσοδο σε υποτιθέμενες μυστικές λίστες για πρόωρη πρόσβαση στο εμβόλιο ή αυτοματοποιημένες τηλεφωνικές κλήσεις που παριστάνουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Το FBI των και η Ιντερπόλ, μεταξύ άλλων, έχουν προειδοποιήσει για αναδυόμενα προγράμματα απάτης που σχετίζονται με την πανδημία, λέγοντας ότι οι ψευδείς θεραπείες και τα εμβόλια που διαφημίζονται σε ύποπτους ιστότοπους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν απειλές στον κυβερνοχώρο και σημαντικό κίνδυνο για την υγεία ή ακόμα και για ζωές των ανθρώπων.

Υπερδιπλασιάστηκαν οι ιστοσελίδες που περιέχουν τη λέξη εμβόλιο

Οι ιστότοποι που περιέχουν τη λέξη εμβόλιο σε συνδυασμό με την Covid-19 ή τον κοραναϊό στο όνομά τους υπερδιπλασιάστηκαν από τον Οκτώβριο σε περίπου 2.500 τον Νοέμβριο, όταν τα πρώτα νόμιμα εμβόλια πλησίαζαν προς την έγκριση, σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Recorded Future, η οποία παρακολουθεί τις απάτες που σχετίζονται με την Covid-19 στο διαδίκτυο.

«Πολλοί από αυτούς τους φαίνεται να είναι ευκαιριακές εγγραφές, αλλά ορισμένοι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για απόπειρες ηλεκτρονικού ″ψαρέματος″ για να πείσουν τους ανθρώπους να κλικάρουν σε κακόβουλους συνδέσμους», δήλωσε η Λίντσεϊ Κέι, διευθυντής των επιχειρησιακών αποτελεσμάτων στην Recorded Future.

Οι απατεώνες ποντάρουν στις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με την πολύ αργή διάθεση των εμβολίων μέχρι στιγμής Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, ή ακόμα και το καλοκαίρι, για να λάβουν το εμβόλιο.

Εμβόλια δίπλα σε κοκαϊνη και οπιοειδή 

Στο σκοτεινό διαδικτυακό φόρουμ Agartha, προσφέρονται ψεύτικα εμβόλια για τον κορονοϊό δίπλα σε κοκαΐνη, φάρμακα οπιοειδών, «ψεύτικα χρήματα υψηλής ποιότητας», όπλα χειρός κ.ά. Μάλιστα η τιμή του φιαλιδίου φτάνει τα 500 ή και τα 1.000 δολάρια ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληρώσουν και με Bitcoin.

Σε έναν άλλο σκοτεινό ιστότοπο, ένας πωλητής που ισχυρίστηκε ότι ήταν από το «Ινστιτούτο Επιστημών της Γουχάν» προσφέρει εμβόλια για την Covid-19 με αντάλλαγμα οποιαδήποτε δωρεά και ζητάει από τους αγοραστές να του παράσχουν το ιατρικό τους ιστορικό.

Στο Telegram, πολλά κανάλια επικοινωνίας προσφέρουν υποτιθέμενα εμβόλια συνοδευόμενα από εικόνες αποθεμάτων. Ενας χρήστης προσφέρει υποτιθέμενα εμβόλια της Moderna για 180 δολάρια και ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει σε όποιον το επιθυμεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έναντι 150 δολαρίων ή αυτό της AstraZeneca για 110 δολάρια ανά φιαλίδιο.

Και σε πακέτα “ρυθμιζόμενης θερμοκρασίας”

Ερωτηθείς για το πώς θα αποσταλούν τα εμβόλια, ο δημιουργός του λογαριασμού είπε ότι μεταφέρονται σε «πακέτα ρυθμιζόμενης θερμοκρασίας» και παγοκύστες μέσα σε λίγες μέρες ή σε μια νύχτα για επιπλέον χρέωση.

Ερωτηθείς για τις απάτες εμβολίων, η Pfizer είπε ότι έχει λάβει δραστικά μέτρα για να μειώσει τον κίνδυνο παραποίησης και παρακολουθεί αυτά τα φαινόμενα πολύ προσεκτικά.

«Οι ασθενείς δεν πρέπει ποτέ να προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα εμβόλιο στο διαδίκτυο – κανένα νόμιμο εμβόλιο δεν πωλείται στο διαδίκτυο – και να εμβολιάζονται μόνο σε πιστοποιημένα κέντρα εμβολιασμού ή από πιστοποιημένους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε εκπρόσωπος της Pfizer.

Καμία δημοσίευση για προβολή