H πανδημία τρομάζει τη Γερμανία: Πώς αντιεμβολιαστές και ακροδεξιά συνεργάζονται και δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα

Οι υπόγειες σχέσεις της ακροδεξιάς με το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ευρώπη είναι εξαρχής γνωστές και «χαρτογραφημένες». Ωστόσο, πλέον φαίνεται ότι αυτή η συμβίωση δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα που τρομάζει τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σκηνές χάους

Πριν από λίγες ημέρες περίπου 5.000 άτομα διαμαρτυρήθηκαν στο κέντρο του Μονάχου ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Παρότι η διαδήλωση είχε προηγουμένως απαγορευθεί και δεν τηρούνταν τα μέτρα προστασίας, η αστυνομία δεν την διέλυσε. Παρατηρητές κάνουν λόγο για χαοτικές σκηνές. Έγιναν έντεκα συλλήψεις που αφορούσαν μεταξύ άλλων επιθέσεις εναντίον αστυνομικών καθώς και χρήση συμβόλων απαγορευμένων ακροδεξιών οργανώσεων.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «ειρήνη», «ελευθερία», «καμία δικτατορία» και «αντίσταση». Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται εδώ και εβδομάδες σε καθημερινή βάση παντού στη Γερμανία. Οι συμμετέχοντες είναι αρνητές του κορωνοϊού, άτομα που διαφωνούν με την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά και ακροδεξιοί.

Χέρι-χέρι αρνητές και ακροδεξιοί

Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας καταλήγει στο συμπέρασμα πως ενώ αρχικά αυτές οι διαφορετικές τάσεις συνυπήρχαν σε κινητοποιήσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια μετατόπιση του όλου κινήματος προς τα δεξιά, μια ιδεολογική προσέγγιση με την ακροδεξιά και μια ριζοσπαστικοποίηση.

Σύμφωνα με τη μυστική γερμανική υπηρεσία πληροφοριών που δραστηριοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία προσέγγισης και ριζοσπαστικοποίησης διαδραματίζουν τα κοινωνικά δίκτυα και οι υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, ειδικά το Telegram. Σε μηνύματά τους αρνητές του κορωνοϊού καλούν σε αγώνα εναντίον του δημοκρατικού καθεστώτος και προτρέπουν σε βία.

Βίαια επεισόδια

Υπενθυμίζεται ότι βίαια επεισόδια μεταξύ αντιεμβολιαστών και αστυνομίας έχουν καταγραφεί πρόσφατα και σε χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, αλλά και χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα το αντιεμβολιαστικό κίνημα για την ώρα περιορίζεται σε πιο «γραφικές» κινήσεις, όπως τη δράση των «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος», ωστόσο ακόμα και εκεί οι σχέσεις με την ακροδεξιά είναι εμφανείς.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας είναι το γεγονός ότι οι συμπράξεις αντιεμβολιαστών με ακροδεξιούς μπορούν να οδηγήσουν σε φαινόμενα εκτροπών, ιδίως σε μια περίοδο που λόγω της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού, οι κυβερνήσεις «σφίγγουν» ακόμα περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα και προκαλούν δυσφορία ακόμα και σε πολίτες που ως σήμερα τηρούσαν τις νόρμες προστασίας.

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Καμία δημοσίευση για προβολή