H Scope Ratings «τραβά το χαλί» για τον Ερντογάν: Με τις πολιτικές του «πριονίζει» τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας

Καθώς ο Τούρκος πρόεδρος «κάνει παιχνίδια» με την ημερομηνία των εκλογών στη χώρα, αν και πλέον θεωρείται ότι θα γίνουν τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης «τσουρουφλίζει» την οικονομική πολιτική του Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανάλυση της Scope Ratings, η πρόωρη προσφυγή σε κάλπες τον Μάιο έχει ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα για να περιοριστεί η ικανότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αξιοποιήσουν το προβάδισμά τους στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο οι ολοένα και πιο παρεμβατικές οικονομικές πολιτικές αποδυναμώνουν έναν από τους πυλώνες της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, τα σχετικά εύρωστα δημόσια οικονομικά.

Οι δυσκολίες είναι μπροστά

Η μετεκλογική οικονομική κατεύθυνση της χώρας είναι αβέβαιη, αλλά οι τρέχουσες πολιτικές αυξάνουν το κόστος των μελλοντικών προσαρμογών, όπως το πρόσφατα ανακοινωθέν σχέδιο πρόωρης συνταξιοδότησης, το οποίο θα έχει μακροπρόθεσμο αρνητικό αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ, δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού της Τουρκίας από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα.

Η επόμενη κυβέρνηση, όπως τονίζει η Scope, θα είναι αντιμέτωπη με δύσκολες οικονομικές επιλογές και επιλογές πολιτικής: είτε θα στοχεύσει σε μια ομαλή αλλά οικονομικά επώδυνη προσαρμογή μέσω της επιστροφής σε πιο ορθόδοξες πολιτικές για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, είτε θα παραμείνει στην τρέχουσα πορεία και θα κινδυνέψει με μια ξαφνική και άτακτη κρίση ισοζυγίου πληρωμών.

Κατά τη Scope, οι επενδυτές πρέπει να είναι σε εγρήγορση για σημάδια αυξανόμενης οικονομικής πίεσης στον τραπεζικό κλάδο της Τουρκίας – πριν από τις εκλογές αλλά και μετά. Και αυτό γιατί η εξάρτηση της Άγκυρας από τις εγχώριες τράπεζες για την παροχή σκληρού νομίσματος στην κεντρική τράπεζα και την απορρόφηση του κρατικού χρέους έχει αυξηθεί, καθώς οι ξένοι επενδυτές έχουν μειώσει την έκθεση στις τουρκικές αγορές χρέους.

Κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Οι τουρκικές τράπεζες κατάφεραν να εξασφαλίσουν ξένη χρηματοδότηση στο παρελθόν και μετακύλησαν το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού χρέους τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης της λίρας του 2018. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης των τραπεζών έχουν αυξηθεί περαιτέρω καθώς αυξάνονται οι μακροοικονομικές ανισορροπίες ως αποτέλεσμα των ανορθόδοξων πολιτικών της κυβέρνησης.

Όπως σημειώνει η Scope, περίπου το ήμισυ της διαθέσιμης ρευστότητας σε ξένο νόμισμα των τουρκικών τραπεζών, ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι “παρκαρισμένη” στην κεντρική τράπεζα, κυρίως μέσω swap ξένου νομίσματος. Έτσι, σε περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστεί να αποπληρώσουν σημαντικά ποσά χρέους ή καταθέσεων σε ξένο νόμισμα σε ένα σενάριο ακραίων καταστάσεων, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη ρευστότητα.

Η ικανότητα των τραπεζών να το πράξουν είναι αβέβαιη, προειδοποιεί ο οίκος, καθώς θα πίεζε τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας. Επιπλέον, οι επεκτατικές οικονομικές πολιτικές τροφοδοτούν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 40 δισ. δολάρια το 2023. Αυτό εκθέτει την Τουρκία σε αλλαγές στο επενδυτικό κλίμα, ιδίως δεδομένων των αυστηρότερων παγκόσμιων συνθηκών χρηματοδότησης.

Στις τράπεζες το χρέος της Τουρκίας

Η κεντρική τράπεζα έχει εφαρμόσει νέους κανονισμούς που απαιτούν από τις τράπεζες να αγοράζουν περισσότερο δημόσιο χρέος για να μειώσουν το κόστος δαπανών για την κυβέρνηση κατά την προεκλογική περίοδο, με τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της χώρας να κινούνται στο 10%, όχι πολύ μακριά από αυτές των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπου ο πληθωρισμός κινείται, ωστόσο, πολύ χαμηλότερα του 64% στο οποίο διαμορφώνεται ο πληθωρισμός της Τουρκίας.

Ο τραπεζικός τομέας κατέχει επί του παρόντος το 77% του εγχώριου χρέους της τουρκικής κυβέρνησης ύψους 100 δισ. δολαρίων. Η χαλάρωση αυτής της πολύ στενής σχέσης μεταξύ του κράτους και του τραπεζικού συστήματος δεν θα είναι εύκολη, τονίζει η Scope. Οποιαδήποτε νομισματική ομαλοποίηση μετά τις εκλογές θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές απώλειες για τα χαρτοφυλάκια ασφαλείας των τραπεζών.

Εάν οι οικονομικές πολιτικές αλλάξουν μετά τις επερχόμενες εκλογές και επικεντρωθούν περισσότερο στη σταθερότητα των τιμών, αυτό θα ήταν θετικό για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, παρά την αρχική πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας, όπως σημειώνει ο οίκος. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των σημαντικών μακροοικονομικών ανισορροπιών θα απαιτούσε χρόνο ακόμη και αν υποτεθεί ότι θα βελτιωθεί η χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό οποιαδήποτε νέα ηγεσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή