“Δεν μπορείτε να μας αποκλείσεται από το παιχνίδι της ενέργειας στη Μεσόγειο” λέει η Άγκυρα

Η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από την εξίσωση της ενέργειας στην περιοχή, δηλώνει το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας και καλεί όλους να επωφεληθούν από την προσέγγιση της Τουρκίας για win – win, όπως αναφέρει. Το Υπουργείο υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι “δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές οι δηλώσεις που έγιναν από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα”. Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι οι δραστηριότητες του ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός και του γεωτρύπανου Πορθητής “βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο σχετικά με τις πηγές υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές προηγουμένως, σε κάθε επίπεδο και πλατφόρμα, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα στην δική μας υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο όσον και τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) γύρω από το νησί”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με το Υπουργείο, η Τουρκία γνωρίζει ότι οι φυσικές πηγές μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ευημερία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι δεν μπορεί η Τουρκία να αποκλειστεί από την εξίσωση της ενέργειας στην περιοχή. “Σε αυτό το σημείο, αυτή η πολύπλευρη και θετική πολιτική ενέργεια η οποία δίνει σημασία τόσο στην ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας όσο και της Ευρώπης, πρέπει να αξιολογηθεί ως μια ευκαιρία για όλες τις πλευρές”, προστίθεται. “Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία και η ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) δεν πρέπει να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση της περιοχής.

[more]

Αντί να υποδαυλίζεται η περιφερειακή διαμάχη με βήματα που αυξάνουν την ασάφεια και τη ένταση, απευθύνουμε έκκληση να επωφεληθούν όλοι από την προσέγγιση της χώρας μας για win- win (όλοι κερδίζουν) και να συμβάλουν σε αυτή με την δημιουργία μιας σταθερής περιοχής διασφαλίζοντας την δικαιοσύνη στο νησί”, αναφέρεται.

Επιστολή Αναστασιάδη στον γ.γ. του ΟΗΕ

Tη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να αποτραπεί η Τουρκία και να μην προχωρήσει σε παράνομες δραστηριότητες και γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε από τον ΟΗΕ ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Νίκος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως οι τουρκικές παράνομες ενέργειες στη θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, «δημιουργούν επείγουσα ανησυχία».

Σε συνέχεια των τουρκικών παράνομων σεισμικών ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έντονη στρατιωτικοποίηση των εν λόγω περιοχών, σημειώνει ο Πρόεδρος της Κύπρου, «έχουμε λάβει πληροφορίες ότι η Τουρκία προτίθεται να προχωρήσει σε διερευνητικές γεωτρήσεις σε περιοχές που εμπίπτουν εντός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε, αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Γκουτέρες, ότι αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοια πρωτόγνωρη παράνομη ενέργεια, θα αποτελούσε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δίκαιου και της τάξης, περιλαμβανομένης της σύμβασης για το Δίκαιο Θαλάσσης, οι πρόνοιες του οποίου έχουν προ πολλού καταστεί εθιμικό δίκαιο.

Θα αποτελούσε παράλληλα απειλή κατά της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας, σε πλήρη αντίθεση με τη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, αν η Τουρκία υλοποιήσει τα πιο πάνω, θα αποτελέσει ένα καταστροφικό πλήγμα στις εν εξελίξει προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης, για τις οποίες είμαστε έντονα δεσμευμένοι».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι αναμένει «την άμεση δράση και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων από τα Ηνωμένα Έθνη ως θεματοφύλακες της διεθνούς ειρήνης, ούτως ώστε να αποτραπεί η Τουρκία να προχωρήσει στις παράνομες ενέργειές της».

Για το θέμα ο κ. Αναστασιάδης επανήλθε μάλιστα χθες το βράδυ με δηλώσεις του, χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ μας ως δεύτερη εισβολή «και αυτό που εκ καθήκοντος πράττουμε, και πιστεύω ότι θα έχει ανταπόκριση, είναι οι μελετημένες και μεθοδευμένες κινήσεις που γίνονται προς κάθε κατεύθυνση».

Στις 9 Μαΐου στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναμένεται να ενημερώσει τους εταίρους για όσα συμβαίνουν και να απαιτήσει, πέραν μιας καταδικαστικής δήλωσης κατά της Τουρκίας, συγκεκριμένα μέτρα σε περίπτωση που τελικά η Άγκυρα προχωρήσει σε γεώτρηση. Θα θέσει θέμα αποκοπής κονδυλίων, πάγωμα της διαδικασίας για απελευθέρωση βίζας προς Τούρκους υπηκόους, και αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης.

Αυτά θα επιδιωχθούν ως κλιμακωτή αντίδραση της ΕΕ και η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων θα εξαρτηθεί από τη στάση της Άγκυρας. Στόχος της Τουρκίας όπως όλα δείχνουν είναι να δημιουργηθούν «γκρίζες ζώνες», ενώ δεν αποκλείεται η Τουρκία να επιθυμεί την δημιουργία έντασης για να μπει στην διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας αφήσει εκτός διαδικασιών την Άγκυρα λόγω των απαιτήσεων της έναντι όλων.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι δεν ισχύουν οι συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις χώρες της περιοχής για την ΑΟΖ, ενώ αναφέρει πως από το 2004 μέχρι σήμερα έχει καθαρή στάση σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν αλλάζει ρότα η Λευκωσία

Παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας στη κυπριακή ΑΟΖ η Λευκωσία δεν κάνει σκέψεις για διαφοροποίηση του ενεργειακού της προγράμματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών της Κύπρου και αντιπροσωπείας των εταιρειών Noble-Shell-Delek, οι οποίες διατηρούν δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 της ΑΟΖ.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή παίρνουν σειρά οι διαπραγματεύσεις της διαπραγματευτικής ομάδας υδρογονανθράκων με τις εταιρείες Total και ENI για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του τεμαχίου 7, στο οποίο, πέραν των άλλων γεωτρητικών στόχων, εκτείνεται και το κοίτασμα «Καλυψώ» από το τεμάχιο 6.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή