Hλίας Μόσιαλος: Αποτελεσματικό και ισχυρό το εμβόλιο της Moderna απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα, καθώς και σε όλες τις παραλλαγές του κορονοϊού

εμβόλιο moderna

Σημαντικά στοιχεία για το εμβόλιο της Moderna δίνει ο  Ηλίας Μόσιαλος με άρθρο του που δημοσίευσε το in.gr. Αναφέρεται σε εργαστηριακές μελέτες που δείχνουν ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα στις παραλλαγές του κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένης και της μετάλλαξης Δέλτα.

Αποτελεσματικό το εμβόλιο και στην μετάλλαξη Δέλτα

Συγκεκριμένα ο καθηγητής κ. Μόσιαλος αναφέρει:

Η Moderna ανακοίνωσε σήμερα νέα αποτελέσματα από εργαστηριακές μελέτες όλων των παραλλαγών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο ορός του αίματος των εμβολιασμένων με δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna, μπορεί να εξουδετερώσει όλες τις παραλλαγές που έλεγξαν, συμπεριλαμβανομένων:

  • νεότερων συγγενικών εκδοχών της παραλλαγής Βήτα (B.1.351, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική),
  • τριών συγγενικών παραλλαγών της B.1.617 (που αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία),
  • των παραλλαγών Κάπα (B.1.617.1) και Δέλτα (B.1.617.2),
  • της παραλλαγής Ήτα (B.1.525, που προσδιορίστηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία),
  • των παραλλαγών A.23.1 και A.VOI.V2 που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ουγκάντα ​​και την Αγκόλα, αντίστοιχα.

Τι δείχνουν οι έρευνες για όλες τις μεταλλάξεις

Τα νέα στοιχεία ανακοινώθηκαν στην πλατφόρμα bioRxiv  και σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας και τη δημοσίευση με τα αναλυτικά στοιχεία της μελέτης. Να θυμίσω πως χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία, οι ερευνητές είχαν αναλύσει και δημοσιευτεί στο NEJM τον προηγούμενο Απρίλιο, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna σχετικά με την Βρετανική (B.1.1.7) και την Νοτιοαφρικανική (B.1.351) παραλλαγή, που τώρα ονομάζονται Άλφα και Βήτα, αντίστοιχα.

Τα πρόσφατα δεδομένα έδειξαν πως οι παραλλαγές Άλφα και A.23.1 έχουν ελάχιστο αντίκτυπο έναντι της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, και πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό- αν και υπάρχει κάποια μείωση των τίτλων εξουδετέρωσης- έναντι στις παραλλαγές Δέλτα, Γάμα, Κάπα και Ήτα σε σχέση με το στέλεχος που κυκλοφορούσε σε όλη την Ευρώπη την περσινή άνοιξη.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των τίτλων εξουδετέρωσης από την παραλλαγή A.VOI.V2, (που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Αγκόλα) η οποία όμως προς το παρόν δεν δημιουργεί ανησυχία στους επιστήμονες.

Πρόσθετο “όπλο” η κυτταρική ανοσία”

Να ξαναπούμε πως πρόκειται για μια εργαστηριακή μελέτη, δηλαδή δεν συνυπολογίζει πως πέραν των αντισωμάτων έχουμε και την κυτταρική ανοσία που μας προστατεύει επίσης μετά τον εμβολιασμό.

Και τέλος, να πούμε πως αυτά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, που έρχονται να προστεθούν στα αντίστοιχα ευρήματα από τις μελέτες για τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca, υπογραμμίζουν την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων.

Έχει όμως μεγάλη σημασία να ενταθεί και ο ρυθμός των εμβολιασμών

Καμία δημοσίευση για προβολή