Υφεση 0,9% στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνo. Πλήγμα η μείωση των επενδύσεων κατά 6,4%

Μια πρώτη εικόνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία παρέχει η ΕΛΣΤΑΤ, δημοσιεύοντας τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 και κατά 1,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Τα στοιχεία αφορούν το πρώτο δίμηνο πριν τον κορωνοϊό και μόνο το πρώτο διάστημα της καραντίνας.

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, και αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση».

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σημειώνουν ότι «βλέπουμε στοιχεία που καταδεικνύουν αντοχή από την πλευρά της οικονομίας και πως συγκριτικά με Γερμανία (-2,3% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση), τη Γαλλία (-5,3%), την Ισπανία (-4,1%), και Ιταλία (-5,4%) η επίδοση της Ελλάδας ήταν σαφώς καλύτερη».

Ωστόσο, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένα πρώτο δείγμα των πιέσεων που θα γνωρίσει φέτος η χώρα, αφού περιλαμβάνουν το πρώτο δίμηνο προ υγειονονομικής κρίσης, αλλά και μόλις την αρχή του lockdown.

Μεγάλο πλήγμα η μείωση των επενδύσεων κατά 6,4% αλλά και η μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά 0,7%. Αντοχές στις εξαγωγές, αλλά και άνοδος της κρατικής κατανάλωσης. Επόμενα “κρας τεστ” η πορεία του Τουρισμού και ο χρόνος έλευσης του κοινοτικού χρήματος. Σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης η ύφεση, λέει ο ΥΠΟΙΚ.

Τριμηνιαίες μεταβολές

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

– Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%.

– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,0%.

Ετήσιες μεταβολές

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,01%.

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με αυτά, κατέγραψε ρυθμό ύφεσης, σε ετήσια βάση, -0,9%.

Η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Η συντεταγμένη πορεία της Κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα, και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.

Πιστεύω ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που ενέσκηψε από την πανδημία, με το ελάχιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Στ. Πέτσας: Σημαντικά μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για σημαντικά μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν και αισθητά μικρότερη συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Το νούμερο αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν, γεγονός από το οποίο εξάγουμε δύο βασικά συμπεράσματα. Πρώτον, ότι η ελληνική οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που κερδίσαμε μετά την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου. Και επίσης, ότι ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο προβλεπόταν.

Δεύτερον, ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ύφεση στην Ελλάδα ήταν αισθητά μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ενώ συγκριτικά καλύτεροι είναι οι πρόδρομοι δείκτες και για το δεύτερο τρίμηνο. Τόσο ο δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα, όσο και ο δείκτης οικονομικού κλίματος που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ, καταγράφουν σαφή, αλλά σε κάθε περίπτωση, μικρότερη υποχώρηση στην Ελλάδα σε σχέση με την ευρωζώνη. Επομένως, παρά το απρόβλεπτο και εξωγενές γεγονός της πανδημίας του κορονοϊού, η ελληνική οικονομία έδειξε την ανθεκτικότητά της», ανέφερε.

Ολοκληρώνοντας όπως είπε: «στόχος όλων των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είναι η ύφεση να είναι παροδική. Για να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε πριν την υγειονομική κρίση. Για να διατηρήσουμε τον δυναμισμό που είχαμε στην αφετηρία της φετινής χρονιάς».

Καμία δημοσίευση για προβολή