Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί τη ρευστότητα που παρέχει στα κράτη μέλη. Δεσμεύεται για πρόσθετη στήριξη στην Ελλάδα

Αλλαγή πλάνων για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όσον αφορά στα σχέδιά της για σταδιακή μείωση της ρευστότητας που παρείχε στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης λόγω πανδημίας, προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ σχεδίαζε να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων εντός του τρέχοντος μήνα που είχε εφαρμόσει στη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνακόλουθη αστάθεια που προκαλεί αλλάζουν τα σχέδια στη Φρανκφούρτη, γεγονός το οποίος φαίνεται ότι επηρεάζει (θετικά) και την Ελλάδα.

Αναθεώρηση σχεδιασμού

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναθεώρησε το σχέδιο των αγορών στο Πρόγραμμα Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού (APP) για τους επόμενους μήνες. Όπως ανακοίνωσε, οι μηνιαίες καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP θα φτάνουν τα 40 δισ. τον Απρίλιο, 30 δισ. τον Μάιο και 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. «Η διαμόρφωση των καθαρών αγορών για το γ΄ τρίμηνο θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία και θα αντανακλά τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση των προοπτικών από την πλευρά του Δ.Σ.» προσθέτει η ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι αν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν επιδεινωθούν «το Διοικητικό Συμβούλιο θα ολοκληρώσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος APP το γ’ τρίμηνο». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα ΡΕΡΡ για την πανδημία τελειώνει στο τέλος Μαρτίου.

Διατηρείται η ευελιξία για την Ελλάδα

Πάντως, η ΕΚΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει τις αγορές, αναφέροντας ότι παραμένει έτοιμη «να αναθεωρήσει το πρόγραμμά για τις καθαρές αγορές όσον αφορά το μέγεθος ή/και τη διάρκεια, ανάλογα με τις εξελίξεις στον πληθωρισμό». Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι θα συνεχίσει να είναι ευέλικτη. «Αυτό θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας», αναφέρει η ευρωτράπεζα.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Η ΕΚΤ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ανακοινώνοντας ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. Επίσης, τροποποίησε ελαφρώς την εκτίμηση της για τα επιτόκια σημειώνοντας ότι «τυχόν προσαρμογές των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθούν κάποια χρονική στιγμή μετά τη λήξη των καθαρών αγορών του Διοικητικού Συμβουλίου στο πλαίσιο του προγράμματος APP και θα είναι σταδιακές». Προηγουμένως η ΕΚΤ ανέφερε ότι οι καθαρές αγορές στο APP θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά της επιτόκια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή