Ποιοι είναι οι 9 “μνηστήρες” της ΔΕΠΑ – Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία αλλά και προσδοκία υψηλών αποδόσεων από τους ξένους επενδυτές

Η διαδικασία για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας “ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε.” στο πλαίσιο της από κοινού πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ και την εταιρεία “Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.” (ΕΛΠΕ) ολοκληρώθηκε χθές, με τα ακόλουθα εννέα επενδυτικά σχήματα να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους:

1. ANTIN INFRASTRUCTURE PARTNERS  SAS
2. CHINA RESOURCES GAS (HONG KONG) INVESTMENT LIMITED
3. EP INVESTMENT ADVISORS
4. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)
5. ISQUARED CAPITAL ADVISORS (UK) LLP
6. ITALGAS SpA
7. KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.)
8. MAQOUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)
9. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd

Η ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. θα δημιουργηθεί μετά την μερική διάσπαση του κλάδου των υποδομών της ΔΕΠΑ Α.Ε. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η εταιρεία ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Α.Ε.. Κατόπιν της μερικής διάσπασης, οι δύο μέτοχοι θα κατέχουν τα ανάλογα ποσοστά στη ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. (65% το ΤΑΙΠΕΔ και 35% η εταιρεία ΕΛΠΕ) και ενεργούν από κοινού ως πωλητές.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών προσφορών).

Χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι του διαγωνισμού είναι η UBS, η Τράπεζα Πειραιώς και η δικηγορική εταιρεία Ποταμίτης Βεκρής.

Και ενώ η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί την υπόθεση αυτή όπως εξελίσσεται ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, οικονομικοί παρατηρητές επισημαίνουν και τις οικονομικές επιδόσεις που υπόσχεται η ΔΕΠΑ Υποδομών μέσα από τις συμμετοχές της κατά 100% στις ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ (Δίκτυο Διανομής Υπόλοιπης Ελλάδας) και 51% στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ καθώς και την κυριότητα της στα πάγια των δικτύων διανομής και του δικτύου οπτικών ινών.

Τα έσοδα των τριών ΕΔΑ, λένε, είναι ρυθμιζόμενα και εξασφαλισμένα. Επιπλέον οι επενδυτές απολαμβάνουν υψηλές επίσης ρυθμιζόμενες αποδόσεις επί των απασχολούμενων κεφαλαίων (WACC) στο δίκτυο διανομής. Αυτές πρόκειται να αποφασιστούν σύντομα από τη ΡΑΕ και σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά το WACC της περιόδου 2019 – 2022 το οποίο κατά τις ίδιες πηγές θα ξεκινά από 8,2% και θα καταλήγει περίπου στο 7%, το 2022. Επιπλέον οι επενδυτές θα απολαμβάνουν και bonus απόδοση περίπου 1,5% για κάθε επιπλέον στόχο που θα πετυχαίνουν μέσα κυρίως από το επενδυτικό πρόγραμμα.

Οι προαναφερόμενες αποδόσεις κεφαλαίων είναι υψηλότερες από οποιαδήποτε τραπεζική κατάθεση, ομόλογο κλπ και οπότε έλκουν μεγάλα funds σαν αυτά τα 6 που υπέβαλλαν χθες προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Πέραν αυτού, οι επενδυτές για την επέκταση των δικτύων έχουν επίσης μπροστά τους και με μία προίκα κονδυλίων του ΕΣΠΑ της τάξης των 250 εκ. ευρώ καθώς και τραπεζικής χρηματοδότησης από την EIB ύψους 48 εκ. ευρώ (ΔΕΔΑ). Άρα έχουν κάθε λόγο να αναπτύξουν τα έργα.

Χθες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, απαντώντας σε ερώτηση μετόχων σχετικά με τις προσδοκίες για τα έσοδα, στο πλαίσιο της έκτακτης ΓΣ του ομίλου, ανέφερε ότι τα ΕΛΠΕ έχουν εγγράψει στα βιβλία τους για τη ΔΕΠΑ ως συνολική επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε, το ποσό αυτό σπάει με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στις υποδομές, δηλαδή 250 έως 300 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 50 με 100 εκατ. να έχουν πάει στην εμπορία.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή