Η Άγκυρα χοντραίνει το παιχνίδι – 33 παραβιάσεις του εναέριου χώρου ανήμερα της Παναγίας και 368 παραβιάσεις των θαλασσίων συνόρων τον Ιούλιο

Νέα ένταση επιδιώκει η Άγκυρα στο Αιγαίο «μετρώντας» τις αντιδράσεις της νέας Ελληνικής κυβέρνησης. Παραβιάζοντας τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που ανάμεσα στα άλλα μιλούν για σεβασμό των μεγάλων θρησκευτικών εορτών, ανήμερα της Παναγίας, μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές για τη Χριστιανοσύνη και τον Ελληνισμό, δυο Τουρκικά κατασκοπευτικά CN-235 επιδόθηκαν σε 33 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 3 παραβάσεις των Διεθνών Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας.

Η Τουρκική προκλητικότητα παίρνει χαρακτήρα καθημερινής «ρουτίνας» στο Αιγαίο και την Κύπρο. Εκτός από τις καθημερινές αεροπορικές προκλήσεις η Άγκυρα έχει δημοσιοποιήσεις την απόφασή της να στείλει σύντομα το “Ουρούτς Ρέϊς” για σεισμικές έρευνες πιθανότατα και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελλόριζου.

368 παραβιάσεις των Ελληνικών θαλάσσιων συνόρων τον Ιούλιο

Παράλληλα, οι παραβιάσεις των Ελληνικών θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο από Τουρκικά πολεμικά σκάφη έφτασαν τις 368 τιον Ιούλιο, γεγονός που δείχνει την επιθυμία της Άγκυρας  να έχει παρουσία στο Αιγαίο, να αφήνει και στην Ελληνική θάλασσα «ίχνος» και να διατηρεί την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων ακόμη και στο Αρχιπέλαγος.

Η Αθήνα έχει φροντίσει να γνωστοποιήσει τις κόκκινες γραμμές, ώστε η Άγκυρα να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, αναμένεται να πυκνώσει η παρουσία ελληνικών πολεμικών σκαφών στην επίμαχη περιοχή. Αυτό είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε νέα ελληνοτουρκική ένταση, με κινδύνους θερμού επεισοδίου.

Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν ενώ:

  • Τον Σεπτέμβριοαναμένεται να συζητηθεί στις Βρυξέλλες η μελλοντική σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία, χρονικό σημείο κρίσιμο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
  • Το Κυπριακό, παρουσιάζει έντονη κινητικότητα.
  • Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, κινούνται σε μια «εκκρεμότητα» που ορίζεται από τη συμφωνία για την ουδέτερη ζώνη στη βόρεια Συρία, αλλά και την άτυπη  περίοδο χάριτος που έχει αφήσει η Ουάσιγκτον στην Αγκυρα έως τον Απρίλιο του 2020, όταν αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι πύραυλοι S-400.

Παρ’ ότι η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται,για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο-κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται ακόμα σε μεταβατική φάση, με αποτέλεσμα, οι Αμερικανοί να είναι ακόμα αμφίθυμοι όσον αφορά τον βαθμό της παρέμβασής τους στην πιθανή περίπτωση που ο Ερντογάν τελικά επιλέξει να τραβήξει το σκοινί και να προκαλέσει κρίση.

Προσπάθειες του Κογκρέσου να “παγώσει” το βέτο Τραμπ

Αυτό θα εξαρτηθεί και από τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι «μία ομάδα Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών, μέλη και των δύο κομμάτων, έχουν συνασπιστεί με στόχο να τιμωρήσουν τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 και να αναγκάσουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα. Το σχέδιο τους είναι φιλόδοξο και έχει στόχο να «παγώσει» ένα πιθανό βέτο από τον κ. Τραμπ».

Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται οι ψήφοι του 75% των μελών του Κογκρέσου, μία δύσκολη διαδικασία, που θα μπορούσε όμως να καταλήξει σε επιτυχία, λόγω της μεγάλης αντιπάθειας προς τον κ. Ερντογάν από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του hellasjournal.com, με την επιστροφή από τις διακοπές στις 9 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ του κ. Τραμπ και του Κογκρέσου. Πολλά μέλη του θα βάλουν την υπογραφή τους στο σχέδιο νόμου που θα «παγώνει» οποιοδήποτε βέτο του κ. Τραμπ και θα ενεργοποιεί τη διαδικασία των κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι με εισήγηση του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε -την απόφαση έλαβε μετά από μεγάλη πίεση ο ίδιος ο κ. Τραμπ- την ακύρωση της παραγγελίας των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία ενώ εκδιώχθηκε και από το πρόγραμμα κατασκευής των αεροπλάνων. Αυτό επιτεύχθηκε μετά από πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανικού δικτύου υποστήριξης των Ελληνικών και Κυπριακών συμφερόντων HALC, η οποία υποστηρίχθηκε από βουλευτές, γερουσιαστές, διπλωμάτες, τους Αρμένιους και το Εβραϊκό Λόμπι.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους οι βουλευτές και γερουσιαστές. Θα είναι σκληρό για την Τουρκία και θα εστιάζεται στην αγορά των S-400, που θεωρείται αντιαμερικανική και αντυσυμμαχική ενέργεια.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή