Οι άγνωστες πτυχές του Βrexit – Οι επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και στους Έλληνες του City

                 

    Η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε: Φαίνεται πως τελικά θα πραγματοποιηθεί. Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι πολιτικές εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα  οι εθνικές εκλογές.  Όλα δείχνουν πως θα υπάρξει  ένα μεταβατικό στάδιο έτσι ώστε  να συμφωνηθούν οι  ακριβείς όροι με την ΕΕ.

    Γιατί το  Brexit δεν μπορεί να πάρει άλλη παράταση; Δεν μπορεί να υπάρξει παράταση πέραν του Ιανουαρίου για το Brexit από την Ε.Ε διότι τέλη του μήνα έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες η συζήτηση για τον νέο  κοινοτικό  ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Οι χώρες τις ευρωπαϊκής ένωσης τότε, θα πρέπει να γνωρίζουν αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή όχι στην ένωση έτσι ώστε να μπορούν να φτιάξουν τον νέο προϋπολογισμό.  Η μόνη περίπτωση παράτασης του Brexit θα υπήρχε αν δινόταν παράταση και στην συζήτηση του προϋπολογισμού.

    Τι θα αλλάξει στις διαπραγματεύσεις μας με τους Ευρωπαίους: H έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας και η ένωση της με το Αγγλοσαξονικό μέτωπο του Καναδά και της Αυστραλίας,  συνεπάγεται πως δεν θα υπάρχει πλέον  κάποια άλλη ισχυρή  χώρα εκτός από την Γαλλία που θα αποτελεί αντίβαρο στη Γερμανία. Πράγμα που σημαίνει πως η Γερμανία θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω και οι διαπραγματεύσεις μας για το χρέος θα είναι δυσκολότερες.

    Σχέση Brexit- γραφειοκρατίας: H αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα αυξήσει την γραφειοκρατία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Γερμανία έχει την τάση συνεχώς να επιβάλει στις μεταξύ μας εμπορικές συμφωνίες λεπτομερείς κανονισμούς που αναγκαστικά αυξάνουν τον όγκο της γραφειοκρατίας. Πόσο μάλλον τώρα που δεν θα έχει αντίβαρο.

    Ο τουρισμός: H Eλλάδα στηρίζεται πολύ στον τουρισμό της. Με το Brexit θα μειωθεί η προσέλευση των Βρετανών στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει. Αυτό θα μας επηρεάσει αρκετά καθώς οι Άγγλοι μετά τους Γερμανούς, είναι ο λαός με τη δεύτερη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη χώρα μας.

    Το εμπόριο: Oι εμπορικές σχέσεις της Μ. Βρετανίας με τις χώρες της Ε.Ε θα διαταραχθούν, χωρίς να είναι δυνατόν να προβλεφθεί πιο από τα δύο μέρη θα ευνοηθεί από το σύν/πλήν. Μέχρι τώρα οι εξαγωγές της προς τις χώρες της Ε.Ε διαμορφώνουν το 13% του ΑΕΠ της. Είναι πιθανό να αποδυναμωθεί η στερλίνα , και έτσι θα είναι πιο ακριβό μεν να εισάγουν προϊόντα από την Ευρώπη, ενώ αντίθετα για τις χώρες της Ε.Ε. θα είναι πιο χαμηλό το κόστος εισαγωγής Αγγλικών προϊόντων. Αυτό ίσως ευνοήσει την αναβίωση της επί δεκαετίες  υποτονικής Βρετανικής εξαγωγικής βιομηχανίας.

    Το City : Eίναι γνωστό ότι στο City του Λονδίνου δραστηριοποιούνται πολλοί Έλληνες στον τομέα της Ναυτιλίας αλλά και των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η αβεβαιότητα  όμως της αποχώρησης της χώρας από την  Ευρωπαϊκή Ένωση και οι άγνωστοι ακόμα καθορισμένοι επακριβώς όροι, έστρεψαν τους επιχειρηματίες της πόλης – και τους Έλληνες που κατοικούν εκεί- να αναζητήσουν άλλο μέρος ανάλογο του City. Aκούγεται  έντονα πως η Ολλανδία θα αντικαταστήσει το Λονδίνο ως το νέο επιχειρηματικό κέντρο της Ευρώπης καθώς τηρεί  τις προδιαγραφές, αλλά  το παγκόσμιο παραδοσιακό  Λονδίνο, ως μέρος του Αγγλοσαξονικού άξονα δεν είναι εύκολο να παραδώσει τα σκήπτρα .

     

     

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή