Η αγωνία του Ερντογάν για τα Rafale, η μεγάλη ζωή της Εύας, η εφορία πάει… Airbnb και άλλες ιστορίες

    Τουρκία: Οι ανορθόδοξες συνταγές του Ερντογάν έκαναν τα νοικοκυριά φτωχότερα

    Ο Εντογάν θέλει να “μπει στο μάτι” των ΗΠΑ. Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για ένα πακέτο όπλων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει περίπου 24-48 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, αναφέρει το περιοδικό Forbes  (Άρθρο του Paul Iddon) 

    Αυτές οι συνομιλίες γίνονται καθώς η τύχη μιας άλλης συμφωνίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες για 40 προηγμένα αεροσκάφη Block 70 F-16 Viper και 79 συστήματα εκσυγχρονισμού παραμένει στον αέρα λόγω της ουσιαστικής αντίθεσης του Κογκρέσου.

    Σύμφωνα με το Middle East Eye, που αποκάλυψε το θέμα, η προτεινόμενη συμφωνία εκτιμάται ότι είναι άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περιλαμβάνει επίσης μεταφορικά αεροσκάφη C-130J Hercules, φρεγάτες Type 23 και νέους κινητήρες για τα αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης M60 της Τουρκίας.

    Η Τουρκία θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιήσει την πιθανότητα μιας συμφωνίας που περιλαμβάνει προηγμένα Eurofighters για να αποδείξει στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχει εναλλακτικές λύσεις για τα F-16

    ***

    «Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Φαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει πιστέψει απόλυτα στο δόγμα ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η τακτική της Άγκυρας, σε μια στιγμή που δέχεται συντονισμένα «πυρά» από παντού, να επιχειρεί να ανοίξει νέα μέτωπα.

    Προφανώς, η τακτική αυτή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του υπαγορεύεται από τη εσωτερική κατάσταση, δηλαδή, την προεκλογική περίοδο και την υστέρηση έναντι της αντιπολίτευσης που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις για τον Τούρκο πρόεδρο και το κυβερνών κόμμα, το ΑΚΡ. Ωστόσο, πολιτικά δεν είναι ποτέ σκόπιμο να δημιουργείς παντού εχθρικό κλίμα σε βάρος σου, όσο κι αν αυτό -θεωρείς ότι- συσπειρώνει τους ψηφοφόρους σου.

    Όπως και νά’χει, πάντως, στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, η Τουρκία προειδοποίησε τους πολίτες της για τον κίνδυνο «πιθανών ισλαμοφοβικών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών επιθέσεων» στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, μετά την προειδοποίηση των δυτικών συμμάχων της προς τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Τουρκία για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.

    ***

    “Η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να στηριχθεί”. «H Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει νέο χρέος 350 δισεκατομμυρίων ευρώ – και μάλιστα γρήγορα» δηλώνει ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Και αυτό για να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές ενέργειας, η βοήθεια δισεκατομμυρίων που δίνουν οι ΗΠΑ για τη βιομηχανία και ο ανταγωνισμός από την Κίνα.

    Ο επίτροπος επισημαίνει ακόμη ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις ταυτόχρονα και τονίζει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να στηριχθεί, καθώς υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. «Αυτή η κρίση πλήττει κυρίως την Ευρώπη και τις αναπτυσσόμενες χώρες, όχι τόσο τις ΗΠΑ και την Κίνα», σημειώνει.

    ***

    Εύα Καϊλή: Το τελευταίο κεφάλαιο δεν έχει ακόμη γραφτεί. Ως ευρωβουλευτής η Εύα Καϊλή έζησε τη ζωή της περισσότερο σαν σταρ του κινηματογράφου γράφουν οι Financial Τimes σε εκτενές άρθρο τους για το Qatargate. Η Ελληνίδα πολιτικός περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της σε γιοτ στο Αιγαίο, λαμπερά νυχτερινά μαγαζιά στην Αθήνα, έκανε παρέα με σούπερ μόντελ σε εκδηλώσεις, όπως η Ναόμι Κάμπελ, και περνούσε καλοκαιρινές διακοπές στο κρησφύγετο του μεγιστάνα Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον στην Καραϊβική.

    Το τελευταίο κεφάλαιο της υπόθεσης, αναφέρει η εφημερίδα, δεν έχει ακόμη γραφτεί: Είναι η Εύα Καϊλή αθώα, όπως ισχυρίζεται ο δικηγόρος της, παρασύρθηκε και εξαπατήθηκε από τον Ιταλό σύντροφό της; Ή μήπως εκμεταλλεύτηκε την χαλαρή κοινοβουλευτική εποπτεία, για να γεμίσει τις τσέπες της; Όποια και αν είναι η απάντηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λεγόμενο σκάνδαλο Qatargate συγκλόνισε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάγκασε να αντιμετωπίσει δυσάρεστες αλήθειες για το πώς διαχειρίζεται το λόμπι από ξένες δυνάμεις, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

    ***

    Άγκυρα: Όχι στη Σουηδία, ίσως στη Φινλανδία. “Παράθυρο” για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όχι όμως και της Σουηδίας, άφησε για πρώτη φορά την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια κίνηση που θυμίζει την προσφιλή στον Τούρκο πρόεδρο τακτική του “ανατολίτικου παζαριού”.

    “Εάν χρειαστεί, μπορεί να δώσουμε διαφορετική απάντηση όσον αφορά τη Φινλανδία. Η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν δώσουμε διαφορετική απάντηση για τη Φινλανδία”, δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνομιλίας του με νέους ψηφοφόρους, όπως μεταδίδει το Barron’s. Ο Ερντογάν προέβη στο ανωτέρω σχόλιο μόλις λίγες ημέρες αφότου η Άγκυρα ανέστειλε τις συνομιλίες της με τις δύο χώρες για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

    Σημειώνεται ότι η Τουρκία και η Ουγγαρία παραμένουν τα μόνα μέλη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας που δεν έχουν επικυρώσει τις υποψηφιότητες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

    ***

    Η εφορία επισκέπτεται τα Airbnb. Στο ραντάρ του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται τα εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb που αποκτούν χιλιάδες φορολογούμενοι, με την ΑΑΔΕ να προγραμματίζει μπαράζ ηλεκτρονικών διασταυρώσεων στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που θα εμφανίσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

    Οι φορολογούμενοι που έχουν εντάξει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων έχουν προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 για να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για το έτος 2022. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει να διορθώσουν τυχόν λάθη που έχουν γίνει στις προσωρινές δηλώσεις.

    Τα στοιχεία αυτά θα βρεθούν στο στόχαστρο των φοροελεγκτών και θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα που θα λάβει η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει. Αρχικά οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους. (Μαρία Βουργάνα, ot.gr)

    ***

    “Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επιβάλλουν στην Ουάσινγκτον να επανατοποθετήσει την Ανατολική Μεσόγειο στο κέντρο της εξωτερικής πολιτικής της. Κομβικό ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου θα διαδραματίσουν η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος –ως οι περιφερειακοί παράγοντες που δύνανται να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα και εν τέλει να λειτουργήσουν ως επιταχυντές στην πολυεπίπεδη διαδικασία θωράκισης της ευρύτερης περιοχής. Αδύναμος κρίκος είναι, ξανά, η Τουρκία, με τους Αμερικανούς πάντως να ελπίζουν ότι μετά τις εκλογές του Μαΐου, θα βρουν δρόμους σύγκλισης με την Άγκυρα. (Πιέρρος Ι. Τζανετάκος, Protagon.gr)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή