Η Airbus συντηρεί τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη που στέλνουν όπλα στη Λιβύη παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ

 

Παρά το γεγονός ότι ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έχει θέσει τη διαμεσολάβηση στον πόλεμο της Λιβύης και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, ο αεροπορικός γίγαντας της Ευρώπης Airbus παίζει σημαντικό ρόλο στην αερογέφυρα της Τουρκίας με τη Λιβύη όπου διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος.

Σύμφωνα με έρευνα του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου (ARD) του Μονάχου, του περιοδικού Stern, του Γραφείου Ερευνών Lighthouse Reports και άλλων μαζικών μέσων ενημέρωσης, η Airbus συντηρεί τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη τα οποία πραγματοποιούν πτήσεις με προορισμό τη Λιβύη, παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ..

Ο όμιλος, του οποίου το τμήμα εξοπλισμών εδρεύει στο Ότομπρουν κοντά στο Μόναχο, συντηρεί μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου A400M επί τόπου στην Τουρκία παρά τα εμπάργκο όπλων και έτσι τα διατηρεί σε κατάσταση λειτουργίας για τις αποστολές της στη Λιβύη.

Πως αποδεικνύονται οι πτήσεις προς τη Λιβύη

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τα πιο σύγχρονα μεταγωγικά αεροσκάφη τους τουλάχιστον δώδεκα φορές από τα τέλη Ιουνίου. Αυτό προκύπτει από την αξιολόγηση των ιστοσελίδων παρακολούθησης πτήσεων αεροσκαφών. Το ARD Μονάχου, το Stern και άλλοι ευρωπαίοι συνεργάτες από το Arte (Γαλλία) έως την El Diario (Ισπανία) αξιολόγησαν τα στοιχεία μαζί με το ολλανδικό ερευνητικό κέντρο «Lighthouse Reports» στο πλαίσιο της ερευνητικής συμμαχίας #EUArms.

Το αεροσκάφος A400M κατασκευάζεται εν μέρει στη Γερμανία και μπορεί να μεταφέρει έως 37 τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού ή περισσότερους από εκατό στρατιώτες. Αρκετοί υπάλληλοι της Airbus δηλώνουν στα προφίλ τους στην πύλη εργασίας Linkedin ότι συντηρούν αυτό το αεροσκάφος στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Καιζερί (Kayseri). Αυτό συμπίπτει με μια παρουσίαση ενός Γερμανού μάνατζερ της Airbus από το έτος 2019. Σύμφωνα με αυτήν την παρουσίαση, ο όμιλος Αirbus παρέχει στην Τουρκία προσωπικό για τεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών τύπου A400M. Το αντίστοιχο συμβόλαιο διαρκεί έως το 2023.

ΟΗΕ: Η Τουρκία διακόπτει τακτικά το εμπάργκο όπλων

Αυτό είναι προβληματικό, διότι η Τουρκία καταστρατηγεί τακτικά το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη μεταφέροντας πολεμοφόδια στους συμμάχους της. Τα Ηνωμένα Έθνη το διαπιστώνουν στα τέλη του 2019 σε επίσημη έκθεση τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου η Γερμανία θα είναι μέλος μέχρι το τέλος του έτους. Πράγματι, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη Α400Μ για τη μεταφορά σημαντικών πολεμικών εφοδίων στην Λιβύη. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα άρθρο στον ιστότοπο του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας σχετικά με την εκπαίδευση μελλοντικών Λίβυων στρατιωτών στην Τουρκία. Το φωτογραφικό υλικό περιέχει μια φωτογραφία της άφιξης των δοκίμων. Στο βάθος διακρίνεται ένα αεροσκάφος A400M.

Ένα βίντεο που ελήφθη στο αεροδρόμιο Γκαζιαντέπ  της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, δείχνει μια ομάδα ανθρώπων ντυμένη με σκούρα ρούχα στην ράμπα φορτοεκφόρτωσης ενός A400M. Το αεροδρόμιο θεωρείται κόμβος για Σύριους μισθοφόρους που μεταφέρονται στη Λιβύη από την Τουρκία. Λίγο μετά τη δημοσίευση του βίντεο στο Instagram στις 9 Ιουλίου, ένα σκάφος A400M απογειώθηκε από το Γκαζιαντέπ και προσγειώθηκε στη Μισράτα της Λιβύης, όπως φαίνεται στις ιστοσελίδες παρακολούθησης πτήσεων.

Η Airbus επιβεβαιώνει τη συντήρηση των αεροσκαφών για την Τουρκία

Η Airbus δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις πτήσεις του A400M προς τη Λιβύη, επιβεβαίωσε όμως, μετά από σχετικό ερώτημα του ARD και του Stern, τις παρεχόμενες υπηρεσίες στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη βάση του Καϊζερί. Τα αεροσκάφη A400M θα συνεχίσουν να συντηρούνται εκεί, σύμφωνα με τη κεντρική διεύθυνση του τμήματος εξοπλισμών Airbus Defense & Space. Επιπλέον, η Τουρκία θα λάβει σε δύο χρόνια το δέκατο αεροσκάφος Α400 όπως έχει προγραμματιστεί .

Ο πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Οικονομικών και Ελέγχου των Εξαγωγών Άρνολντ Βάλραφ, κάνει λόγο για το «Absurdistan» αναφερόμενος στις δραστηριότητες συντήρησης της Airbus για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Εάν η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο της Λιβύης, αυτή η τεχνική υποστήριξη θα πρέπει να σταματήσει, λέει ο πρώην επικεφαλής της ανώτατης αρχής ελέγχου εξαγωγών της Γερμανίας. Ο Βάλραφ απαιτεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρέμβει.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή