Η ακρίβεια θα συνεχιστεί, εκτιμά η κυβέρνηση και ανακοινώνει μείωση φόρων και μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Καμμιά συζήτηση ακόμα για μείωση του ΦΠΑ

Η ακρίβεια θα συνεχιστεί, εκτιμά η κυβέρνηση και ανακοινώνει μείωση φόρων και μέτρα

 

Ολες οι κυβερνητικές προβλέψεις δείχνουν ότι η ακρίβεια στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και σε βασικά αγαθά θα κρατήσει καιρό. Αυτό ενεργοποιεί πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να περιοριστούν οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη.

Το γεγονός ότι η ακρίβεια έρχεται έπειτα από μία οικονομική κρίση και την πανδημία για να δοκιμάσει την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, οδηγεί την κυβέρνηση σε εσπευσμένες κινήσεις περιορισμού των επιπτώσεων. Το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει άλλωστε ότι η ακρίβεια, όπως και ο κοροναϊός, δεν είναι εύκολος αντίπαλος.

Νέο πλαίσιο στον ΕΝΦΙΑ

Ήδη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέο πλαίσιο στον ΕΝΦΙΑ με την μείωση να φτάνει στο 13%. Η πληρωμή θα γίνεται εφεξής σε 10 δόσεις, ενώ πέντε εκατομμύρια άτομα -ή αλλιώς 8 στους 10- θα πληρώσουν λιγότερο φόρο ακινήτων. Όπως είπε, η κυβέρνηση μειώνει τον ΕΝΦΙΑ σε τέτοιο βαθμό που υπερκαλύπτει την προεκλογική δέσμευση για συνολική μείωση 30%. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού για δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στην πράξη, μέσα σε 2,5 χρόνια η συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται περίπου στο 34% σε σχέση με το 2018. Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώνουν, από εφέτος, συνολικά 920 εκατ. ευρώ λιγότερα συγκριτικά με το 2018. Η μείωση του φόρου αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων, παρά τη σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Το 80% των φυσικών προσώπων που θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας το 2022,  θα δουν από φέτος και μόνιμα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το 14% θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με πέρυσι και περίπου το 6% του συνόλου θα δει αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Για περίπου τους μισούς δε η ετήσια αύξηση δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ.

Μεγαλύτερη έκπτωση φόρου στους “μικρούς” ιδιοκτήτες

Οι νέες ρυθμίσεις στον ΕΝΦΙΑ συμπληρώνονται από την αύξηση, από το 20% στο 25%, της έκπτωσης φόρου για φορολογούμενους με αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ. Δηλαδή, τουλάχιστον επιπλέον 400.000 φορολογούμενοι, μεσαίας περιουσιακής κατάστασης, θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας χθες σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες για την μείωση φόρων ώστε να ανασάνουν τα νοικοκυριά από το βάρος της ακρίβειας και της αύξησης του ενεργειακού κόστους, άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα, όπως το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από την οποιαδήποτε κίνηση.

Πέντε “πυροσβεστικά” μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση πήρε την περασμένη εβδομάδα πέντε “πυροσβεστικά” μέτρα που διευκολύνουν την οικονομική δραστηριότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων:

  • Σο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ 2021», δίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντας νέα παράταση κατά 15 ημέρες στη διαδικασία υποβολής σχετικών αιτήσεων. Ετσι, η καταληκτική ημερομηνία μεταφέρεται για τις 15 Φεβρουαρίου.
  • Όσοι έχουν κάνει δηλώσεις μεταβίβασης και γονικής παροχής μπορούν να συντάξουν τα έγγραφα έως τις 31 Μαρτίου με τις παλιές αντικειμενικές αξίες.
  • Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2022 η προθεσμία των ενοποιημένων ΚΑΔ για ρύθμιση χρεών έως και 72 δόσεις τόσο για την ΑΑΔΕ όσο και για τον ΕΦΚΑ.
  • Παράταση έως τις 31 Μαρτίου στη δυνατότητα ολοκλήρωσης μεταβίβασης ακινήτου μέσω μηχανικού χωρίς ταυτότητα κτιρίου.
  • Παράταση έως τις 15 Φεβρουαρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης.

Επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος των επιχειρήσεων στο 75%

Στο μεταξύ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει δηλώσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσει την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος των επιχειρήσεων στο 75% του αυξημένου κόστους έναντι του 50% που ισχύει σήμερα. Μάλιστα, έχει σταλεί ήδη σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και εφόσον εγκριθεί η αύξηση της επιδότησης, θα αφορά μόνο συγκεκριμένους κλάδους που έχουν υψηλή εξάρτηση από την ενέργεια.

Σχετικά με την επιδότηση για το Φεβρουάριο, όπως είπε ο υπουργός, αυτή θα συνεχιστεί περίπου ως έχει. Δηλαδή θα επιδοτείται η ηλεκτρική ενέργεια με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το φυσικό αέριο με 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως ίσχυε για τον Ιανουάριο. Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη κυρίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας.

“Δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης του ΦΠΑ σε αγαθά”

Παρά όμως αυτές τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, ο υπουργός Οικονομικών μάλλον αποκλείει τη μείωση το ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, που επιβαρύνουν το οικογενειακό προύπολογισμό. Αναφερόμενος στη  συζήτηση που έχει ανοίξει στον δημόσιο διάλογο – μέσω κυβερνητικών διαρροών, πάντως –  για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια αγαθά, ο κ. Σταίκούρας έχει δηλώσει  ότι είναι υψηλό το δημοσιονομικό κόστος για κάτι τέτοιο καιέχει πει χαρακτηριστικά ότι «σε ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ μόνο στο ψωμί, το κόστος ανέρχεται σε 140 εκατ. τον χρόνο».

«Πρέπει να είμαστε σοβαροί» υποστηρίζει. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο, να ανοίξει ξανά η συζήτηση εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.

“Βλέποντας και πράττοντας…”

Η κυβέρνηση έχει δείξει γρήγορά αντανακλαστικά και θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο εφόσον οι συνθήκες το επιτάσσουν, δηλώνει, αναφερόμενος σε ενδεχόμενα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απέναντι στην πανδημία και τον πληθωρισμό, λέει ο υπουργός Οικονομικών.

Κάθε απόφαση ωστόσο, όπως σημείωσε, θα πρέπει να λαμβάνεται με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και της οικονομίας. Και σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι η Ελλάδα έχει υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, δεν διαθέτει επενδυτική αξιολόγηση, ενώ είναι ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή