Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα θα τονώσει το χρηματιστήριο, υποστηρίζει η Handelsblatt

Στην αλλαγή κυβέρνησης αποδίδει την «τόνωση» πολλών ελληνικών μετοχών η Handelsblatt, κυρίωσς λόγω της «προοπτικής μιας εκ βάθρων αλλαγής πολιτικής πορείας στην Αθήνα».

«Στις πρόωρες εκλογές της 7ης Ιουλίου η συντηρητική-φιλελεύθερη Ν.Δ. κέρδισε με 158 έδρες επί συνόλου 300 την απόλυτη πλειοψηφία.

O Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται μια πιο φιλική προς την οικονομία πολιτική:

  • Με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις,
  • Τον εκσυγχρονισμό της πεπαλαιωμένης δημόσιας διοίκησης,
  • Ιδιωτικοποιήσεις και
  • Μείωση της φορολογίας θέλει να αναζωογονήσει την οικονομία που συνεχίζει να πλήττεται από τις συνέπειες της κρίσης.

Το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης ‘μπορεί να αυξήσει τις επενδύσεις και να επισπεύσει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας’, συμπεραίνουν αναλυτές του οίκου Αξιολόγησης Fitch» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Όπως σημειώνει η Handelsblatt, η ανοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου οφείλεται κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Οι τιμές των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που στη διάρκεια της κρίσης έχασαν έως και το 99% της χρηματιστηριακής τους αξίας «βιώνουν τους τελευταίους μήνες ένα εντυπωσιακό comeback», γράφει η εφημερίδα, παραπέμποντας και σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που χαρακτήρισε τη σταθεροποίηση των τραπεζών ύψιστη προτεραιότητα.

«Η νέα κυβέρνηση εντείνει τους ρυθμούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις που αναβάλλονταν επί χρόνια, όπως του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ή την επέκταση του Λιμένος Πειραιώς. Ήδη τον Ιούλιο το κοινοβούλιο ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες τη μείωση του φόρου ακινήτων.

Ένα δεύτερο φορολογικό πακέτο θα ακολουθήσει το Σεπτέμβριο» συνεχίζει το δημοσίευμα και καταλήγει: «Τον Δεκέμβριο θα διαφανεί εάν οι πιστωτές ανταποκριθούν στην απαίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού για χαλάρωση των αυστηρών δημοσιονομικών επιταγών. Μόνον τότε ο Μητσοτάκης θα μπορέσει να υλοποιήσει πλήρως τις προαναγγελθείσες φορολογικές μειώσεις και τις σχεδιαζόμενες δημόσιες επενδύσεις».

Πηγή: Deutsche Welle

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ