Η αμήχανη αναζήτηση αντιπολιτευτικής "ρότας" από το ΚΙΝΑΛ και η στάση αναμονής του ΣΥΡΙΖΑ

Σε αναζήτηση στρατηγικής και αντιπολιτευτικού στίγματος που θα θέσει τέλος στην εσωστρέφεια και θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για ανοδική δημοσκοπική πορεία και ευδιάκριτο πολιτικό στίγμα  του κόμματος βρίσκεται η ηγεσία και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.

Το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί με αφορμή τη Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ που προγραμματίζεται για τις 23 και 24 Νοεμβρίου και έχει ως κεντρικό διακύβευμα να δημιουργηθεί κοινή αντίληψη για τη φυσιογνωμία και την πολιτική πρόταση του κόμματος.

Tετ-α-τετ της Φώφης Γεννηματά με κορυφαία στελέχη

Καθοριστικός σταθμός για το πολιτικό κλίμα που θα δημιουργηθεί στην πορεία προς τη Συνδιάσκεψη, ωστόσο, αποτελεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, το άλλο Σαββατοκύριακο, 27 και 28 Σεπτεμβρίου, ενώ για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της θα συνέλθει την προσεχή Δευτέρα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Η Φώφη Γεννηματά, μάλιστα, ενόψει της συνεδρίασης της ΚΠΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ξεκίνησε τετ α τετ με κορυφαία στελέχη, προκειμένου να διασφαλίσει κατά το δυνατόν ήρεμο κλίμα. Είναι φανερό πως μεταξύ των πιο σημαντικών τετ α τετ της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είναι αυτό με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και αυτό με τον ευρωβουλευτή και “δελφίνο εν αναμονή” Νίκο Ανδρουλάκη, όπως και με όλα τα κορυφαία στελέχη, αλλά και τους προερχόμενους από άλλους χώρους – πχ Θεόδωρο Μαργαρίτη, Γιάννη Μεϊμάρογλου και άλλους. Είναι σαφές πως δεν προκύπτει κανένα θέμα συνάντησης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ούτε τουλάχιστον σε αυτή τη φάση με τον Κώστα Σημίτη.

Υπέρ της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής

Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής- αν και για κατανοητούς λόγους, θα προτιμούσε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Όπως είναι αναμενόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί στάση αναμονής και στην πραγματικότητα περιμένει «στη γωνία» για να δει πώς θα κινηθεί κοινοβουλευτικά το ΚΙΝΑΛ απέναντι σε κυβερνητικά νομοσχέδια, με πρώτο μεγαλύτερο κράς τεστ τη στάση που θα επιλέξει να τηρήσει η κ. Φώφη Γεννηματά έναντι της διακηρυγμένης πρόθεσης της κυβέρνησης να καταργήσει την απλή αναλογική και να φέρει προς ψήφιση νέο εκλογικό νόμο.

Παράλληλα πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται οι «μεταγραφές» στελεχών του ΚΙΝΑΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καίτοι αθόρυβα, διότι σε αυτή την φάση τουλάχιστον, αφορούν συνδικαλιστικά στελέχη που μεταπηδούν από το πρώην ΠΑΣΟΚ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ