Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έρχεται για όλους – Μία στις πέντε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δηλώνει αδυναμία πληρωμών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους παρόχους ενέργειας

η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έρχεται για όλους

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι γεγονός και μάλιστα με εντυπωσιακούς ρυθμούς και όπως όλα δείχνουν στο τέλος του έτους θα έχουν καλυφθεί, σε μεγάλο ποσοστό, οι σημαντικές απώλειες του 2020.

Χθες η Εθνική Τράπεζα, που είχε προβλέψει την εκρηκτική άνοδο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το δεύτερο τρίμηνο του έτους,  έδωσε στη δημοσιότητα νέες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το ΑΕΠ το 2021 θα αυξηθεί κατά 7,5% (προηγούμενη εκτίμηση 5,7%), αφού το τρίτο τρίμηνο θα ενισχυθεί κατά 12% (περιλαμβάνονται τα μεγαλύτερα έσοδα από τον τουρισμό) και το τέταρτο τρίμηνο κατά 5,5%.

Η ανάπτυξη δεν είναι ισόρροπη

Όμως παρά το γεγονός ότι τα χαμόγελα περισσεύουν σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας (πχ εξαγωγές) η ανάπτυξη για μία ακόμη φορά δεν είναι ισόρροπη, δεν αφορά όλους και κυρίως δεν κλείνει μεγάλες πληγές του παρελθόντος όπως είναι τα χρέη προς το δημόσιο (εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία).

Ακόμη και η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι επιχειρήσεις θα επιστρέψουν λιγότερα χρήματα από τις ενισχύσεις που πήραν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, θεωρείται από κύκλους της αγοράς ως ανεπαρκής, για να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Μία στις πέντε επιχειρήσεις δηλώνει αδυναμία πληρωμών

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με τα οποία ένας στους πέντε μικρομεσαίους επιχειρηματίες δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς  τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή δεν θα καταβάλλει τις δικές του ασφαλιστικές εισφορές) καθώς και προς την εφορία .

Αν και το ποσοστό 20,8% εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που είχε διενεργηθεί τον Φεβρουάριο 2021 (τότε ήταν 31,3% προς τα ασφαλιστικά ταμεία και 30,1% προς την εφορία), ωστόσο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό σε μια περίοδο που οικονομία δείχνει να ανακάμπτει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτούν τζίρους που δεν είχαν για μεγάλο διάστημα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι οφειλές σε τράπεζες και προμηθευτές

Προβληματική, αλλά αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, παραμένει και η εικόνα της εξόφλησης των χρεών προς τις τράπεζες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία δύο στα δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες ενώ πριν έξι μήνες το ποσοστό αυτό ήταν διπλάσιο με τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις να δηλώνουν αδυναμία.

Ένα ακόμη στοιχείο που είναι ιδιαίτερα προβληματικό αφορά στην εξόφληση των προμηθευτών αφού και εδώ μία στις πέντε επιχειρήσεις δηλώνουν αδυναμία πληρωμής, τροφοδοτώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο ανεξόφλητων υποχρεώσεων.

Ανάλογο ποσοστό, μία στις πέντε επιχειρήσεις, δηλώνουν αδυναμία να καταβάλλουν τα ενοίκια των εγκαταστάσεων τους προς τους ιδιοκτήτες.

Νέο “βαρίδι” οι λογαριασμοί της ενέργειας

Τέλος μεγάλο πρόβλημα παραμένει, ιδίως μετά και τις τελευταίες ανατιμήσεις και παρά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεγάλες επιδοτήσεις, η εξόφληση των λογαριασμών ενέργειας. Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν το επόμενο διάστημα και θα χρειασθούν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή