Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών οδηγεί σε νέα μείωση του ΦΠΑ για το 2020

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ώστε να πλησιάσουν τις εμπορικές, δημιουργεί στην κυβέρνηση την ανάγκη για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020.

Με την αύξηση των εσόδων ύψους 400-500 εκατ. ευρώ, μετά την ένταξη 7.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων το 2020 επιτρέπουν στο οικονομικό επιτελείο να αρχίσει να επεξεργάζεται σενάρια για μια μείωση της τάξης του 10% μεσοσταθμικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές οδηγεί αναγκαστικά σε άλλες λύσεις και όχι στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές, αλλά θα μειωθεί σε κάποιες άλλες.

Για παράδειγμα, ήδη στο κέντρο της Αθήνας οι πραγματικές τιμές έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο και θα συμπαρασύρουν και τις αντικειμενικές.

Αποκλίσεις υπάρχουν ακόμα και σε πολύ φθηνές περιοχές, όπως για παράδειγμα η Δραπετσώνα, όπου, παρά την αύξηση της τιμής ζώνης, τα πωλούμενα ακίνητα ηλικίας άνω της δεκαετίας υπολείπονται σε αξία κατά 17%. Εκεί, η εξίσωση θα έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να χάσουν ουσιαστικά τη φετινή μείωση του ΕΝΦΙΑ. Σε άλλες περιοχές, όπως τα ακριβότερα προάστια της Αττικής, οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν υψηλότερες από τις εμπορικές.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αλλάξει πλήρως ο τρόπος υπολογισμού των αξιών και να αρθούν στρεβλώσεις που έχουν παγιωθεί στο θεσμικό πλαίσιο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας καθώς:

  • Για το ίδιο ακίνητο υπάρχει άλλη αξία επί της οποίας εφαρμόζεται ο ΕΝΦΙΑ και άλλη για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης.
  • Επίσης, άλλοι συντελεστές παλαιότητας ισχύουν για τον ΕΝΦΙΑ και άλλες για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας.
  • Στον ΕΝΦΙΑ εφαρμόζεται ουσιαστικά συντελεστής «νεότητας», καθώς στα νεόδμητα ακίνητα υπάρχει προσαύξηση του φόρου μέχρι και 25%. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η τιμή ζώνης που λαμβάνεται υπόψη αφορά ήδη νεόδμητο κτίσμα.

Αυτό σημαίνει ότι ένα νεόδμητο διαμέρισμα ηλικίας τριών ετών και τιμής ζώνης 250.000 ευρώ θα φορολογηθεί με ΕΝΦΙΑ υπολογισμένο για 312.500 ευρώ (με συντελεστή «νεότητας» 1,25 που επιβάλλεται σε ακίνητα ηλικίας από 0-4 έτη).

Από την άλλη πλερυά, εάν πρόκειται να μεταβιβαστεί ακριβώς το ίδιο σπίτι, η αντικειμενική του αξία, επί της οποίας θα υπολογιστεί ο φόρος μεταβίβασης, θα είναι 225.000 ευρώ, καθώς εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,90.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ