Η ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην Ελλάδα οδηγεί την «Μυτιληναίος» στην κορυφή, υποστηρίζει το Bloomberg

Καθώς η Ελλάδα στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς το φυσικό αέριο η Μυτιληναίος είναι η εταιρεία που μεγάλες προοπτικές εξέλιξης, υποστηρίζει το Bloomberg.

Η Μυτιληναίος έχει ως στόχο να ξεπεράσει την κρατική ΔΕΠΑ ΑΕ για να γίνει ο ηγέτης στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2020. Η εταιρεία με έδρα την Αθήνα, η οποία εισήγαγε από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα υγροποιημένο φυσικό αέριο, αναμένει νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και πωλήσεις σε τρίτους, ώστε να βοηθηθεί στην επίτευξη αυτού του στόχου.

“Το φυσικό αέριο είναι ο σημαντικότερος πυλώνας της στρατηγικής της Μυτιληναίος στον ενεργειακό τομέα”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Αθήνα ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής αερίου της εταιρείας MNG Trading. “Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά, αλλά έχει αναπτυξιακές προοπτικές”.

users_iqjWHBFdfxIU_ivMDucwxMOrw_v2_piFq5T3pJF0qzS8rF9LjsWaQ_-1x-1.png

Η Ελλάδα είναι απομονωμένη από το κύριο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, καθώς λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών της μέσω ενός αγωγού από τη Ρωσία που διασχίζει τη Βουλγαρία καθώς και υγροποιημένο φυσικό αέριο, κυρίως από την Αλγερία στο πλαίσιο μιας σύμβασης με τη ΔΕΠΑ που λήγει το 2021. Με δεδομένο ότι ο τομέας της ενέργειας αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δυο τρίτα της κατανάλωσης, η χρήση θα πρέπει να αυξηθεί χάρη στις χαμηλές τιμές και το αυξανόμενο κόστος των αδειών εκπομπών που καθιστούν λιγότερο αποδοτικές τις εγκαταστάσεις οι οποίες λειτουργούν με άνθρακα, ανέφερε ο Κανελλόπουλος.

Περισσότερα σε λέξεις

Η Ελλάδα επεκτείνει την κατανάλωση φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την εξάρτηση από τον άνθρακα, ο οποίος σήμερα παρέχει το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας του κράτους και μόλις πριν από μια δεκαετία παρείχε το 55%, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg NEF (BNEF). Τα εργοστάσια που λειτουργούν με φυσικό αέριο παρήγαγαν σχεδόν το 30% της ενέργειας το 2017, δηλαδή αρκετά πιο πάνω από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες που ήταν η παραγωγή πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του BNEF.

users_iqjWHBFdfxIU_irodOmTUerwE_v0_piFq5T3pJF0qzS8rF9LjsWaQ_-1x-1.png

Η Μυτιληναίος είναι η μεγαλύτερη από μια μικρή ομάδα ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που μειώνουν την κυριαρχία της ΔΕΠΑ, η οποία παράγει σχεδόν τα δύο τρίτα της ελληνικής ηλεκτρικής ενέργειας. Η συμφωνία για τη διάσωση του δημόσιου χρέους υποχρέωσε τη ΔΕΗ να εκχωρήσει το 40% των πιο ρυπογόνων εγκαταστάσεων άνθρακα που χρησιμοποιούν μαλακή καφέ μορφή άνθρακα γνωστή ως λιγνίτη, σύμφωνα με το BNEF.

Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε το 2018 επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Ελλάδα με συνολική χωρητικότητα 750 μεγαβάτ. Το φυσικό αέριο αποτελεί γέφυρα καυσίμου στην πορεία προς την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία θα αυξηθεί γρήγορα μόλις υπάρξει βελτιωμένη τεχνολογία για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας, ανέφερε.

Η Ελλάδα είναι επίσης σε καλή θέση, προκειμένου να εξαγάγει φυσικό αέριο σε γειτονικές χώρες και ο στόχος της Μυτιληναίος είναι να διαδραματίσει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε.

users_iqjWHBFdfxIU_icjktX69QWdk_v1_piFq5T3pJF0qzS8rF9LjsWaQ_-1x-1.png

Πηγή: Bloomberg
Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ