Η άνοδος και η πτώση του Άντριου Κουόμο: Πώς ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης από «χρυσό αγόρι» αναγκάστηκε να παραιτηθεί

Από το 1982, όταν πρωτομπήκε εκών άκων στην πολιτική, ο Άντριου Κουόμο αποτελούσε ένα σημείο αναφοράς για τη Νέα Υόρκη, αλλά και την εθνική πολιτική των ΗΠΑ.

Ως κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο Κουόμο ήταν για πολλούς το αντίπαλον δέος των Ρεπουμπλικάνων, περνώντας μείζονες προοδευτικούς νόμους, από τον γάμο για άτομα του ίδιου φύλου και την νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ιατρικούς και ψυχαγωγικούς λόγους, μέχρι τον πιο σκληρό νόμο περί οπλοκατοχής στις ΗΠΑ και ένα από τα πλέον εκτεταμένα προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε Πολιτεία της χώρας.

Η πανδημία του κοροναϊού

Όταν ξέσπασε η πανδημία του κοροναϊού, ο Κουόμο δέχθηκε συγχαρητήρια για τον τρόπο με τον οποίο της διαχειρίστηκε σε μια από τις πιο πολυπληθείς και τουριστικές πόλεις στον κόσμο, ενώ έλαβε και βραβείο ΕΜΜΥ για τις καθημερινές ενημερώσεις του. Ωστόσο, η εικόνα του άρχισε να μαυρίζει όταν αποκαλύφθηκαν πολλοί θάνατοι σε οίκους ευγηρίας και τα πράγματα «πήγαν νότια», κατά την αμερικανική έκφραση, όταν μια γυναίκα τον κατηγόρησε ότι την παρενοχλούσε σεξουαλικά για μεγάλο διάστημα.

 

Όταν κι άλλες γυναίκες τον κατηγόρησαν για το ίδιο αδίκημα, ο Κουόμο προσπάθησε να αμυνθεί, ωστόσο, σύντομα τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για τον φωτογενή Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, όταν η εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς παρουσίασε έρευνα σύμφωνα με την οποία ο Κουόμο είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά 11 γυναίκες, προαναγγέλλοντας ποινική έρευνα. Τελικά, υπό το βάρος των κατηγοριών, ο 63χρονος Κουόμο ανακοίνωσε ότι παραιτείται από κυβερνήτης της Νέας Υόρκης στις 24 Αυγούστου, με την αναπληρωτή κυβερνήτη, Κάθι Χότσαλ να αναλαμβάνει τα ηνία της διοίκησης της Πολιτείας.

Στα χνάρια του πατέρα του

Ο Κουόμο προέρχεται από μεγάλη πολιτική οικογένεια, καθώς ο πατέρας του, Μάριο, ήταν επίσης κυβερνήτης της Νέας Υόρκης από το 1983 ως το 1994. Στις εκλογές του 1982, όταν ο Μάριο Κουόμο διεκδίκησε την θέση του κυβερνήτη για πρώτη φορά -ως τότε ήταν αναπληρωτής-, επιστράτευσε τον 25χρονο Άντριου να τρέξει την καμπάνια του, μια καμπάνια που έμοιαζε χαμένη πριν καν αρχίσει. Παρά ταύτα, χάρη στην εξαιρετική δουλειά του Άντριου, ο Μάριο κέρδισε αρχικά τον δημοφιλή δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Εντ Κοχ, και στη συνέχεια τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, Λιούις Λέρμαν.

Ο Μάριο Κουόμο ολοκλήρωσε τρεις θητείες ως κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και αρχικά ο Άντριου ήταν το δεξί χέρι του, με μισθό ένα δολάριο το χρόνο. Ωστόσο, ο νεαρός δικηγόρος είχε τα δικά του σχέδια: από το 1993 ως το 2001 υπηρέτησε την κυβέρνηση Κλίντον αρχικά ως υφυπουργός και εν συνεχεία ως υπουργός Οικιστικής και Αστικής Ανάπτυξης, καθώς στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με το ζήτημα των αστέγων στη Νέα Υόρκη.

Εισαγγελέας και κυβερνήτης

Η πρώτη του απόπειρα να «καταλάβει» τη Νέα Υόρκη έγινε το 2002, ωστόσο, έχοντας ως αντίπαλο τον αφροαμερικάνο Καρλ Μακ Κολ, προτίμησε να αποσυρθεί, παρά να πραγματοποιήσει αρνητική καμπάνια (οι κακές γλώσσες, πάντως, λένε ότι αποσύρθηκε όταν κατάλαβε ότι οι Δημοκρατικοί στήριζαν μαζικά τον Μακ Κολ). Ωστόσο, το 2006 εξελέγη πανηγυρικά Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, κερδίζοντας την Ρεπουμπλικανή Τζανίν Πίρο, θέση που κράτησε ως το 2010, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι στις προεδρικές εκλογές του 2008 στήριξε την Χίλαρι Κλίντον και έκανε προσβλητικό σχόλιο για τον Μπαράκ Ομπάμα.

Το 2010, τελικά, και παρά το ατυχές σχόλιο, με τη στήριξη του Ομπάμα, έθεσε υποψηφιότητα για κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ισοπεδώνοντας τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, Καρλ Παλαντίνο, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ακραίο Tea Party. O Κουόμο το 2014 κέρδισε και τη δεύτερη θητεία του, κερδίζοντας τον Ρομπ Αστορίνο, ενώ το 2018 διασφάλισε και τρίτη θητεία -όπως ο πατέρας του- κερδίζοντας αρχικά στις προκριματικές εκλογές την ηθοποιό Σίνθια Νίξον και στις γενικές εκλογές τον Μαρκ Μολινάρο.

Το τέλος της καριέρας

Ωστόσο, το όνειρό του να ξεπεράσει τον πατέρα του ως ο μακροβιότερος κυβερνήτης της Νέας Υόρκης έγινε θρύψαλα όταν στις 13 Δεκεμβρίου του 2020 μια πρώην βοηθός του, η Λίντσι Μπόιλαν, τον κατηγόρησε ότι την παρενοχλούσε σεξουαλικά για πολλά χρόνια. Ακολούθησαν παρόμοιες κατηγορίες από άλλες γυναίκες, με τον Κουόμο να λέει ότι δεν το έκανε επίτηδες και ότι ποτέ δεν άγγιξε κάποια από αυτές. Ωστόσο, το κακό είχε ήδη γίνει και κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος τον κάλεσαν να παραιτηθεί.

 

Η έρευνα της δικαιοσύνης για τις καταγγελίες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Κουόμο είχε παρενοχλήσει έντεκα γυναίκες και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ποινικής έρευνας. Ο χρόνος για τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης είχε τελειώσει: στις 10 Αυγούστου, ο Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του, μη καταφέρνοντας να φθάσει τα χρόνια του πατέρα του ως κυβερνήτης. Κι αν το 2010 ένα σεξουαλικό σκάνδαλο σε βάρος του τότε κυβερνήτη, Έλιοτ Σπίτζερ, του άνοιξε το δρόμο για τη θέση, ένα αντίστοιχο σκάνδαλο είναι που τον «τελειώνει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή