Η “αργή ανάπτυξη” δείχνει τα τρωτά σημεία της οικονομίας που βρίσκεται 25% πίσω από το 2007

Για «αργή ανάπτυξη» της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο ο διεθνής Τοικονομικός Τύπος, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή παρακολουθείται στενά και από τις αγορές ομολόγων, οι οποίες συνέχισαν και χθες να κλείνουν την “πόρτα” στην Ελλάδα με τις αποδόσεις να συνεχίζουν αυξάνονται: στο δεκαετές η απόδοση έφτασε στο 4,44% χθες, από 4,39% την προηγούμενη εβδομάδα.

Η χαμηλή αναπτυξιακή επίδοση της χώρας φέρεται να στερεί από την ελληνική πλευρά ένα από τα διαπραγματευτικά “όπλα” για τις αλλαγές που επιδιώκει στο “μείγμα” δημοσιονομικών μέτρων του 2019. Αναδεικνύει επίσης τα “τρωτά” σημεία της οικονομίας στο πεδίο των επενδύσεων, της κατανάλωσης αλλά και των εισαγωγών που αποτελούν την νέα “εστία” κινδύνου.

«Η ανάκαμψη συνεχίζεται, στηριζόμενη κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση και σε μικρότερο βαθμό από τις καθαρές εξαγωγές, σε ετήσια βάση» αναφέρουν οι οικονομολόγοι. Και επισημαίνουν ότι η πτωτική πορεία στις επενδύσεις και στην κρατική κατανάλωση καθρεφτίζει επίσης και την άτυπη στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου (που τροφοδοτεί τα υπερπλεονάσματα), αλλά και την αδυναμία προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων για τοποθέτηση στην ελληνική αγορά (τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του έτους).

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τη Δευτέρα, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, από το αναθεωρημένο 0,9% στο πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) επεκτάθηκε κατά 1,8%, σε ετήσια βάση, από το αναθεωρημένο 2,5% στο πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου υποχώρησε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 5,3%, σε ετήσια βάση, λιγότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Η πρόσφατη εκτίμηση της Κομισιόν είναι για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,9% το 2018, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,0%.

Παραμένουν οι προκλήσεις

Η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ το 2017 (1,4%) ήταν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της οικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, η επίδοση της Ελλάδας ήταν η χαμηλότερη στην Ευρώπη των 28, γεγονός που δείχνει ότι η οικονομική δυναμική εξακολουθεί να είναι σχετικά ασθενής. Είναι η πρώτη φορά από το 2006 που η Ελλάδα πετυχαίνει 6 διαδοχικά τρίμηνα με θετική μεταβολή του ΑΕΠ. Ωστόσο, η πρόκληση να εισέλθει η χώρα σε τροχιά ταχείας και διατηρήσιμης ανάπτυξης παραμένει.

Σύμφωνα με το κύριο σενάριο, ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται στο 1,8% για το 2018. Σε ένα εναλλακτικό σενάριο ευνοϊκότερης εξέλιξης του κινδύνου χώρας, και συνεπώς των επενδύσεων, η ανάπτυξη μπορεί να κινηθεί στην περιοχή του 2%. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μπορεί να έχει αυξηθεί κατά 3,5% από τα μέσα του 2015, υπολείπεται ωστόσο 25% από αυτό του 2007. Η επανάκτηση των κεκτημένων δεν θα είναι εύκολη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή