Η άτακτη επιστροφή Τσίπρα στο 2013, γιατί ο Μητσοτάκης τον κατηγορεί για «ψευτοεπικοινωνιακά νταηλίκια» και άλλες ιστορίες

    Οι Κύριοι Βούτσης, Τσίπρας και Σκουρλέτης περιχαρείς από το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις "προοδευτικές δυνάμεις". Πίσω τους διακρίνονται η Κυρία Έλενα Κουντουρά των ΑΝΕΛ και ο Κύριος Πέτρος Κόκκαλης
     

    Άτακτη επιστροφή στο 2013. Όσο οι μετρήσεις της κοινής γνώμης (όχι μόνο οι δημόσιες,αλλά και οι “κρυφές” που “τρέχουν” τα κόμματα) επιμένουν να ορίζουν με συντριπτική διαφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό και το ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρνει να ξεπεράσει το δημοσκοπικό αδιέξοδο, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στο 2013 και στον άκρατο λαϊκισμό, εκτιμούν όσοι ακτινοσκοπούν τη δημόσια ζωή.

    Σημειώνουν μάλιστα ότι έχει επιλέξει στρατηγική διμέτωπης πόλωσης, καθώς από τη μία αμφισβητεί ευθέως τη νομιμότητα της κυβέρνησης και απέχει από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και από την άλλη επιχειρεί να αποδομήσει το τρίτο σε δύναμη κόμμα εμφανίζοντας τον αρχηγό του Νίκο Ανδρουλάκη ως “εκβιαζόμενο” από το Μαξίμου με σκοπό τη μετεκλογική συνεργασία.

    Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η επιλογή Τσίπρα για αποχή από τη Βουλή είναι μόνο η αρχή. Κυβερνητικά στελέχη περιμένουν και άλλες κινήσεις παρόμοιου χαρακτήρα με στόχο την πόλωση και την όξυνση και θεωρούν ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί προς τις εκλογές με τη στρατηγική του επιθετικού ακτιβισμού. Συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιληφθεί ότι η πρωτιά στις επικείμενες εκλογές είναι χαμένη και θα κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τη διαφορά, μέσα από τη συσπείρωση του κομματικού του ακροατηρίου.

    ***

    Ο θιασώτης της Πεζοδρομιακής Δημοκρατίας. «Θλιβερή και απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “ψευτοεπικοινωνιακά νταηλίκια” και είπε ότι ο κ. Τσίπρας «με τις χθεσινές του δηλώσεις περιφρονεί ανοιχτά το κοινοβούλιο και τη συνταγματική τάξη».

    Υπογράμμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε αυτό το δρόμο επειδή «δεν έχει τίποτα να πει στους πολίτες» και χαρακτήρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ «αδιανόητο ακτιβισμό». Ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα:

    «Ο κ. Τσίπρας μη έχοντας να σας πει απολύτως τίποτα για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζετε, μην έχοντας πει μία κουβέντα για το μέλλον της χώρας όπως το οραματίζονται, μη μπορώντας να πει τίποτα για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά -διότι προφανώς έχει άλλη άποψη για τα εθνικά θέματα και δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο – καταφεύγει σε έναν αδιανόητο ακτιβισμό, ο οποίος μάς θυμίζει όχι απλά τον Τσίπρα του 2015, αλλά τον Τσίπρα πριν από 10 χρόνια, του 2012, τότε που είχαμε την άνω και την κάτω πλατεία και κάποιοι φωνάζανε να πάνε να εισβάλουν στη Βουλή με τα γνωστά χυδαία συνθήματα». Και προσέθεσε: «Ας του πει κάποιος ότι έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι “πεζοδρομιακή” δημοκρατία».

    Πόλωση και όξυνση. Στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούν ότι η επιλογή Τσίπρα για αποχή από τη Βουλή είναι μόνο η αρχή. Κυβερνητικά στελέχη περιμένουν και άλλες κινήσεις παρόμοιου χαρακτήρα με στόχο την πόλωση και την όξυνση. Τα ίδια στελέχη επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιληφθεί ότι η πρωτιά στις επικείμενες εκλογές είναι χαμένη και θα κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τη διαφορά, μέσα από τη συσπείρωση του κομματικού του ακροατηρίου.

    «Ο Τσίπρας του 2023 θα θυμίζει ολοένα και περισσότερο τον Τσίπρα του 2013, δεν έχει άλλη επιλογή» τονίζει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν λοιπόν κλιμάκωση της στρατηγικής του ακτιβισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύουν ότι έχουν βρει το αντίδοτο, το οποίο έχει ονοματεπώνυμο: «Κυβερνητικό παρελθόν». Όποτε λοιπόν ο κ. Τσίπρας θα επιτίθεται στην κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου θα υπενθυμίζει στους πολίτες το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε ως αντιπολίτευση είτε κυρίως ως κυβέρνηση για μία σειρά θεμάτων.Με τον τρόπο αυτό  θα ακουστούν εκ νέου μια σειρά κυβερνητικών επιλογών της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίστηκαν από  ρεσιτάλ λαϊκισμού. (Κώστας Αλεξανδρής, Liberal.gr)

    ***

    Ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρωζώνη. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε η Eurostat, σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, ο πληθωρισμός για την Ελλάδα υποχώρησε στο 7,2% τον Ιανουάριο του 2023 από 7,6% τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,5% από 9,2%.

    Η μεγαλύτερη ταχύτητα αποκλιμάκωσης του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ζώνης του Ευρώ, οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών ενέργειας. Για τον Ιανουάριο, η αύξηση των τιμών της ενέργειας ήταν 0,3%, ενώ στον μ.ο. της Ευρωζώνης ήταν 6,9%. Αντίθετα, στα τρόφιμα, η Ελλάδα φαίνεται ότι συμβαδίζει περισσότερο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αφού καταγράφεται αύξηση 12,7% έναντι του μέσου όρου 14,1% στην Ευρωζώνη.

     ***

    Ελεύθερη η πτώση των κρατικών ομολόγων. Οι χρηματοοικονομικές αγορές  αντέδρασαν θετικά στις ανακοινώσεις των τριών κορυφαίων κεντρικών τραπεζών, προεξοφλώντας ότι το τέλος του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενότανΗ θετική αυτή στροφή πυροδοτήθηκε στην ουσία από τον ηπιότερο του αναμενομένου τόνο του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ και του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, οι οποίοι είπαν ότι για πρώτη φορά μπορεί να γίνει λόγος για αντίστροφη μέτρηση στην πορεία του πληθωρισμού, χωρίς ωστόσο να έχει κερδηθεί η «μάχη» εναντίον του.

    Οι αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ επιδόθηκαν σε ράλι με τις αποδόσεις σε ελεύθερη πτώση. Η απόδοση του ελληνικού και ιταλικού 10ετούς υποχώρησαν κάτω από το φράγμα του 4% με πτώση άνω των 30 μονάδων βάσης, διαμορφούμενες στο 3,96% και 3,91% αντίστοιχα, με την απόδοση των ιταλικών να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Μάρτιο του 2020. Πτώση άνω των 20 μονάδων βάσης σημειώθηκε και στην απόδοση του γερμανικού 10ετούς, στο 2,08%. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε στις 180 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιανουρίου.

    ***

    Λαγκάρντ: Θα χρειαστούν σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων. Στον απόηχο της απόφασης του ΔΣ της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, η επικεφαλής της ευρω-τράπεζας ουσιαστικά περιέγραψε την από τούδε στρατηγική του ιδρύματος στην προσπάθειά του να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αν και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

    Παρά το γεγονός ότι το μέγεθος παρουσιάζει αποκλιμάκωση τους τελευταίους μήνες, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι «θα παραμείνουμε στην πορεία μας. Όλα τα λογικά σενάρια λένε ότι θα χρειαστούν σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων, με σταθερό βηματισμό, ενώ τα επιτόκια θα πρέπει να μείνουν σε περιοριστικά επίπεδα για να μειωθεί ο πληθωρισμός», προσθέτοντας ότι «η πρόθεση μας είναι για άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε (σ.σ. τις αυξήσεις των επιτοκίων) τον Μάρτιο. Ξέρουμε ότι έχουμε δρόμο για να καλύψουμε. Μετά τον Μάρτιο θα συνεχίσουμε, εξετάζοντας όλα τα εισερχόμενα στοιχεία».

    ***

    Μαχητικά στην Ουκρανία; Γιατί όχι; Η Δύση δεν έχει αποκλείσει στ’ αλήθεια την πιθανότητα να ικανοποιήσει, στο μέλλον, το αίτημα του Κιέβου για πολεμικά αεροπλάνα. Και αυτό, παρά το λακωνικό «όχι» του Τζο Μπάιντεν σε ερώτηση για το εάν οι ΗΠΑ θα στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, εκτιμά το Politico.

    Ενώ οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον δηλώνουν δημοσίως ότι δεν πρόκειται να αποσταλούν αεροσκάφη στην Ουκρανία, γιατί «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να παραταθεί η σύγκρουση», στο Πεντάγωνο,  αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εκσυγχρονίσει τη γερασμένη Πολεμική Αεροπορία της με νέα μαχητικά αεροσκάφη – κάποια στιγμή. Αλλά προς το παρόν, επικεντρώνονται στην αποστολή των όπλων που χρειάζεται άμεσα το Κίεβο», σημειώνει το Politico.

    Στρατιωτικός σύμβουλος της Ουκρανικής κυβέρνησης εκτιμά ότι η συζήτηση για τα αεροσκάφη βρίσκεται απλώς σε πρώιμο στάδιο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η θέση της Δύσης θα αλλάξει (θα «εξελιχθεί», όπως είπε) μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    ***

    «Ριζοσπαστικά ορθολογικός»… Μιλώντας  στο Politico, ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ  υποστήριξε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι «τρελός», όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά είναι ένας «ριζοσπαστικά ορθολογικός» ηγέτης που στοιχηματίζει ότι οι δυτικές χώρες θα κουραστούν να στηρίζουν την Ουκρανία και θα συμφωνήσουν στο τέλος της σύγκρουσης σε μια διαπραγμάτευση που θα είναι ευνοϊκή για τη Ρωσία.

    «Είναι ένα ριζοσπαστικά ορθολογικό άτομο ή ένα ορθολογικά ριζοσπαστικό άτομο, όπως θέλετε», είπε ο πρώην πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε εάν ο Πούτιν θα μπορούσε να επιδιώξει να διευρύνει τη σύγκρουση πέρα ​​από την Ουκρανία. «Έχει το δικό του σκεπτικό και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει βία. Είναι σε θέση να καταλάβει μόνο τη δύναμη που μπορούμε να ασκήσουμε εναντίον του».

    ***

    Μέτωπο Φινλανδίας και Σουηδίας. Αν η Άγκυρα ήλπιζε ότι με την τακτική της θα προκαλούσε «ρήγμα» στο μέτωπο της Σουηδίας και της Φινλανδίας, όσον αφορά στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει.

    Κι αυτό, διότι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη την Πέμπτη, δήλωσαν ότι η Φινλανδία και η Σουηδία παραμένουν προσηλωμένες στην ταυτόχρονη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, παρά την αντίθεση της Τουρκίας στη σουηδική υποψηφιότητα. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να εγκρίνει την αίτηση ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία, ωστόσο Φινλανδοί αξιωματούχοι είχαν απορρίψει την ιδέα αυτή, υποστηρίζοντας ότι η ασφάλεια των δύο σκανδιναβικών χωρών στηρίζεται σε αμοιβαίες ενέργειες και αποφάσεις. «Δεν μου αρέσει αυτή η ατμόσφαιρα, η θέση όπου η Σουηδία παρουσιάζεται ως ένα είδος προβληματικού παιδιού στην τάξη. Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο», δήλωσε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

    ***

    “Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης, 31 ετών. Υποσμηναγός Μάριος Μιχαήλ Τουρούτσικας, 29 ετών. «Πέθανε όπως επιθυμούσε. Νωρίς, αλλά γεμάτος Ελλάδα» είπε ο πατέρας του Μάριου. «Οποτε τον ρωτούσα για τον μισθό του, μου απαντούσε “πατέρα, η Ελλάδα δεν μου χρωστάει, εγώ χρωστάω στην Ελλάδα μου”». Ολα συνταρακτικά, σπαραξικάρδια, σύννομα τα είπε ο πατέρας του με τα ιδανικά που τον ανάθρεψε, τον ανάθρεψαν με τη γυναίκα του, τη μάνα του Μάριου. Μα ήταν μια λέξη, μια όλη κι όλη, στο κλείσιμο του επικήδειού του… Μια λέξη «καθαρή», πατέρας-πατέρας… Ενα «Αγάπη μου!». Αυτό με μάτωσε. Γιατί αυτό, με όσες σημαίες Ελλάδας και να το σκεπάσεις, να το δοξάσεις, να το τάξεις… Αυτό το «Αγάπη μου!» θα γυρνοβολάει απαρηγόρητο για πάντα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σου. (Ρέα Βιτάλη, Protagon.gr)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

    Καμία δημοσίευση για προβολή