Η Αθήνα και μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στην κορυφή των πόλεων με “θανατερή” ατμοσφαιρική ρύπανση

Η Αθήνα και μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στην κορυφή των πόλεων με

Η Αθήνα βρίσκεται μεταξύ των πόλεων στις οποίες η  ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία του περιβάλλοντος και των κατοίκων τους.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και γενικότερα η μόλυνση του περιβάλλοντος οδηγεί διεθνώς σε πάνω από έξι εκατομμύρια θανάτους ετησίως και οικονομικό κόστος που ισοδυναμεί με πάνω από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Παγκόσμια Έκθεση για την ποιότητα του αέρα 2022

Αυτό σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την ποιότητα του αέρα 2022 που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την ελβετική εταιρεία τεχνολογίας ποιότητας αέρα IQAir. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι από μια έρευνα 131 χωρών, περιοχών και εδαφών, μόνο 13 πληρούσαν τις αεροπορικές κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 κάτω ή κάτω από 5 μg/m3 το 2022, πολλές από τις οποίες βρίσκονταν στην Ωκεανία.

Οι καλές και οι κακές πόλεις

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πόσο πολύ ποικίλλει η ποιότητα του αέρα παγκοσμίως, με πόλεις όπως η Λαχόρη του Πακιστάν (97,4 μg σωματιδίων PM2,5 ανά m3) και το Δελχί της Ινδίας (92,6) και οι δύο υπερέβησαν τις οδηγίες του ΠΟΥ πάνω από 10 φορές. Στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκονται πόλεις όπως το Ρέικιαβικ στην Ισλανδία (3,3) και το Ταλίν στην Εσθονία (4,8), οι οποίες είναι από τις λίγες που πληρούν τις οδηγίες.

Infographic: Air Pollution: A Global Health Threat | Statista

Οι ευάλωτες κοινότητες

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει ιδιαίτερα τις ήδη ευάλωτες κοινότητες, με περισσότερο από το 90 τοις εκατό των θανάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση να σημειώνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με την έκθεση. Η Αφρική, καθώς και η Κεντρική και Νότια Ασία υπερεκπροσωπήθηκαν για τις υψηλότερες μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 σταθμισμένες ανά πληθυσμό. Αυτό περιλαμβάνει ακόμη και τις τεράστιες διαφορές στη διαθεσιμότητα δεδομένων μεταξύ των χωρών, με μόνο 19 από τις 54 αφρικανικές χώρες να έχουν επαρκή δεδομένα για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο έγγραφο.

Το IQAir ορίζει τη συγκέντρωση PM2,5 ως την ποσότητα σωματιδίων αερολύματος λεπτών σωματιδίων με διάμετρο έως 2,5 μικρά. Είναι ένας από τους έξι κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους που χρησιμοποιούνται συνήθως στην ταξινόμηση της ποιότητας του αέρα και θεωρείται ευρέως ως ο πιο επιβλαβής, όσον αφορά την επικράτηση του στο περιβάλλον και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία. Το τελευταίο περιλαμβάνει την πρόκληση και την επιδείνωση καταστάσεων υγείας όπως το άσθμα, ο καρκίνος, οι πνευμονικές ασθένειες, οι καρδιακές παθήσεις και η πρόωρη θνησιμότητα.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή