Η Capital Economics προειδοποιεί την Τουρκία: Η εμπλοκή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μπορεί να οδηγήσει σε «σεισμό» την οικονομία της χώρας

Δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία της Τουρκίας κάνει η εταιρεία αναλύσεων Capital Economics σε ειδική έκθεσή της για τις συνέπειες της εμπλοκής της χώρας στη διαμάχη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Κίνδυνος για οικονομική αναταραχή

Η Capital Economics επισημαίνει στην έκθεση με τίτλο «Η Τουρκία και οι επιπτώσεις της διαμάχης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ» ότι «η τουρκική θέση στη διαμάχη δεν εκπλήσσει. Είναι όμως συμβολική της ανταγωνιστικής εξωτερικής πολιτικής, που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και ακόμη μία κίνηση, η οποία φέρνει την Τουρκία σε αντιπαράθεση με την Ε.Ε. και/ή τη Ρωσία».

Τονίζεται, δε, ότι την ίδια στιγμή, όλες οι μεγάλες δυνάμεις καλούν τα εμπλεκόμενα μέρη να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και υπογραμμίζεται ότι ένα μικρό λάθος σε αυτή τη σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, σοβαρή αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας και να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να περάσει σε ακόμα πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική.

Η λίρα διολισθαίνει

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στη σύγκρουση εντείνει την ήδη εδραιωμένη αίσθηση της αγοράς ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας κινδύνου για τους επενδυτές, σε μια στιγμή που το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει διευρυνθεί, το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ και τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν υποχωρήσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, λόγω της προσπάθειας στήριξης της λίρας που συνεχώς διολισθαίνει έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Η Capital Economics υπενθυμίζει ότι η τουρκική λίρα εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις, παρά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 14% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τα μέσα Ιουλίου και συνολικά καταγράφει απώλειες άνω του 25% από τις αρχές του έτους.

Το χειρότερο σενάριο

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και πιθανή αύξηση της απειλής κυρώσεων (που σχετίζονται είτε με τη διαμάχη για τα δικαιώματα υδρογονανθράκων στη ανατολική Μεσόγειο και τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, είτε με την αγορά από τη Ρωσία του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, το οποίο έφερε την Άγκυρα σε ευθεία σύγκρουση με την Ουάσινγκτον) θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στην οικονομία και τις αγορές της Τουρκίας.

Μάλιστα, αναφερόμενη στο χειρότερο σενάριο, η Capital Economics υπενθυμίζει την εμπειρία του 2018 (όταν η Τουρκία είχε υποστεί ασφυκτικές πιέσεις και κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον), εκτιμώντας ότι η λίρα θα μπορούσε να υποστεί ημερήσιες απώλειες που θα φθάνουν ακόμα και το 10-12% έναντι του δολαρίου, με τα spreads των τουρκικών ομολόγων να εκτοξεύονται στα ύψη. Η CE εκτιμά ότι το σενάριο αυτό θα υποχρέωνε την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε ακόμα πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική, ενώ αύξηση της αβεβαιότητας και της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, ο οποίος έχει δεχθεί ήδη σημαντικά χτυπήματα, λόγω υποβαθμίσεων από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή