Η χώρα δείχνει να κάνει βήματα εμπρός – Οι τρείς λόγοι της αισιοδοξίας: Η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και η διπλωματική αναβάθμιση

Eurobank: Ποιά θα είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022

Μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων επιτρέπουν -με λίγη καλή θέληση – να θεωρήσουμε ότι η χώρα μας κινείται στις ράγες μιας γενικότερης, και όχι μόνο οικονομικής, ανάκαμψης. Σύμφωνα με την τακτική εβδομαδιαία ανάλυση του Κώστα Μποτόπουλου,στο economico, τρείς εξελίξεις ενισχύουν αυτή την άποψη: Η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και η διπλωματική αναβάθμιση:

1. Η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας

Το ελληνικό Δημόσιο εξέδωσε το πρώτο μετά το 2008 τριακονταετές ομόλογο, ύψους 2,5 δις ευρώ, που συγκέντρωσε προσφορές 26 δις με ένα επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 1.956%.

Πρόκειται για κλασικό, πιο κλασικό δε γίνεται, σημάδι, αν όχι ότι επιστρέφουμε στην «οικονομική κανονικότητα» (Financial Times, 17/3/2021), πάντως σίγουρα ότι ενισχύεται η αξιοπιστία της οικονομίας και γενικότερα των προοπτικών της χώρας στα μάτια των αγορών.

  • Η «κανονικοποίηση» αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ιδίως στην αποδοχή συμμετοχής των ομολόγων της χώρας σε προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
  • Οφείλεται όμως και σε εσωτερικό «νοικοκύρεμα», τόσο των δημοσιονομικών μεγεθών, όσο και, κυρίως, της προσπάθειας και της διαφάνειας σχετικά με αυτά τα μεγέθη.

2. O αναπτυξιακός σχεδιασμός

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, φαίνεται να υπάρχει ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός. Εκτός από την αναμονή είσπραξης σημαντικών ποσών από το ευρωπαϊκό Ταμείο, ή μάλλον με βάση την αναμονή εισροής αυτών των πόρων, η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα σχέδιο αξιοποίησης που διακρίνεται για τη λογική και την πληρότητα και όχι για την πρωτοτυπία ή τις μεγαλοστομίες του.

Παρά την ως τώρα καθυστέρηση των μυθοποιημένων αλλά εντελώς απαραίτητων «μεταρρυθμίσεων»,ορισμένες, ιδιαίτερα κρίσιμες, φαίνεται να είναι προ των πυλών:

  • ασφαλιστικό,
  • αξιολόγηση στην Παιδεία και το Δημόσιο,
  • ενίσχυση εθνικού συστήματος Υγείας,
  • πιο δομική αντιμετώπιση «κόκκινων δανείων» (η πρόοδος μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί λόγω μεταφοράς τους στα διάφορα funds),
  • πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από την κεφαλαιαγορά.

3. Η διπλωματική αναβάθμιση

Σαφής είναι και η αναβάθμιση στο διπλωματικό μέτωπο, που πάντα είναι κρίσιμο για τη στήριξη κάθε οικονομικής προσπάθειας. Την τελευταία εβδομάδα η χώρα μας «έγραψε» τρεις σημαντικές όσο και ενδεικτικές επιτυχίες:

  • Την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολύ πιθανή αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έστω και ελαφρώς παραλλαγμένης, της ελληνικής πρότασης για δημιουργία κοινού «πιστοποιητικού εμβολιασμού».
  • Τη σαφή, έστω και όχι υπό τη μορφή κυρώσεων, αποδοκιμασία της στάσης της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα που σχετίζονται με την ελληνική εθνική κυριαρχία.
  • Και την ιδιαίτερα, και διόλου τυπικά, θερμή ανάληψη πρωτοβουλιών στήριξης της χώρας μας τόσο από τη Γαλλία –«θα είμαστε δίπλα σας για ό,τι χρειαστείτε»- όσο και από τις ΗΠΑ –«από την άμυνα στην ενέργεια και από το εμπόριο στις επενδύσεις».

Διαβάστε την ανάλυση του Κώστα Μποτόπουλου ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή