Θοδωρής Καλούδης

Η χώρα στο δρόμο του αυτονόητου

Τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές και η διακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μοιάζει ένα «κακό όνειρο». Οι πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης είναι αρκετές για να μας δώσουν ένα ενδιαφέρον αφήγημα για το πως αυτός ο τόπος μπορεί να χαράξει μια νέα πορεία στο δρόμο του αυτονόητου.

Η εικόνα που μας δίνει ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του αποτυπώνει ένα καλοδουλεμένο σχέδιο, μια προσεκτική προετοιμασία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και «επαγγελματικές»  επιλογές προσώπων – διαδικασίες άγνωστες στο παρελθόν. Τα πρώτα νομοσχέδια, έτοιμα από καιρό, αποτελούν σπονδή στον εκσυγχρονισμό.

Όπως σημειώνουν έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, «η χώρα βαδίζει σε μια κανονικότητα που είχε χαθεί τόσο από την επίδραση των μνημονίων όσο και από τις αδιέξοδες και πολλές φορές παράνομες και παράλογες επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Αυτά από μόνα τους δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θετικές προϋποθέσεις για την κυβέρνηση. Αποδοχή και στήριξη, που θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον, όταν θα αναμετρηθεί με τις κρίσιμες εκκρεμότητες της οικονομίας, τις Ευρωπαϊκές εμμονές και τα ανοιχτά ζητήματα στα εθνικά θέματα.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αποδιοργανωμένος, σαστισμένος και χωρίς πυξίδα. Τα πρώτα δείγματα της νέας διακυβέρνησης αποσταθεροποίησαν τον κ. Τσίπρα περισσότερο και από την τριπλή ήττα που υπέστη μέσα σε δύο μήνες. Η πολιτική του ρεαλισμού είναι ένα έργο που δεν γνωρίζει και τα πρώτα αντιπολιτευτικά του δείγματα μοιάζουν παλαιομοδίτικη καρικατούρα. Ίσως πάρει αρκετό χρόνο να βρει τα πατήματά του στο νέο κλίμα της κανονικότητας. Και θα είναι καλό να τα βρει.

Ρόλο αναζητά στο νέο πολιτικό σκηνικό και η Κυρία Γεννηματά που, για την ώρα, ταλαιπωρεί το ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝ.ΑΛ, με τον πληκτικό και ανούσιο πολιτικό λόγο της. Ίσως ο κ. Λοβέρδος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, δώσει διεξόδους σε ένα χώρο που, για να διασωθεί, χρειάζεται σαφές πολιτικό στίγμα που θα του δίνει λόγο ύπαρξης.

Κατά τα άλλα, το ΚΚΕ θα κάνει, όπως συνήθως, την «επαναστατική» του αντιπολίτευση στο «σύστημα», με όλο το σεβασμό στις διαδικασίες του. Ο Βαρουφάκης και ο θίασός του, θα μας διασκεδάσει, αφού τώρα δεν μπορεί να μας πληγώσει. Και ο γραφικός κ. Βελόπουλος , όπως και να το κάνουμε, είναι για την ώρα προτιμότερος ως «Άκρα Δεξιά» από το ναζιστικό έκτρωμα του Μιχαλολιάκου.

Δεν είναι κακό το ξεκίνημα της νέας πολιτικής περιόδου. Κάθε άλλο…