Η Cumhuriyet «αδειάζει» τον Ερντογάν για τους S-400: Θα μείνουν για πολλά χρόνια στις αποθήκες της Τουρκίας

Ρωσική παρέμβαση υπέρ της Τουρκίας με αιχμές κατά της Ελλάδας

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος, μετά από ένα διάστημα διαλλακτικότητας να επέστρεψε στη γνωστή ρητορική που σχετικά με τις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον, ωστόσο φαίνεται ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του ήδη έχει «παρενέργειες» για το αφήγημά του.

«Στον πάγο» οι S-400

Συγκεκριμένα, η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet εκτιμά ότι το ρωσικά αντιαεροπορικό σύστημα S-400, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης ΗΠΑ-Τουρκίας, δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί από την Άγκυρα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει στάση για το θέμα, προανήγγειλε συνέχιση του διαλόγου -ίσως και για χρόνια- με τις ΗΠΑ μεταξύ των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών. Η Cumhuriyet εκτιμά ότι οι S-400 θα παραμείνουν για χρόνια στις αποθήκες και δεν θα χρησιμοποιηθούν, όσο θα διεξάγεται ο διάλογος αυτός και στην ουσία θα παραμείνουν ανενεργοί.

Η προσπάθεια του Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης, δήλωσε: «Μην περιμένετε από την Τουρκία να λάβει νέα μέτρα σε σχέση με τα F-35 ή τους S-400. Επειδή έχουμε ήδη κάνει ό,τι έπρεπε από την πλευρά μας στα F-35». «Σας ζητήσαμε το σύστημα αεροπορικής άμυνας Patriot, αλλά δεν μας το δώσατε. Αντίθετα, αφαιρέσατε ακόμη και αυτά που είχαν τοποθετηθεί στις βάσεις μας. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Λύσαμε αυτό το ζήτημα μόνοι μας», υποστήριξε.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, ενημέρωσε εκπροσώπους του Τύπου ότι «υπήρξε συζήση (σ.σ. στη συνάντηση Μπάιντε-Ερντογάν) για τους S-400. Δεν υπήρξε κάποια απόφαση, αλλά μια δέσμευση να συνεχιστεί ο διάλογος για το θέμα», προσθέτοντας ότι περαιτέρω ενημέρωση θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου Ουάσινγκτον και Άγκυρας.

Καμία δημοσίευση για προβολή