Η DBRS αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒ από ΒΒ (low) με θετικό οutlook – Ισχυρή η ανάκαμψη το 2021. Ευνοϊκό το προφίλ του χρέους  

Η DBRS αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒ

Η DBRS αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒ από ΒΒ (low) και μάλιστα με θετικό οutlook. Αυτό  μετά την ίδια αξιολόγηση που επεφύλαξε ο οίκος Fitch και ενώ έρχεται στις 22 Οκτωβρίου  η αξιολόγηση της Standard & Poor’s και στις 19 Νοεμβρίου του οίκου Moody’s.

Οπως αναφέρει η DBRS, η αναβάθμιση αντανακλά τη θετική του εκτίμηση για τις δημοσιονομικές και οικονομικές εξελίξεις πριν την πανδημία, κάτι που ενίσχυσε την ανθεκτικότητα στη διαχείριση των τρεχουσών προκλήσεων.

Η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση της χώρας πριν την πανδημία και τα σημαντικά μαξιλάρια ρευστότητας έδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση δημοσιονομικό χώρο για να περιορίσει τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης με μέτρα στήριξης.

Ισχυρή η ανάκαμψη το 2021

Παρά την αυξημένη εξάρτηση από τον τουρισμό, η πτώση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020 ήταν ηπιότερη των προβλέψεων, θέτοντας τις βάσεις για μια ισχυρή ανάκαμψη μέχρι στιγμής το 2021. Επιπροσθέτως, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των τραπεζικών NPLs.

Η θετική τάση στην αξιολόγηση αντανακλά την εκτίμηση της DBRS ότι οι οικονομικές προοπτικές της χώρας έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Παρά την κρίση, η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να υλοποιεί την ατζέντα δομικών μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, βελτιώνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Ηδη καταγράφονται ισχυρά σημάδια ανάκαμψης. Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 16,2% το δεύτερο τρίμηνο, οδηγώντας σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 6,9% το πρώτο εξάμηνο, με προσδοκίες ότι η ανάπτυξη θα είναι ισχυρότερη και στο σύνολο του 2021. Επιπλέον, τα στοιχεία από τις διεθνείς πτήσεις δείχνουν ότι παρά το αδύναμο ξεκίνημα, ο τουριστικός κλάδος καταγράφει ισχυρές επιδόσεις το τρίτο τρίμηνο.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο καναδικός οίκος σημειώνει, πάντως, ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί σημαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς θα λάβει 30,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια την περίοδο 2021-2026. Η επιτυχής εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας (Ελλάδα 2.0) συνιστά έναν πιθανό θετικό παράγοντα για την ελληνική οικονομία. Οι κύριοι πυλώνες του σχεδίου περιλαμβάνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενίσχυση της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής συνοχής και των ιδιωτικών επενδύσεων και του οικονομικού και θεσμικού μετασχηματισμού.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα κεφάλαια της ΕΕ, αν συνδυαστούν με μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026, κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων και της συνολικής παραγωγικότητας.

Η εφαρμογή του “Ελλάδα 2.0” θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε 180.000-200.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση 5% από τα προ πανδημίας επίπεδα απασχόλησης. Επιπλέον, η Ελλάδα θα λάβει περίπου 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF) την περίοδο 2021-2027. Σύμφωνα με την DBRS, η διάθεση κεφαλαίων της ΕΕ, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη συνεχιζόμενη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πιθανότατα θα βελτιώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο καναδικός οίκος αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), αλλά η αβεβαιότητα που σχετίζεται με το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων “κόκκινων” δανείων παραμένει.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι παρά την αυξημένη αβεβαιότητα και το επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον λόγω της υγειονομικής κρίσης, οι τράπεζες μείωσαν τα NPLs μέσα στο 2020 κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Ο δείκτης NPL μειώθηκε από το 40,6% που ήταν στο τέλος του 2019 στο 21,3% στα τέλη Ιουνίου 2021. Όπως αναφέρει η DBRS, η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων στο πλαίσιο του “Ηρακλή”. Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου θα βοηθήσουν τις τράπεζες να συνεχίσουν την προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών τους.

Προσθέτει ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται περαιτέρω μείωση των NPLs, καθώς η κυβέρνηση επέκτεινε το πρόγραμμα “Ηρακλής” για επιπλέον 18 μήνες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μονοψήφιο δείκτη NPL το 2022, πιθανότατα πριν από την λήξη της προθεσμίας στο τέλος του έτους.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η κρίση του κορονοϊού ενδεχομένως να επηρεάσει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Παρότι οι εκτιμήσεις για νέα “κόκκινα” δάνεια είναι ασαφείς, ο οίκος θεωρεί πιθανό ένα μέρος αυτών των δανείων να μην επιστρέψει στο καθεστώς των εξυπηρετούμενων.

Αυτό αντικατοπτρίζει την αρνητική ποιοτική αξιολόγηση της DBRS για την κατηγορία “Νομισματική Πολιτική και Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα”. Παρ’ όλα αυτά, τονίζει ότι η επέκταση του προγράμματος “Ηρακλής” και η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου θα υποστηρίξουν πιθανώς τις περαιτέρω προσπάθειες των τραπεζών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους.

Ευνοϊκό παραμένει το προφίλ του χρέους  

Ύστερα από πέντε χρόνια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, οι δημοσιονομικοί λογαριασμοί της Ελλάδας έγιναν αρνητικοί το 2020 εξαιτίας των μέτρων της πανδημίας. Η έκτακτη δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας, με ένα εκ των μεγαλύτερων πακέτων στην Ευρώπη σε σχέση με το ΑΕΠ, οδήγησε σε υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα 9,7% του ΑΕΠ το 2020. Τα πακέτα στήριξης περιελάμβαναν προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας και οικονομική στήριξη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυξημένες δαπάνες για την υποστήριξη του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, υποστήριξη ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω εγγυημένων δανείων και αναβαλόμενων φόρων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Εξαιτίας της επαναφοράς των περιορισμών σχεδόν μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2021, το έλλειμα αναμένεται να παραμείνει υψηλό στο 9,9% φέτος πριν μειωθεί στο 3,1% το 2022.

Αν και η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή όσον αφορά το μέλλον της διεθνούς υγειονομικής κρίσης, η DBRS θεωρεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση όταν υποχωρήσει ο αντίκτυπος της πανδημίας και θα συμμορφωθεί πλήρως με τις κατευθυντήριες γραμμές των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων μόλις αποκατασταθούν οι στόχοι.

Ο οίκος αναφέρει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αυξήθηκε πέρυσι λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και της συρρίκνωσης της οικονομίας, φτάνοντας πέριξ του 205,6% του ΑΕΠ από 180,5% που ήταν το 2019. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, το χρέος αναμένεται να μειωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους στο 204,8% του ΑΕΠ και περαιτέρω στο 189,5% έως το τέλος του επόμενους έτους.

Σύμφωνα με τον οίκο, το χρέος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ωστόσο σημειώνει ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που αμβλύνουν τους κινδύνους. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Ελλάδα επωφελείται από την ευνοϊκή δομή που έχει το χρέος της, καθώς ο επίσημος τομέας κατέχει περίπου το 80% του χρέους, με το μεγαλύτερο μάλιστα μέρος αυτού να επιβαρύνεται με πολύ χαμηλά επιτόκια. Επιπλέον, το χρέος έχει πολύ μεγάλη μέση διάρκεια ωρίμανσης, 21 ετών σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, με πάνω από το 90% να έχει σταθερά επιτόκια, γεγονός που αμβλύνει τους κινδύνους που ενέχει η αυξημένη μεταβλητότητα των αγορών.

Επίσης, η DBRS αναφέρει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο PEPP της EKT παρέχει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, όπως καταδεικνύουν οι εκδόσεις ομολόγων που πραγματοποίησε η χώρα με ιστορικά χαμηλές αποδόσεις. Όπως σημειώνει, εκμεταλλευόμενο το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, η κυβέρνηση ακολούθησε μια ενεργή στρατηγική μείωσης του χρέους, αποπληρώνοντας τα πιο ακριβά δάνεια. Τονίζει, επίσης, ότι το μέσο πραγματικό επιτόκιο για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα δάνεια στο 1,4% είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης.

Επιπρόσθετα, το σημαντικό “μαξιλάρι” ρευστότητας των 32,2 δισ. ευρώ που διέθετε η κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου 2021, βοηθά στην βελτίωση της εμπιστοσύνης των αγορών. Αυτό το αποθεματικό μειώνει τον κίνδυνο αποπληρωμής, οδηγώντας σε θετική ποιοτική αξιολόγηση για την κατηγορία “Χρέος και Ρευστότητα”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή