Η ΔΕΗ θρυαλλίδα αλλαγών του επιχειρηματικού χάρτη στην ενέργεια. Έπονται συγχωνεύσεις και εξαγορές

άτυπο συμβούλιο υπουργών

Η απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τρόπο που περιορίζει το ποσοστό του Δημοσίου στο 34% ανοίγει μια νέα σελίδα στη νεότερη ιστορία της ΔΕΗ ως εισηγμένης εταιρείας, σε μια αγορά που γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική και στην οποία κυριαρχούν παίκτες με ισχυρά κεφάλαια και πολυσχιδείς δραστηριότητες.

Από την άμυνα, στην επίθεση 

Με εχέγγυο τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα από την ΑΜΚ και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, και τον παράλληλο απογαλακτισμό από τον σφιχτό εναγκαλισμό του Δημοσίου που την εγκλώβισε σε ένα παθογενές αναπτυξιακό μοντέλο, είναι η πρώτη φορά που περνάει από την άμυνα στην επίθεση, διαμορφώνοντας η ίδια την «ατζέντα» της επόμενης ημέρας στην ενεργειακή αγορά, επιταχύνοντας τους ρυθμούς της ενεργειακής μετάβασης.

Μπορεί η ΔΕΗ να ήταν πάντα για την αγορά ένας υπολογίσιμος παίκτης, αρκετά αδύναμος ωστόσο οικονομικά, ακόμη και μετά την εξυγίανσή της για να στηρίξει το επενδυτικό πρόγραμμα μετασχηματισμού της που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Γιώργος Στάσσης τον Δεκέμβριο του 2019 και πολύ περισσότερο να οδηγήσει τις εξελίξεις στον κλάδο του ηλεκτρισμού.

«Το πού θα βρει τα λεφτά» ήταν το κοινό σχόλιο των ανταγωνιστών της ΔΕΗ, με την ανακοίνωση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου τότε.

Διασφαλίζεται η συνέχεια της ΔΕΗ ως βασικού πυλώνα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας

Η ΑΜΚ με την ταυτόχρονη σχεδόν πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια των δύο επιτυχημένων ομολογιακών εκδόσεων που προηγήθηκαν διασφαλίζει στη ΔΕΗ τα αναγκαία κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του γιγαντιαίου προγράμματος στις ΑΠΕ και τη συνέχειά της ως βασικού πυλώνα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Η αγορά αναγνωρίζει το πλεονέκτημα αυτής της κίνησης για τη ΔΕΗ και της δυναμικής που θα έχει για τον κλάδο, ιδίως στην παρούσα συγκυρία των πιέσεων που ασκεί η ενεργειακή κρίση και των αυξημένων αναγκών για κεφάλαια κίνησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις (Καθημερινή της Κυριακής),  τρέχουσα κρίση θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη διεθνώς και αναπόφευκτα και στην Ελλάδα.

«Είναι αγώνας επιβίωσης και θα επιβιώσουν οι πιο ισχυροί», αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος μεγάλου ενεργειακού ομίλου, άποψη στην οποία συνηγορούν οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, με τις μικρές εταιρείες προμήθειας να «σκάνε» η μία μετά την άλλη και το χαρτοφυλάκιο των πελατών να μεταφέρεται στις μεγάλες.

Μετά τις αλλαγές στη ΔΕΗ επισπεύδεται η κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο

Η απόφαση της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα επισπεύσει την κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο στην κατεύθυνση των συγχωνεύσεων και εξαγορών, με τους πιο αδύναμους να προσδένονται στο άρμα των πιο ισχυρών.

Ο κύκλος αυτός φαίνεται ότι θα κλείσει με την επικράτηση τριών – τεσσάρων utilities (καθετοποιημένες εταιρείες ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου). Η μία είναι με βεβαιότητα πλέον η ΔΕΗ.

Καμία δημοσίευση για προβολή