Η «διπλωματία των εμβολίων» δυσκολεύει την Κίνα – Ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητά τους

Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, η Κίνα έμοιαζε ως ο «κυρίαρχος του παιχνιδιού» στο ζήτημα της προμήθειας εμβολίων κατά του COVID-19 σε αναπτυσσόμενες και γειτονικές της χώρες.

Την ώρα που ΗΠΑ και Ευρώπη έδιναν πραγματική μάχη για να καλύψουν τη ζήτηση σε εμβόλια, η Κίνα με δύο σκευάσματα -της Sinopharm και της Sinovac- έκανε διπλωματία των εμβολίων, καθώς είχε τόσο αυξημένη παραγωγή που μπορούσε να στέλνει εκατομμύρια δόσεις σε χώρες όπως η Μογγολία, η Χιλή, το Μπαχρέιν και η Τουρκία, επιτρέποντάς τους να προχωρήσουν σε ευρεία εμβολιαστικά προγράμματα.

Η αλλαγή της εικόνας

Την ίδια στιγμή, η Δύση συχνά κατέγραφε ελλείψεις σε εμβόλια, ενώ ο δημόσιος και άσχημος καυγάς της ΕΕ με την AstraZeneca για τις δόσεις εμβολίων που δεν έφθαναν ποτέ στην ώρα τους προκάλεσε ανησυχία σχετικά με την ικανότητα των δυτικών χωρών να ανταποκριθούν στις ανάγκες μαζικών εμβολιασμών ώστε να επιτευχθεί φρενάρισμα της πανδημίας που σάρωνε κοινωνίες και οικονομίες.

Ωστόσο, σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά: καθώς τα προγράμματα εμβολιασμών στη Δύση με τέσσερα βασικά εμβόλια κατά του κοροναϊού (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson) προχωρούν κανονικά και τα εμβόλια αυτά μοιάζουν να νικούν και τις μεταλλάξεις, τα κινεζικά εμβόλια δείχνουν με δραματικό τρόπο τις αδυναμίες τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, χώρες όπως οι Σεϋχέλλες, η Μογγολία, η Χιλή και το Μπαχρέιν, παρότι είχαν καταφέρει να εμβολιάσουν -κυρίως με κινεζικά σκευάσματα- περίπου το 70% του πληθυσμού τους, καταγράφουν ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων κοροναϊού, προκαλώντας ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων στη μάχη κατά της πανδημίας.

Χώρες τριών ταχυτήτων

Το πρόβλημα που η κατάσταση αυτή δημιουργεί είναι πολλαπλό: πρώτον, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δημιουργηθούν χώρες τριών ταχυτήτων: αυτές που εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους με τα δυτικά εμβόλια και μοιάζουν να κερδίζουν τη μάχη με την κοροναϊό, οι φτωχές χώρες που είναι πολύ πίσω στους εμβολιασμούς και μια τρίτη κατηγορία χωρών με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, αλλά αμφίβολα αποτελέσματα.

Αυτή η τρίτη κατηγορία χωρών κινδυνεύει να συνεχίζει να ζει με κυλιώμενα lockdown, τεστ και περιορισμούς στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που οδηγούν στο ξέσπασμα της πανδημίας, όπως οι μεταλλάξεις ή η απρόσεκτη άρση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει και γίνεται πολύ πιεστικό για τις χώρες αυτές.

Η δεύτερη πτυχή του προβλήματος είναι ότι μια πιθανή αδυναμία των κινεζικών εμβολίων να προστατεύσουν επαρκώς από τον κοροναϊό ίσως προκαλέσει γενικότερη αμφισβήτηση της αξία του εμβολιασμού, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου της ανοσίας αγέλης που επιδιώκεται μέσω των εμβολιαστικών προγραμμάτων σε όλες τις χώρες.

Η διαφορά των κινεζικών εμβολίων

Βέβαια, αξιωματούχοι στις χώρες που παρουσιάζεται νέα αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, στις οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως τα κινεζικά σκευάσματα, απέδωσαν την κατάσταση σε παράγοντες όπως το απότομο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ενώ τόνισαν ότι τα κινεζικά εμβόλια έχουν περιορίσει σημαντικά τις σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 και τους θανάτους από την ασθένεια.

Επίσης, το κινεζικό ΥΠΕΞ απέρριψε τη συσχέτιση της αύξησης των κρουσμάτων με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι τα κινεζικά εμβόλια έχουν ως στόχο τον περιορισμό των σοβαρών περιστατικών ασθένειας από COVID-19 και όχι τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού αυτού καθαυτού. Πάντως, ερευνητής του κινεζικού CDC ανέβασε το ποσοστό αναγκαίων εμβολιασμών για έλεγχο της πανδημίας στο 80-85% του πληθυσμού από 70% που ήταν ως τώρα.

Για την ώρα, οι χώρες που χρησιμοποιούν τα σκευάσματα από την Κίνα προσπαθούν να αυξήσουν το ποσοστό των εμβολιασμένων κατοίκων τους και κάποιες -όπως το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ- ετοιμάζονται και για τρίτη δόση, προκειμένου να ενισχύσουν την ανοσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή