Ο Ερντογάν εμπαίζει τη Δύση – Συνεχίζει να προκαλεί απτόητος από “τελεσίγραφα” και “προθεσμίες”

Ο Ερντογάν εμπαίζει τη Δύση

Την ώρα που οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ μπαίνουν σε νέα φάση σκληρής δοκιμασίας λόγω της δοκιμής του πυραυλικού συστήματος των S-400 από την Αγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμπαίζει τη Δύση. Και, βέβαια, συνεχίζει να δοκιμάζει τα νεύρα και τις αντοχές της Ε.Ε, μέσω της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, για πέμπτη συνεχή ημέρα.

Μετά τη χθεσινή ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου των ηγετών, η Ένωση εξέπεμψε εκ νέου μήνυμα καταδίκης των τουρκικών ενεργειών.

Ωστόσο, εμφανίστηκε απρόθυμη να κινηθεί πέρα από την έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο και να αναλάβει δράση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Στάση, που κατά πολλούς, μπορεί να ανοίξει κι άλλο την ..όρεξη του Σουλτάνου, ο οποίος έχει πλέον αρκετό χρόνο για να κλιμακώσει κι άλλο την επιθετική του στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νέες navtex από την Άγκυρα – Ο Ερντογάν εμπαίζει τη Δύση

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, άλλωστε,  σε μία νέα «εμπρηστική» κίνηση, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απάντηση στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις, η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση τριών νέων οδηγιών με τις οποίες δεσμεύει για στρατιωτικές ασκήσεις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, η Υδρογραφική Υπηρεσία της Τουρκίας εξέδωσε τρεις Navtex που αφορούν στη διενέργεια τριών διαφορετικών στρατιωτικών ασκήσεων: Η πρώτη έχει προγραμματιστεί στις 22-23 Οκτωβρίου στη Μεσόγειο, η δέυτερη στις 19-21 Οκτωβρίου στο Αιγαίο και η τρίτη άσκηση στις 19-20 Οκτωβρίου, επίσης στο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι η μια από τις τρεις τουρκικές Navtex δεσμεύει συγκεκριμένη περιοχή δυτικά της Σαμοθράκης και νότια του Έβρου, όπου σήμερα  πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τί πέτυχαν και τί όχι Αθήνα και Λευκωσία

Αθήνα και Λευκωσία πέτυχαν μεν να συμπεριληφθούν δύο παράγραφοι στα συμπεράσματα της Συνόδου σχετικά με την Τουρκία.

Χαρακτηριστικό, ωστόσο, της δυσκαμψίας αλλά και της απροθυμίας της Ευρώπης να αφήσει τα λόγια και να περάσει στη δράση, είναι ότι απορρίφθηκε ελληνική πρόταση με πιο αυστηρές προθεσμίες και πιο σκληρές διατυπώσεις.

Τόσο η Γαλλία, μέσω του Εμανουέλ Μακρόν, όσο και η Γερμανία, μέσω της Αγκελας Μέρκελ, εξέφρασαν και πάλι αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Αγκυρα, η οποία εξακολουθεί να εμπαίζει και τους ισχυρούς της ΕΕ.

Το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα που έθεσε σχετικά με ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, προσθέτοντας πως καταληκτική ημερομηνία για αποφάσεις σχετικά με πιθανές κυρώσεις αποτελεί ο ερχόμενος Δεκέμβριος, όπως πρόσφατα είχαν αποφασίσει οι «27».αι ότι αυτό το οποίο δεν μπορεί τελικά να αμφισβητηθεί είναι η ευρωπαϊκή αξιοπιστία.

Στην ίδια συνέντευξη, και παρεμβαίνοντας στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την επέκταση ή μη των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασης να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

“Η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, δεν μπορεί να γίνεται με αυτό τον τρόπο. Σε κάθε περίπτωση -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όποτε το κρίνει και όπως το κρίνει” πρόσθεσε, σε μία προσπάθεια να μπει τέλος στη συζήτηση που έχει ανοίξει δημοσίως και προφανώς δεν έχει καμία χρησιμότητα.

Καμία δημοσίευση για προβολή