Δύσκολη η επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ τα πράγματα δεν πάνε καλά – Σκληρή δοκιμασία μας περιμένει το φθινόπωρο

Η επιτροπή των επιστημόνων που ασχολείται με τη διαχείριση της πανδημίας εκφράζει ανοιχτά πλέον πολύ έντονες ανησυχίες. Κάποιοι μιλούν ακόμη και για χίλια κρούσματα την ημέρα από φθινόπωρο, ενώ είναι βέβαιο ότι τα έκτακτα μέτρα που πάρθηκαν όχι απλώς θα συνεχιστούν αλλά θα πολλαπλασιαστούν.

Το επόμενο τριήμερο, του Δεκαπενταύγουστου, θεωρείται από τους ειδικούς εξαιρετικά κρίσιμο. Αν υπάρξουν μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου γύρω από τις εκκλησίες ή μέσα σ αυτές, είναι βέβαιο ότι θα προκύψει υπερμετάδοση. Οι λιτανείες έχουν απαγορευτεί αλλά η Ιερά Σύνοδος διαφωνεί και κανείς δεν ξέρει πώς αυτές οι διαφωνίες θα εκφραστούν στην πράξη.

Στη Θεσσαλονίκη ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης μεταφέρουν το πρόγραμμα τις απογευματινές ώρες, για να αντιμετωπίσουν την απαγόρευση που ισχύει μετά τα μεσάνυχτα. Στη Μύκονο εξελίσσεται αντάρτικο από επαγγελματίες της εστίασης και της ψυχαγωγίας που θεωρούν ότι το mini lockdown τους καταστρέφει. Και σε άλλα νησιά βλέπουμε εικόνες συνωστισμού σε πλατείες και καλντερίμια όταν όλα έχουν κλείσει.

Είναι σαφές πλέον ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει πέσει και γι αυτό τα νοσοκομεία αντέχουν ακόμη. Τι θα γίνει όμως όταν οι νέοι επιστρέψουν στα σπίτια τους, αρχίσουν να κινούνται με τα ΜΜΜ και έρθουν σε επαφή με τους γονείς και τους παπούδες τους;

  • Ο μεγάλος φόβος αφορά τη διασπορά του κοροναϊού στα αστικά κέντρα μετά την επιστροφή των παραθεριστών του Αυγούστου.

Γι αυτό και στην πραγματικότητα δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με τα σχολεία. Υποτίθεται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7/9 και τα μαθήματα θα γίνονται εκ περιτροπής ή με μάσκες αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουν και εκ περιτροπής και με μάσκες, ενώ δεν υπάρχει “κλειδωμένη” ημερομηνία επαναλειτουργίας τους.

Η τηλε-εργασία θα επιστρέψει και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εκπρόσωποι του χώρου της εστίασης λένε πως μια στις τέσσερις επιχειρήσεις είναι στο κόκκινο και κινδυνεύει με λουκέτο.

Ο συνδυασμός βαθιάς ύφεσης και δεύτερου, επιθετικότερου, κύματος της πανδημίας είναι εκρηκτικός. Και δημιουργεί ακραίες, πρωτοφανείς συνθήκες σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ειδικά που, ταυτόχρονα, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο κάνει βόλτες το Oruc Reis…

Καμία δημοσίευση για προβολή