Αγγελική Σπανού

Η δύσκολη μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ: Το όνομα, τα μέλη, ο μετασχηματισμός, οι αυταπάτες και… ο Γκλέτσος

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα, με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό. Εκεί θα κριθούν αρκετά πράγματα σχετικά με τη μελλοντική φυσιογνωμία του κόμματος και κυρίως το όνομα. Θα λέγεται ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ή Προοδευτικό Μέτωπο; Θα μείνει σκέτο ΣΥΡΙΖΑ; Η μήπως θα επιλεγεί κάτι σαν ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινοι για να αναδειχθεί η οικολογική διάσταση; Το όνομα δεν είναι απλώς το όνομα. Οι σκληροί κομματικοί (Σκουρλέτης, 53 κοκ) θέλουν να διατηρηθεί η αριστερή καθαρότητα και γι αυτό δεν θέλουν τη “Γέφυρα” στον τίτλο. Οι του ανοίγματος στην κεντροαριστερά δεν διανοούνται ότι αυτό δεν θα αποτυπωθεί στην “ετικέτα”. Και κάπως έτσι λύση για το όνομα δεν έχει βρεθεί ακόμη.

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε καλά στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αφού ψηφίστηκαν ομόφωνα όλες οι εισηγήσεις του για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί τα πέντε λεπτά δημοσιότητας να τα κέρδισαν οι Τσακαλώτος-Μπίστης με το διάλογό τους περί δεύτερης φοράς Αριστεράς στην εξουσία, όμως ο αρχηγός, στο δια ταύτα, δεν ταλαιπωρήθηκε από τις εσωκομματικές αντιθέσεις. Αυτό που σίγουρα δεν τον ικανοποιεί είναι η εξέλιξη της εγγραφής νέων μελών. Δεν πρέπει να έχουν ξεπεράσει τις 20.000 τα νέα μέλη, συνολικά δηλαδή δεν πρέπει να είναι πολύ πάνω από τις 50.000 τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτός είναι ένας αριθμός που απέχει πολύ από τον ιδεατό στόχο των 180.000 μελών.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει την πορεία στο λαό και το παλεύει (τελευταίος σταθμός η Αλεξανδρούπολη) αλλά για την ώρα δεν υπάρχει ρεύμα. Η δυστοκία που παρουσιάζεται έχει επαναφέρει σκέψεις για εκλογή αρχηγού απευθείας από τη βάση, μετά το συνέδριο. Ομως σε μια τέτοια περίπτωση ποιος θα διασφαλίσει ότι θα μαζευτεί κόσμος ανάλογος με τις 220.000 που ψήφισαν για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, πόσο μάλλον με τις 400.000+ που ψήφισαν για πρόεδρο της ΝΔ τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Υπάρχει ο κίνδυνος συντριβής στο επίπεδο των εντυπώσεων, ειδικά καθώς επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ πάει από το κακό στο χειρότερο. Εκεί που πήραν τα πάνω τους με υπόθεση Πατέρα (παραίτηση διοικητή νοσοκομείου Καρδίτσας κλπ) ήρθε ο Πολάκης με μια χυδαία ανάρτηση κατά της Ειρήνης Αγαπηδάκη και τα σκέπασε όλα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια παθήματα έχουν συνεχώς, δεδομένης της επικοινωνιακής υπεροπλίας της κυβέρνησης.

Το θέμα αυτό προβληματίζει το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα στο οποίο φτάνουν οι εσωκομματικές γκρίνιες για τη διεύρυνση. Η δυσαρέσκεια δεν είναι τόσο για τους ΓΑΠικούς όσο για μονάδες όπως ο Απόστολος Γκλέτσος (τη μεταγραφή του οποίου οι περισσότεροι χρεώνουν στον Αλέκο Φλαμπουράρη). Η πιο σοβαρή κριτική υποστηρίζει ότι η διεύρυνση γίνεται με παλιά υλικά και όσοι πιστοί προσέρχονται χωρίς κάποια αξιακή σύγκλιση με τον κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η απλή αναλογική μπορεί να φέρει μια προοδευτική διακυβέρνηση με συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ-ΜΕΡΑ 25. Αλλά τίποτα στην πράξη δεν δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ αυτών των κομμάτων. Δεν θα ήταν υπερβολή, λοιπόν, να μιλήσει κανείς για μια ακόμη αυταπάτη του ΣΥΡΙΖΑ…