Η ΕΕ δημιουργεί κλάδο άμυνας - "Δε σημαίνει ότι θα γίνουμε στρατιωτική συμμαχία" δηλώνει η Ντερ Λάιεν

Η δημιουργία ενός αμυντικού σκέλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι μια απόπειρα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ενισχύσει την ασφάλειά της, σημειώνει το βρετανικό πρακτορείο Reuters.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα γίνει ποτέ μια στρατιωτική συμμαχία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Όμως στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ειπωθεί επανειλημμένα … πως οι κοινές προμήθειες για τις ένοπλες δυνάμεις τους είναι πρωταρχικής σημασίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, δήλωσε πως τα σχέδια θα ωφελήσουν την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ, στην οποία ανήκουν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πρόσθεσε: «Το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα η συλλογική άμυνά μας».

Η Σιλβί Γκουλάρ, πρώην ευρωβουλευτής και μέχρι τώρα υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, θα είναι υπεύθυνη για τη νέα γενική διεύθυνση, ως επίτροπος αρμόδια για τη βιομηχανική πολιτική.

Αν και η φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε πολύ λίγες λεπτομέρειες, το αμυντικό σκέλος θα οικοδομηθεί πάνω σε ένα στρατιωτικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφηκε στα τέλη του 2017 για την ολοκλήρωση των αμυντικών δυνάμεων μέσω της εργασίας πάνω σε νέα όπλα και της συνδρομής σε ταχείες αναπτύξεις δυνάμεων. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την πρωτοβουλία, έχει όμως προειδοποιήσει να μην αποκλειστούν οι αμερικανικές εταιρείες από τα αμυντικά συμβόλαια.

Το διάστημα γίνεται επίσης ένας τομέας στον οποίο η ΕΕ θέλει να αναπτύξει από κοινού τεχνολογία, ιδιαίτερα καθώς η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν διαστημικά όπλα που μπορούν να διακόψουν τη λειτουργία εχθρικών πυραύλων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας ή να καταστρέψουν δορυφόρους.

Τα σχέδια θα βασιστούν σε ένα προτεινόμενο αμυντικό ταμείο 13 δισεκ. ευρώ για την από κοινού ανάπτυξη και αγορά όπλων, με χρήματα από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ για τις έρευνες στον αμυντικό τομέα. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ αναμένεται να αυξήσουν τον προϋπολογισμό αυτόν.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ