Η ΕΕ εξετάζει την θέσπιση νομοθετικού πλαισίου βιωσιμότητας για όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν  στην αγορά της

    Μήνυμα ΕΕ προς τη Μόσχα: Μη χρησιμοποιείσετε την τρομοκρατική επίθεση κατά της Ουκρανίας

    Της Δάφνης Γρηγοριάδη

    Η ΕΕ εξετάζει την θέσπιση νομοθετικού πλαισίου βιωσιμότητας για όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν  στην αγορά της ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα στηρίζονται στη κυκλική οικονομία. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει ολοκληρωμένη σειρά απαιτήσεων ακόμη και για προϊόντα που ήδη θεωρούνται ότι συμβαδίζουν με τα πρότυπα της βιώσιμης ανάπτυξης. Προκειμένου  λοιπόν να έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την θέσπιση μιας “βιώσιμης” νομοθεσίας.

    Ο πυρήνας αυτής της νομοθετικού πλαισίου θα είναι η διεύρυνση της οδηγίας για τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων ώστε να εφαρμόζεται σε όσο το δυνατόν ευρύτερη γκάμα προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό η επιτροπή εξετάσει το ενδεχόμενο καθιέρωσης αρχών αειφορίας για την βελτίωση της ανθεκτικότητας του προϊόντος , της επαναχρησιμοποίησης, της αναβαθμίσεως και της επισκευής, την αντιμετώπιση της παρουσίας επικίνδυνων χημικών ουσιών σε προϊόντα

    Η ενδυνάμωση των καταναλωτών και η παροχή ευκαιριών εξοικονόμησης κόστους: Είναι το δομικό στοιχείο του βιώσιμου πλαισίου πολιτικής προϊόντων καθώς και η  ενίσχυση της συμμετοχής των καταναλωτών στην κυκλική οικονομία. Η Επιτροπή θα προτείνει αναθεώρηση του  Ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου  καταναλωτών για να διασφαλίσει ότι λαμβάνουν αξιόπιστες πληροφορίες σε προϊόντα στο σημείο πώλησης για την  διάρκεια ζωής τους,  την επισκευή τους, τα  ανταλλακτικά που χρειάζονται.

    Κυκλικότητα στις διαδικασίες παραγωγής: Μπορεί να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση σε όλες τις  διαδικασίες παραγωγής, δημιουργώντας επιπλέον αξία. Σε συνέργεια με τους στόχους που καθορίζονται στη Βιομηχανική Στρατηγική  η Επιτροπή θα επιτρέψει μεγαλύτερη κυκλικότητα στη βιομηχανία με αξιολόγηση των επιλογών για περαιτέρω προώθηση της κυκλικότητας στις βιομηχανικές διεργασίες καθώς και την υιοθέτηση πράσινων τεχνολογιών με σύστημα επαλήθευσης περιβαλλοντικής τεχνολογίας.

    Αειφορία και τεχνολογία: Υπολογίζεται ότι λιγότερο από  40% των ηλεκτρονικών αποβλήτων ανακυκλώνεται στην ΕΕ. Λειτουργικά προϊόντα απορρίπτονται επειδή δεν μπορούν να επισκευαστούν.  2/3 Ευρωπαίους θα ήθελαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις  ψηφιακές  τους συσκευές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με την προϋπόθεση ότι η απόδοση δεν επηρεάζεται σημαντικά.  Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η Επιτροπή  εξετάζει πλαίσιο για την   μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των προϊόντων όπως για παράδειγμα στα tablet και τα κινητά. Πρόκειται για έναν οικολογικό σχεδιασμό  έτσι ώστε οι συσκευές να έχουν μεγαλύτερη  ενεργειακή απόδοση και ανθεκτικότητα.

    O κλάδος των υφασμάτων έχει την μικρότερη εναρμόνιση με την αειφορία:  Λιγότερο από το 1% όλων των υφασμάτων παγκοσμίως ανακυκλώνονται σε νέα υφάσματα, ενώ το 60% της αξίας των ενδυμάτων στην ΕΕ παράγεται αλλού. Στόχο είναι η  ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας στον τομέα, με βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

    Πως θα αποκτήσει το εργατικό δυναμικό δεξιότητες: Μεταξύ 2012 και 2018 ο αριθμός των θέσεων εργασίας που συνδέονται με την κυκλική οικονομία στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 5% και έφτασε τα 4 εκατομμύρια περίπου. Η υιοθέτηση όλο και περισσότερο της αειφορίας  αναμένεται να έχει θετική επίδραση στη δημιουργία θέσεων εργασίας υπό την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι αποκτούν τις δεξιότητες που απαιτούνται για την  πράσινη μετάβαση. Η ΕΕ θα θεσπίσει  συγκεκριμένο πλαίσιο για τις δεξιότητες  που πρέπει να έχει το εργατικό δυναμικό, συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, δια βίου μάθηση και κοινωνική καινοτομία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus.

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή