Η εφορία δικαιολογεί δαπάνες μόνο με κάρτα. Το εισόδημα, τα πλαφόν και τα πρόστιμα

Μόνο καταναλωτικές δαπάνες που έχουν γίνει με κάρτα αναγνωρίζει η εφορία. Αυτές θα δηλωθούν στη φορολογική δήλωση του έτους 2017 . Εάν οι δαπάνες είναι λιγότερες από αυτές που προβλέπει το Υπουργείο Οικονομικών, θα επιβάλλεται πρόστιμο από την εφορία. Συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών θα μπορούν να εξαιρεθούν.

Προσέξετε τα… πεδία

Το πεδίο που αφορά στις δαπάνες στη φορολογική δήλωση βρίσκεται υπό τους κωδικούς 049-050. Το πεδίο δε θα είναι προσυμπληρωμένο από την εφορία και οι φορολογούμενοι θα το συμπληρώσουν με δική τους ευθύνη.

Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση της δήλωσης το ποσό των δαπανών που έχει γίνει με κάρτα, διότι αυτές οι δαπάνες έχουν καταγραφεί από το Υπουργείο Οικονομικών

Ας μικήσουμε για πρόστιμα

Για να αποφύγουμε το πρόστιμο, οι ελάχιστες δαπάνες οφείλουν να καλύπτουν το 10% των ετήσιων εισοδημάτων μέχρι 10.000,  το 15% των εισοδημάτων από 10.000 έως 30.000 και 20%  πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ..

Εάν δεν έχετε καλύψει την απαιτούμενη καταναλωτική δαπάνη με κάρτες ή τραπεζικές μεταφορές, το Υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει πρόστιμο 22% επί του ποσού που δεν καλύφθηκε, ανεξάρτητα από το αν έχετε προβεί σε επιπλέον αγορές με μετρητά.

Ποιές δαπάνες εξαιρούνται;

Οι δαπάνες θα πρέπει να είναι καταναλωτικές, δηλαδή να αφορούν σε αγορά καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών και όχι για παράδειγμα εξοφλήσεις φόρων και δανείων ή αγορές μετοχών και τελών.

Επιπλέον, οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν γίνει ηλεκτρονικά, δηλαδή με κάρτα. Όμως οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών, οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στο εξωτερικό, οι φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ, οι στρατεύσιμοι κι όσοι δεν έχουν εισόδημα ή έχουν τεκμαρτό ως 9,5 χιλιάδες ευρώ, εξαιρούνται από αυτόν τον κανόνα.

Τέλος, εάν ένας σύζυγος έχει συμπληρώσει την απαιτούμενη δαπάνη, το υπόλοιπο μπορεί να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο και το ίδιο ισχύει και για τα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης.

[more]

Με απλά μαθηματικά:

Έστω ότι το εισόδημα είναι 20.000 ευρώ. Τότε, οι ελάχιστες δαπάνες που πρέπει να έχουν γίνει είναι το 15%, δηλαδή 3.000 ευρώ και πρέπει όλες να αφορούν σε αγορές με κάρτα.

Έστω, λοιπόν, ότι το ποσό είναι 2.900 αντί 3.000 ευρώ, τότε υπολείπονται 100 ευρώ για τα οποία θα επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 22%, δηλαδή 22 ευρώ πρόστιμο.

Σχετικά με το ποσό που υπολείπεται, αν μπορεί να αποδειχτεί σε κάποιον έλεγχο ότι έχει γίνει ηλεκτρονική καταναλωτική δαπάνη (π.χ. τραπεζική μεταφορά χρημάτων), τότε μπορεί να προσμετρηθεί στη συνολική δαπάνη και να μην επιβληθεί πρόστιμο.

Τέλος, εάν ένας από τους δύο συζύγους χρειάζεται να δηλώσει δαπάνη 3.000 ευρώ και έχει ήδη δαπάνες 3.500 ευρώ, τότε τα επιπλέον 500 ευρώ μπορούν να περάσουν στον άλλον, εφόσον χρειάζεται για να καλύψει την ελάχιστη δαπάνη του.

Με δύο λόγια

Μόνο οι αγορές που γίνονται με πλαστικό χρήμα υπολογίζονται στη φορολογική δήλωση. Ψωνίζοντας με κάρτα αποφεύγουμε το πρόστιμο και βοηθούμε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, διότι με τη χρήση κάρτας το ΦΠΑ θα περάσει αναγκαστικά στο κράτος.

[/more]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή