Η ΕΥΠ “ανακατεύει την τράπουλα”: Η κυβέρνηση ποντάρει στο έργο της, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει πρόωρες εκλογές και το ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη του “Κέντρου”

Γιατί ο κλήρος της διακυβέρνησης του τόπου πέφτει στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η ανάπαυλα του 15Αύγουστου οδηγεί και σε μείωση της οξύτητας των πολιτικών αντιπαραθέσεων των προηγούμενων ημερών, ωστόσο ο επόμενος πολιτικός γύρος δεν αργεί.

Πολλά τα μέτωπα στο πολιτικό σκηνικό:

Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αναζωογονηθεί, αναδεικνύοντας την υπόθεση των παρακολουθήσεων σε σημείο πολιτικής καμπής στις πολιτικές εξελίξεις. Επιτίθεται στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά διατηρεί τον διμέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ανακάμψει – με το… δώρο των παρακολουθήσεων – ποντάροντας “τα ρέστα” του στην προ ημερησίας συζήτηση για το θέμα που θα γίνει στη Βουλή, μετά τις 22 Αυγούστου.

Η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση και επιχειρεί άμεσα να μεταφέρει αυτή την πίεση στο ΠΑΣΟΚ  κατηγορώντας το για πορεία σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, προετοιμάζει μια επικοινωνιακή αντεπίθεση “ουσίας” ανακοινώνοντας νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας στη ΔΕΘ.

Η αντιπολίτευση ειδιώκει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού

Η αντιπολίτευση επιδιώκει οι υποκλοπές με αιχμή την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη να οδηγήσουν σε ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές. Την προσφυγή στις κάλπες ζητάει ευθέως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ερώτημα είναι αν θα κάνει το επόμενο βήμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης και θα διατυπώσει καθαρά ένα τέτοιο αίτημα για εκλογές. Ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει κάνει ορισμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς πάντως να προδικάζει τις επόμενες κινήσεις του.

Το Μαξίμου παραμένει στη γραμμή της εξάντλησης της τετραετίας και θεωρεί ότι με την θεσμική διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, θα ξεπεράσει το σημερινό σκόπελο και θα δώσει βάρος στην ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος της τετραετίας και την προσφυγή στις κάλπες με ένα συνολικό έργο υπό την κρίση του εκλογικού σώματος.

Η μάχη στον Κεντρώο χώρο

Η συγκυρία, πάντως, επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει και πάλι τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του που στις τελευταίες εκλογές στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το εγχείρημα του κ. Ανδρουλάκη να δώσει ευρύτερες διαστάσεις στην παρακολούθηση του τηλεφώνου του, τονίζοντας ότι «δεν παγίδευαν μόνο εμένα αλλά ένα ολόκληρο δημοκρατικό κόμμα» στοχεύει ακριβώς στην προσπάθεια αυτή.

Η μέχρι τώρα αντιπολιτευτική πολιτική του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ δεν έιχε αποδώσει καρπούς, δεδομένων της σειράς εκσυγχρονιστικών και “σοσιαλδημοκρατικών” κοινωνικών μέτρων της κυβέρνησης, που αφόπλισαν τον πολιτικό λόγο του.

Είναι πρόσφατες, άλλωστε, οι μετρήσεις της κοινής γνώμης (δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκαι που διεξήχθη σε πανελλαδικό επίπεδο από 11 έως 13 Ιουλίου 2022) μεταξύ των ψηφοφόρων που αυτοτοποθετούνται στο “Κέντρο”, οι οποίοι αναδεικνύουν τον μετριοπαθή κ. Μητσοτάκη ως τον πολιτικό που τους εκφράζει περισσότερο.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται ο ηγέτης του Κεντρώου χώρου όχι μόνο στην  καταγραφή των απόψεων του συνολικού δείγματος αυτής της δημοσκόπησης, αλλά και των πολιτών του δείγματος που δηλώνουν ότι ανήκουν στον “κεντρώο χώρο”. Οι τελευταίοι – που κατά τεκμήριο θα γύρουν την πλάστιγγα στον “δεύτερο γύρο” των εκλογών που θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική – θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός εκφράζει καλύτερα τον “Κεντρώο χώρο” σε ποσοστό 35%, έναντι ποσοστού 25% του  Νίκου Ανδρουλάκη  που ηγείται του “Κεντρώου” ΠΑΣΟΚ και 16% του Αλέξη Τσίπρα που διεκδικεί την εκπροσώπηση και αυτού του χώρου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη βέβαια θεωρούν ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων πιθανόν να αλλάξει τις ισορροπίες αυτές και να αναδείξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ ως κύριο εκφραστή του Κέντρου.

Το ερώτημα όμως παραμένει: Μπορούν ζητήματα δημοκρατικής ευαισθησίας (στα οποία ποντάρει ο κ. Ανδρουλάκης) να επικρατήσουν ενός κυβερνητικού έργου που έως τώρα (όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσει) επικροτείται, ως επιτυχημένο, από τους περισσότερους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ; Οι εξελίξεις θα δείξουν.

Καμία δημοσίευση για προβολή