Η “ειδική αποστολή” Δένδια σε Κάιρο και Λευκωσία: Η Αθήνα σπεύδει να «κάψει» το φλερτ της Τουρκίας με την Αίγυπτο – Τα οικόπεδα του 28ου μεσημβρινού και ο Eastmed

Δένδιας Κάιρο

O Nίκος Δένδιας πετάει εκτάκτως την Δευτέρα σε Κάιρο και Λευκωσία, οι διπλωματικοί δίαυλοι μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Αιγύπτου δουλεύουν πυρετωδώς τα τελευταία 24ωρα, και ο στόχος της Αθήνας είναι να σβήσει εν τη γεννέσει τους τις σπίθες που – υπογείως – ανάβει η Τουρκία στο εύφλεκτο γεωπολιτικό και ενεργειακό πεδίο της ανατολικής Μεσογείου.

Τα “οικόπεδα” της Αιγύπτου και ο 28ος μεσημβρινός

Το ταξίδι Δένδια αποφασίστηκε, όπως είχε γράψει από χθες το economico.gr, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αιγύπτιο πρόεδρο Φατάχ αλ Σίσι και – παρ΄ότι στις επίσημες ανακοινώσεις αποφεύχθηκε κάθε σχετική αναφορά – είχε ως επίκεντρο την πρόσφατη, και επίμαχη, προκήρυξη των οικοπέδων προς εξόρυξη από την Αίγυπτο στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα έχει ήδη διαμηνύσει τη δυσαρέσκειά της για τους εν λόγω χάρτες,, καθώς η χάραξη του Καϊρου δυτικά λαμβάνει υπόψη τη μερική συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας – Αιγύπτου καθώς και τη συμφωνία Αιγύπτου – Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο στην περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού λαμβάνει υπόψη και την «τουρκική υφαλοκρηπίδα», σύμφωνα με τις συντεταγμένες που έχει καταθέσει η Τουρκία στον ΟΗΕ το 2019.

Η “ειδική αποστολή” Δένδια

Κατά τις πληροφορίες, το θέμα τέθηκε στην συνομιλία Μητσοτάκη-αλ Σίσι, από την αιγυπτιακή πλευρά φέρονται να δόθηκαν καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις για την προτεραιότητα της συμμαχίας με την Ελλάδα.

Ομως, η «ειδική αποστολή» Δένδια στο Κάιρο και η συνάντησή του με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι περιλαμβάνει και το αίτημα τροποποίησης ή διόρθωσης των αιγυπτιακών οριοθετήσεων. Και τούτο, προκειμένου να εκλείψουν οι όποιες παρερμηνείες τις οποίες θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία, όπως ήδη έδειξε ότι σκοπεύει να κάνει με την δημόσια πρόσκληση Τσαβούσογλου προς την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Η εν λόγω προοπτική μοιάζει απίθανή και η ελληνική πλευρά δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως επ’ αυτού, δεν υπάρχει ωστόσο και βεβαιότητα ότι η Αίγυπτος θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση που θα την έφερνε σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Η Κύπρος και ο Eastmed

Το έτερο σκέλος του ταξιδιού Δένδια στην Κύπρο έχει να κάνει με το θολό πεδίο που έχουν ανοίξει οι πληροφορίες περί πιθανής εγκατάλειψης του αγωγού Eastmed και αντικατάστασής του με σχέδιο για νέο αγωγό που θα ενώνει το Ισραήλ με την Αίγυπτο και από εκεί θα κατευθύνεται απ’ ευθείας στην Κρήτη παρακάμπτοντας στην Κύπρο.

Οι πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι πρόκειται για σενάριο που τέθηκε από την πλευρά του Καϊρου, είναι προφανές όμως ότι πρόκειται και για μια προοπτική που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Κύπρο.

Ο “γρίφος” Πάιατ

Εδώ, διπλωματικοί παρατηρητές επισημαίνουν ως ειδικής, ίσως, σημασίας και την… μη τοποθέτηση του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, όταν ερωτήθηκε για το θέμα κατά την συνάντηση που είχε την Πέμπτη με δημοσιογράφους.

«Ολες οι ερωτήσεις σχετικά με τους αγωγούς θα πρέπει να τεθούν στην αγορά, που είναι και η μόνη που μπορεί να απαντήσει», ήταν η απάντηση Πάιατ, ενώ ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε και η δήλωσή του πως δεν γνωρίζει καν εάν κάποιος από αυτούς τους αγωγούς πρόκειται να ολοκληρωθεί καθώς οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν στρέφονται πλέον προς την πράσινη ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή