Η εκκλησία θολώνει το αφήγημα της «Αριστεράς του Κυρίου» – Τα γυρίζει τώρα ο Ιερώνυμος

 

Η εκκλησία θολώνει το αφήγημα της «Αριστεράς του Κυρίου». Έτσι φαίνεται πως δεν εγένετο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, ει μη μόνον μια διευθέτηση στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να χαρακτηρίσει κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αρχιεπίσκο Ιερώνυμο ως ιστορική.

Μόνο που η Εκκλησία, συνυπολογίζοντας τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε, θόλωσε το αφήγημα της κυβέρνησης καθώς μίλησε για προσχέδιο συμφωνίας, ενώ παράλληλα επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον μετά την επίσημη κατάθεση της κυβερνητικής πρότασης.

«Είναι άλλο η συμφωνία κι άλλο η πρόθεση να συμφωνήσουμε» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Όπως διευκρίνισε, αυτό που έχουμε είναι μία «ανακοίνωση ότι έχουμε πρόθεση και καλή διάθεση η Εκκλησία με την Πολιτεία να βρούμε λύση σε προβλήματα που χρονίζουν έναν αιώνα». «Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να συμφωνήσουμε. Θα ακολουθηθεί μια διαδικασία. Το πρώτο ήταν η ανακοίνωση. Αυτή μεταφέρθηκε στη Σύνοδο, το εγκρίνουμε. Από εδώ και πέρα έχουμε να κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα να πούμε στους ιερείς – διότι αυτοί είναι κυρίως που ανησυχούν – πως ό,τι είναι να γίνει θα το κάνουμε μαζί τους» σημείωσε, παραπέμποντας στην συνεδρίαση της Ιεραρχίας με τη συμμετοχή και των 82 ιεραρχών τη λήψη απόφασης.

Οι έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από κληρικούς, οι αποστάσεις που φαίνεται να τηρεί προς στιγμήν το Πατριαρχείο, καθώς και η μουρμούρα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι η συμφωνία λειτουργεί «εις βάρος του δημοσίου» δημιουργούν την εντύπωση πως πρόκειται για ακόμη μια φορά για «επικοινωνιακή φούσκα» της κυβέρνησης, η οποία στην πορεία προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος προσπάθησε να διακηρύξει πολλές φορές ότι θα έφερνε το «ιστορικό αίτημα» της αριστεράς για «χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους».

Ίδια κατάληξη είχε και το σχέδιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανκόπουλου, ο οποίος έσπευσε να προαναγγείλει την απελευθέρωση 10.000 θέσεων στο Δημόσιο. «Με τη συμφωνία αυτή απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων» δήλωσε, παρά το γεγονός ότι, ακόμη κι αν τελικά υιοθετηθεί και νομοθετηθεί η συμφωνία όπως ανακοινώθηκε, το μισθολογικό κόστος του κλήρου θα εξακολουθήσει να βαρύνει το δημόσιο ταμείο. Συνεπώς, εύλογα προκύπτει το ερώτημα από πού θα βρεθούν τα λεφτά για να γίνει πράξη η κυβερνητική υπόσχεση.

Ιερά Σύνοδος: Δεν υπογράψαμε καμιά συμφωνία

[more]

Λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, ακολούθησε η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου στην οποία ξεκαθαρίζεται ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό «δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και το εκδοθέν Ανακοινωθέν, η Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει τα εξής:

1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.

4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι: (α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού», β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους», (γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε», (δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και (ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού. 6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου»

[/more]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αυτά είναι τα τρία ελαττώματα του “deal” Τσίπρα – Ιερώνυμου για την εκκλησιαστική περιουσία

 

Καμία δημοσίευση για προβολή