Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την παροχή των πρώτων δανείων στις τράπεζες με νέους ευνοϊκότερους όρους, για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρεί στην παροχή δανείων στις τράπεζες ύψους 109,1 δισ. ευρώ, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τις εταιρείες να αντέξουν την κρίση του κοροναϊού.

Τα δάνεια αυτά:

  • έχουν σχεδιασθεί ως προσωρινή χρηματοδοτική διευκόλυνση για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα,
  • θα δοθούν στις τράπεζες με επιτόκιο -0,5%, που σημαίνει ότι ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πληρώσει τις τράπεζες για τα δάνεια αυτά. 

Τα δάνεια θα λήξουν στις 24 Ιουνίου, οπότε οι τράπεζες θα έχουν την επιλογή να τα μετατρέψουν σε στοχευμένα τριετή δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο που θα φθάνει έως και το -0,75%.

Οι τράπεζες αποπλήρωναν τους τελευταίους μήνες τα δάνεια που έχουν πάρει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η οικονομία επιβραδυνόταν και την τελευταία εβδομάδα εξέφρασαν την πρόθεση να αποπληρώσουν πρόωρα το ποσό των 92,6 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελπίζει να σταματήσει αυτές τις αποπληρωμές με βελτιωμένους όρους (των νέων δανείων), ώστε οι τράπεζες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή