Η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις λέει ο Στουρνάρας

Στουρνάρας

Ο Γιάννης Στουρνάρας, κατά τον χαιρετισμό του στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε στη λειτουργία της ΕΚΤ και τη δέσμευσή της στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζονται στην οικονομία.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μεταξύ άλλων στάθηκε στον διάλογο που ανοίγει για την αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ και ξεκαθάρισε ότι παραμένουν στη διάθεση των αρμοδίων τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής.

Ο κ. Στουρνάνας υπογράμμισε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών από την δημιουργία της νομισματικής ένωσης μέχρι και σήμερα.

Επίσης, υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που ενδέχεται να σημειωθούν στο μέλλον, ενώ πρόσθεσε ότι είναι εφικτή η τροποποίηση και η ενίσχυση των εργαλείων σε περίπτωση ανάγκης.

Ειδικότερα, ο Διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στον τρόπο που η ΕΚΤ αντιμετώπισε την οικονομική κρίση από το 2008 και μετά.

«Από το 2008 έως και σήμερα, σημειώθηκαν εξαιρετικές μεταβολές στο μακροοικονομικό περιβάλλον στη ζώνη το ευρώ. Δεδομένης της συμμετρίας του στόχου για τον πληθωρισμό, οι αποκλίσεις του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ έπρεπε να αντιμετωπιστούν δραστικά. Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη σε δραστικές μειώσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Μηδένισε το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης και καθόρισε αρνητικό επιτόκιο για τα κεφάλαια που καταθέτουν οι εμπορικές τράπεζες στην κεντρική τράπεζα. Ωστόσο, η σκοπιμότητα περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων — τα όποια έχουν πλησιάσει στο  αποτελεσματικό κατώτερο όριό τους (effective lower bound) —  ήταν περιορισμένη, καθώς ο μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής δεν λειτουργούσε ικανοποιητικά.

Προκειμένου να επιτευχθεί η σταθερότητα των τιμών και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε επιπρόσθετα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής τα οποία σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν συμπληρωματικά. Η δέσμη αυτών των μέτρων πέτυχε να ενισχύσει τη συμβατική πολιτική των επιτοκίων, παρέχοντας επαρκή νομισματική χαλάρωση. Ως αποτέλεσμα, αντιστράφηκε η καθοδική τάση των τιμών και ο μέσος πληθωρισμός διαμορφώθηκε κοντά στο 1,4% κατά την δεύτερη περίοδο.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά προκλήσεις που ενδέχεται να σημειωθούν στο μέλλον.
Τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής παραμένουν διαθέσιμα και υπάρχει επαρκές περιθώριο να τροποποιηθούν ή να ενισχυθούν αν υπάρξει ανάγκη.

Οι πρόσφατες εμπειρίες μας  και οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μας έκαναν ωστόσο να αναρωτηθούμε εάν η στρατηγική του Ευρωσυστήματος για τη νομισματική πολιτική χρειάζεται να αλλάξει, ώστε να ενσωματώνει τα διδάγματα που πήραμε τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο ποσοτικός ορισμός της σταθερότητας των τιμών και ο τρόπος ανάλυσης των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών. Η τελευταία αναθεώρηση της στρατηγικής της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος είχε πραγματοποιηθεί το 2003.

Προσφάτως, αποφασίσαμε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για το θέμα αυτό, στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσαν να ενταχθούν, πέραν των ζητημάτων νομισματικής πολιτικής, και θέματα όπως η ενσωμάτωση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής στην κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου, κ.λπ.

Και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα του Καναδά, έχουν ξεκινήσει την αναθεώρηση της στρατηγικής τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή