Όρκος πίστης του Τσίπρα από τη WSJ : “Πιστεύω στις ΗΠΑ και τη Συμφωνία των Πρεσπών"


Του Θοδωρή Καλούδη

Με μία συνέντευξη του στη Wall Street Journal (WSJ), την έγκυρη εφημερίδα του αμερικανικού imperium, o πρωθυπουργός ολοκληρώνει την ταχεία πολιτική του “ωρίμανση” , ομνύει στο όνομα της Αμερικής, δηλώνει ότι η Ελλάδα έιναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη και κρίσιμος  γεωπολιτικός παράγοντας της Ατλαντικής Συμμαχίας στα Βαλκάνια.

Έτσι, ο κ. Τσίπρας αποδίδει τη βούλησή του να λύσει το ονοματολογικό των Σκοπίων σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, προσθέτοντας πως ο ίδιος θέλει πλέον να υποστηρίξει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης στην περιοχή -παρά το έντονα αντι-αμερικανικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

«Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος […] αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να σχηματίσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ» υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας.

Εύσημα από τη WSJ

Η δήλωση αυτή επιτρέπει  στη δημοσιογράφο της WSJ να αποδώσει εύσημα στον πρωθυπουργό: «Ο κ. Τσίπρας – επισημαίνει στους αναγνώστες της –  ο 44χρονος ηγέτης ενός ελληνικού αριστερού κόμματος, που ήταν κάποτε αντίθετος με την αμερικανική εξουσία και το ΝΑΤΟ, οδήγησε σε μια ανεπιτυχή εξέγερση ενάντια στις αυστηρές οικονομικές πολιτικές της ΕΕ το 2015, όταν η Ελλάδα λίγο έλειψε να βγει από το ευρώ, τώρα θεωρείται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως ένας όλο και πιο μετριοπαθής παίκτης, που λέει ότι θέλει η Ελλάδα να στηρίξει τις προσπάθειες της Δύσης στα Βαλκάνια».

«Η συνεργασία μας και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ. Ίσως αυτό να είναι περίεργο, αλλά είναι αλήθεια» λέει ο ίδιος.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι η προσέγγιση Ελλάδας – ΗΠΑ αντανακλάται επίσης στις συνομιλίες για την επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα, θέμα παραδοσιακά «ταμπού» για την ελληνική Αριστερά.

Απέναντι στον Πούτιν

Αναφερόμενος στο «πάγωμα» των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία, μετά την απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία ότι προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων, ο κ. Τσίπρας απαντά ότι επρόκειτο περί μέτρου για την «προστασία των εθνικών συμφερόντων», συμπληρώνοντας πως επρόκειτο για «πολύ καθαρό μήνυμα». (Σ.Σ. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι σε αυτή την υπόθεση η Αθήνα καθοδηγήθηκε από την Ουάσινγκτον, παίζοντας ισχυρά το Ατλαντικό χαρτί στα Βαλκάνια)

«Η Συμφωνία με τα Σκόπια θα περάσει» 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός δηλώνει στη WSJ αποφασισμένος να κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία είπε ότι θα φέρει στη Βουλή “περίπου τον Μάρτιο”. «Δεν θα παίξω παιχνίδια, διαβεβαιώνει. Η συμφωνία θα κυρωθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας» στην ΠΓΔΜ. Και εκφράζει την πεποίθηση του ότι η κυβέρνησή δεν θα πέσει, εξ αυτού του γεγονότος, ακόμη και αν άρει την εμπιστοσύνη του ο κυβερνητικός του εταίρος, Πάνος Καμμένος.

Όπως μάλιστα τόνισε, “σκοπεύει να εξαντλήσει τη θητεία του ως πρωθυπουργός, το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα θα διενεργήσει νέες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019″. «Ο στόχος μου είναι να πάω ως το τέλος» σημείωσε. «Αυτό είναι ένα σημάδι σταθερότητας» πρόσθεσε.

Με τις δηλώσεις του αυτές ο κ. Τσίπρας “έστειλε το τρένο” εκεί που έπρεπε και περιμένει τώρα να γυρίσει γεμάτο καλούδια. Γιατί, όπως υπογράμμισε με νόημα, θα διατηρήσει τις συντάξεις γιατί πιστεύει ότι θα πείσει τους πιστωτές