Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις στις επενδύσεις στον χώρο της υγείας

    Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ πάνω στον τομέα της Υγείας παρουσιάζει τοτο ειδικόsite για θέματα υγείας και πολιτικής υγείας HEALTHMAG.Σύμφωνα με το ρεπορτλαζ του Γιώργου Σακκά,  Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο στις επενδύσεις μέσω της ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων στο κλάδο των Επιστημών Υγείας, .

    Επένδυση στη Υγεία σε διεθνές επίπεδο

    Με ρυθμό που προσεγγίζει το 5% κινείται η αγορά των Επιστημών Υγείας διεθνώς, φτάνοντας σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις το 2019 στα 2,6 δισ. δολάρια. Το γεγονός αυτό από μόνο του κάνει τον κλάδο ιδιαίτερα ελκυστικό για επενδυτικές κινήσεις ειδικά από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (τα ονομαζόμενα Venture Capital και Private Equity Funds). Μάλιστα μόνο τα Private Equity πραγματοποίησαν τοποθετήσεις της τάξης των 8,2 δις. ευρώ κατά το 2017 στην Ευρώπη. Σημαντικό μερίδιο των επενδύσεων αυτών κατευθύνθηκε σε start up εταιρείες αλλά και σε ακόμη πιο νέες που πρεσβεύουν «νεογέννητες» ιδέες.

    Επενδύσεις ρεκόρ

    Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του investeurope.eu από τα συνολικά 71,7 δις. ευρώ που επενδύθηκαν μόνο από Private Equity το 2017 στην Ευρώπη, περί το 11,5% κατευθύνθηκε σε επιστήμες υγείας. Σημειώνεται πως το συνολικό ποσό είναι το δεύτερο υψηλότερο που έχουν να παρουσιάσουν αυτού του είδους οι επενδύσεις. Και το ακόμη σημαντικό είναι ότι από το σύνολο των 7000 ευρωπαϊκών εταιρειών που προσέλκυσαν τις συγκεκριμένες επενδύσεις, το περίπου 30% ήταν startups και το 14,6% ακόμη νεότερων δηλαδή ….«νεογέννητων».

    Trend και στην Ελλάδα

    Σε ένα περιβάλλον οι ελληνικές startups προσπαθούν να βρουν το βηματισμό τους. Η σημασία του να μπορέσει και η χώρα μας να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα ελληνικων startups προσανατολισμένων και στον τομέα των Επιστημών Υγείας, αναπτύχθηκε πρόσφατα από το στέλεχος στον κλάδο των startups αλλά και της φαρμακευτικής αγοράς κ. Αγαμέμνονα Παπάζογλου που συμμετείχε με την ομιλία «Start up επιχειρήσεις στον τομέα του φαρμάκου» σε Στρογγυλό Τραπέζι κατά το 10ο το Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βασικής και Κλινικής Φαρμακολογίας.

    Όπως επεσήμανε είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον ενδείξεις για μια έστω περιορισμένη αλλά ουσιαστική ενεργοποίηση του κλάδου των Επιστημών Υγείας μέσω των startups.

    Και για κάθε ηλικία
    Σχετικά δε με τις ευκαιρίες για προσέλκυση κεφαλαίων ανέφερε ότι μέσω της ΕΕ και του ΕΣΠΑ ήδη υπάρχουν εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων που αναζητούν startups σε όλη την Ευρώπη όπως οι Big Pi (50 εκατ. Ευρώ), Venture Friends II (45 εκατ. Ευρώ), Metavallon (32 εκατ. Ευρώ), Unifund (35 εκατ. Ευρώ), Marathon (32 εκατ. Ευρώ) και Veloity Partners (24 εκατ. Ευρώ) που επενδύουν σε πρώιμα στάδιο εταιρειών τεχνολογίας ενώ υπάρχουν και τα Επενδυτικά Κεφάλαια των EOS Venture Partners και Synergia Hellenic Fund IV για πιο «ώριμες» εταιρείες.

    [more]

    Υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα;

    Σχετικά με το κύριο ερώτημα αν υπάρχει χώρος ανάπτυξης ενός Οικοσυστήματος Επιστημών Υγείας, εδώ ο κ. Παπάζογλου αναφέρει ότι υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες που πρέπει να εξεταστούν : Η παγκόσμια τάση της αγοράς, η Ελλάδα ως συγκεκριμένη αγορά και η τμηματοποίηση της αγοράς και η συγκεκριμένη στόχευση. 
    Σχετικά με την παγκόσμια τάση το αναφέραμε και στην αρχή ότι η συγκεκριμένη αγορά καλπάζει και θα συνεχίσει να καλπάζει. Μια παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι και ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

    Για την Ελλάδα 4 είναι τα σημεία που θα πρέπει να μελετηθούν: Τα περιθώρια ανάπτυξης καινοτομίας και η συγκριτική αξιολόγηση, η ποιότητα και η παραγωγή επιστημονικού έργου, οι παραγωγικές υποδομές και οι πρόσβαση στην προσέλκυση κεφαλαίων. Για τον τρίτο πυλώνα παίζει ρόλο η ανάλυση της ωριμότητας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και ο κατακερματισμός της αγοράς.

    Οι αδυναμίες της Ελλάδας

    Παραμένοντας στην Ελλάδα, διαπιστώνεται ότι η ερευνητική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα υψηλή καθώς είναι δεδομένο το ότι η χώρα διαθέτει υψηλής αξία επιστήμονες. Επίσης υπάρχει και σημαντική παραγωγή γνώσης, όμως το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας αν και καταλήγει σε δημοσίευση δεν το «εμπορεύεται» κανείς δηλαδή η γνώση δε μετουσιώνεται σε επιχειρηματική ιδέα.
    Η διείσδυση της τεχνολογίας και οι υποδομές θεωρούνται πολύ κακές και αυτό δημιουργεί σημαντικές ανεπάρκειες στη διαδικασία μεταφοράς τεχνολογίας και η παραγωγή έρευνας αντιμετωπίζει προκόμματα.

    Στα αδύνατα σημεία της χώρας εντοπίζεται και το γεγονός ότι πολλές εταιρείες λαμβάνουν αδειοδοτήσεις για πατέντες από το εξωτερικά, μια κατάσταση που δείχνει το αδύναμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Επίσης δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις Ιδιωτικών Κεφαλαίων στη χώρα έχουν μειωθεί κατά 35%. 
    Η δημιουργία ενός Ταμείο για τις Επιστήμες Υγείας θα μπορούσε να διευκολύνει την έρευνα και έτσι η κάθε νέα τεχνολογία να φτάσει στην αγορά μέσω επενδύσεων. Επίσης εκτός από τη χρηματοδότηση, το ταμείο μπορεί επίσης να υποστηρίξει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσω της παροχής υπηρεσιών εμπειρογνωμοσύνης και φαρμακευτικών υπηρεσιών.

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ HEALTHMAG

    [/more]

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή