Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεφύγει τον κίνδυνο, προειδοποιούν διεθνείς αναλυτές – Η ΝΔ «θα δυσκολευθεί να αλλάξει πολλά στα δημόσια οικονομικά»


Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεφύγει τον κίνδυνο, προειδοποιεί η Capital Economics, ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους οργανισμούς οικονομικών αναλύσεων διεθνώς, παρά τις πρόσφατες επιμέρους θετικές εξελίξεις στην οικονομία της.

Η επόμενη κυβέρνηση θα κληρονομήσει μια οικονομία που φαίνεται ότι θα αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό βραχυπρόθεσμα, σημειώνει στη νέα έκθεσή της. Θα αντιμετωπίσει επίσης μια σειρά από διαρθρωτικά προβλήματα ενώ τα δημόσια οικονομικά θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν πολλούς κινδύνους.

Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2019 θα κυμανθεί στο επίπεδο του 1,2%, σημαντικά μικρότερος από τον στόχο της παρούσας κυβέρνησης. Και για το επόμενο διάστημα, οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ρόδινες. Η Ελλάδα έχει έναν μακρύ κατάλογο διαρθρωτικών προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν συμπεριλαμβανομένου ενός αναποτελεσματικού φορολογικού και δικαστικού συστήματος και ενός τραπεζικού τομέα που πνίγεται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs), δύο προτάσεις, του ΤΧΣ και της ΤτΕ, δεν έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν. Και παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε ο νέος νόμος Κατσέλη, η εφαρμογή του έχει καθυστερήσει, έχοντας συνέπειες στην παροχή νέων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.

Ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ελλάδας βρίσκεται στο στο 181% του ΑΕΠ (2018) και εξακολουθεί να είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο, ενώ και το βάρος του δημοσίου χρέους που προκύπτει από τα επιτόκια παραμένει υψηλό. Το δημογραφικό παραμένει μακροπρόθεσμο πρόβλημα , με τον πληθυσμό που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας να συνεχίσει να μειώνεται δραματικά, “χτυπώντας” την οικονομική ανάπτυξη.

Η ΝΔ θα δυσκολευτεί να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους 

Η Capital Economics εκτιμά ότι οι επικείμενες εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν πολλά στα δημόσια οικονομικά. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει περίπου το 37% των ψήφων στις 7 Ιουλίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, αλλά έχει επίσης υποσχεθεί να προβεί σε μεγαλύτερες περικοπές των εταιρικών φόρων από αυτές που υπόσχεται η σημερινή κυβέρνηση, να μειώσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας και να δώσει στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος περισσότερο χρόνο για τον διακανονισμό των καθυστερούμενων οφειλών. Ουσιαστικά αυτό υποδηλώνει ότι μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θα δυσκολευτεί να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την Κομισιόν.

Πριν από την ανακοίνωση των πρόσφατων παροχών, η Κομισιόν είχε προβλέψει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα φθάσει το 3,6% του ΑΕΠ το 2019 και το 3,5% το 2020 (με στόχο το 3,5%). Καθώς εκτιμά ότι τα νέα μέτρα (που ανακοίνωσε προεκλογικά η κυβέρνηση Τσίπρα) θα κοστίσουν περίπου το 1,3% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, η Κομισιόν κάθε άλλο παρά ευχαριστημένη εμφανίζεται αλλά μέχρι στιγμής απέχει από την επιβολή κυρώσεων. Ωστόσο, η Capital Economics εκτιμά ότι οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της θα κλιμακωθούν τον Οκτώβριο για τα δημοσιονομικά σχέδια που θα παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ για το 2020.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή