Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγεί στις αγορές για άντληση κεφαλαίων δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Για τον Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, ESM, δεν υπήρχε άμεση ανάγκη για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για άντληση κεφαλαίων και θα μπορούσε να περιμένει δύο χρόνια για να το κάνει.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί ήθελαν την Ελλάδα να «επιχειρεί έξοδο» στο τέλος του 2018 – αρχές 2019, οι εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και εγχώριο πολιτικό σκηνικό όμως προβληματίζουν αναλυτές και επενδυτές.

Το ενδεχόμενο μάλιστα η Ελλάδα να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων που θα αγοραστούν σε σημαντικό βαθμό από τις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της πιθανής διεύρυνσης της δυνατότητάς τους να αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστική επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει κάποτε να γίνει μία «κανονική χώρα», αλλά  δεδομένου του πολιτικο-οικονομικού σκηνικού, των συνεχιζόμενων προβλημάτων του αδύναμου τραπεζικού συστήματος αλλά και των διεθνών αναταράξεων, υπάρχει κίνδυνος ενός παρατεταμένου αποκλεισμού της από τις αγορές, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το «μαξιλάρι» που έχει δημιουργηθεί επαρκεί για μια 2ετία, αλλά όσο η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές η αξία του ως «ασφάλεια» μειώνεται.

[more]

Την ίδια ώρα το διεθνές περιβάλλον προβληματίζει, καθώς η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια σε μια εποχή που ο οικονομικός κύκλος δείχνει να «γυρίζει». Το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης και η άνοδος των επιτοκίων και των αποδόσεων των ομολόγων δυσκολεύουν τα δεδομένα.

Αν το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ κινηθεί προς το 3,5% και η ΕΚΤ που ολοκληρώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους αυξήσει τα επιτόκια το 2019 πιέζοντας ανοδικά τα ομόλογα της ζώνης του ευρώ, τότε τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας θα εκτοξευθούν.

Από την άλλη πλευρά η ιταλική κρίση επηρεάζει και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. O Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα προβλήματα της Ιταλίας με το χρέος της είναι διαφορετικά από αυτά της Ελλάδας, που χρειάστηκε τρία πακέτα διάσωσης την τελευταία δεκαετία. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι υπάρχουν αυξημένα προβλήματα για τις ιταλικές τράπεζες από την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ιταλικών ομολόγων. «Στην Ιταλία υπάρχει μετάδοση στον τραπεζικό κλάδο» λόγω της πτώσης της αξίας του ιταλικού χρέους ανέφερε, σημειώνοντας επίσης ότι «μία ή δύο» ελληνικές τράπεζες υπέφεραν μερικώς από τη μετάδοση λόγω της Ιταλίας, χωρίς όμως να τις κατονομάσει. Αυτό, σημείωσε, οφείλεται και στα πολύ υψηλά επίπεδα «κόκκινων» δανείων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

[/more]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή