Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο τέλος για mobile data – Πληρώνουμε 28,88 ευρώ ανά GB με μέσο όρο διεθνώς τα 7,5 ευρώ!

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο τέλος για mobile data στις χώρες της Ευρώπης με ονομαστική τιμή 28,88 ανά GB, τη στιγμή που ο μέσος όρος χρέωσης διεθνώς είναι 7,5 ευρώ. Το γεγονός οδηγεί την  κυβέρνηση να παρέμβει στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας επιδιώκοντας έμμεσες -και ενδεχομένως άμεσες- μειώσεις στα συμβόλαια που προσφέρουν στους πελάτες τους, αλλά και για αύξηση -μέχρι διπλασιασμού- των προσφερόμενων δεδομένων ανά πακέτο σύνδεσης.

Η «ανάσα» στους συνδρομητές των εταιριών κινητής τηλεφωνίας αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, καθώς αναμένεται να ανταποκριθούν στις παραινέσεις τόσο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να μειώσουν τις υψηλές χρεώσεις δεδομένων.

Πλέον, οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και εντός των επόμενων ημερών, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τη δέσμευση των εταιρειών στον εξορθολογισμό των τιμολογίων προς τα κάτω.

Όπως επισημαίνουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη  είναι αδύνατον η κίνηση αυτή να αφορά σε μία οριζόντια μείωση, ίδια για κάθε πάροχο, δεδομένου ότι πρόκειται για μία αυτορρυθμιζόμενη και ελεύθερη αγορά, ενώ υπάρχει και το κρίσιμο ζήτημα του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών και το «αγκάθι» της υπερφορολόγησης του κλάδου.

Ωστόσο, θα αποτελέσει σημαντική «ανάσα», που είτε θα μειώνει το τελικό ποσό που πληρώνουν οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας κάθε μήνα, είτε θα πολλαπλασιάζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και κυρίως τη χρήση δεδομένων µε την ίδια χρέωση. Αυτό συνεπάγεται μία έµµεση µείωση στα συμβόλαια, δεδομένου ότι οι καταναλωτές θα καλύπτονται από χαμηλότερα σε τιμή συμβόλαια, τα οποία αναμένεται να προσφέρουν περισσότερα δεδομένα (data).

Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο πως θα αναπροσαρμοστεί η εμπορική πολιτική των εταιρειών, καθώς ο σχεδιαζόµενος διπλασιασµός των παρεχόµενων δεδομένων, ακόμα κι αν αποφασιστεί να ακολουθηθεί αρχικά από έναν και µόνο πάροχο που θα πάρει την απόφαση να «θυσιάσει» τµήµα του µέσου εσόδου του ανά χρήστη, αναγκαστικά θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους για λόγους ανταγωνισμού. Αυτό που θεωρείται σίγουρο, όπως ξεκαθαρίζεται από αρµόδια χείλη, είναι ότι οι αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν τόσο σε παλαιά όσο και σε νέα συμβόλαια.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, οι συστάσεις από το υπουργείο ασκούνται εδώ και μήνες στον κλάδο, ο οποίος με τη σειρά του εκφράζει παράπονα για την υπερφορολόγηση των υπηρεσιών του, που αποδεδειγμένα είναι από τις υψηλότερες διεθνώς, φτάνοντας έως και το 49% της συνολικής επιβάρυνσης ανάλογα µε την κατανάλωση και επηρεάζοντας σημαντικά τη ζήτηση, δεδομένου ότι «τιμωρεί» τη μεγαλύτερη χρήση.

Αν και τα ζητήματα μείωσης της υψηλής φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία δεν λύθηκαν µε το φορολογικό νοµοσχέδιο, η κυβέρνηση «ακούει» το αίτηµα, µε τον κ. Πιερρακάκη να παραδέχεται σε πρόσφατη τοποθέτησή του ότι πράγματι οι φόροι είναι υψηλοί και ότι παρόλο που δεν είναι αρμόδιος για συγκεκριμένες ανακοινώσεις και χρονοδιαγράµµατα, το ζήτημα έχει ήδη εξεταστεί και έχει γίνει αντιληπτό από την κυβέρνηση.

Αυτό βέβαια δεν θεωρείται τόσο απλό, δεδομένου ότιη ενδεχόμενη ελάφρυνση των φόρων θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να ισοσκελιστεί από αντισταθμιστικά μέτρα, καθώς η ετήσια φορολόγηση του κλάδου αποτελεί σημαντική ένεση στα δημόσια ταμεία.

Την ίδια στιγμή, ο κλάδος φαίνεται να «ανακουφίστηκε» αρκετά µε την ταχεία ψήφιση των διατάξεων για την απλοποίηση και επιτάχυνση της αδειοδότησης των κεραιοσυστηµάτων.

timesyphresiwn
Πηγή: «Έθνος της Κυριακής»

Αυτό φαίνεται ότι αποτέλεσε και έναν από τους βασικούς μοχλούς πίεσης προς τις εταιρείες κινητής ώστε να εξετάσουν τον επανακαθορισμό των τιμολογίων προς τα κάτω.

Από την πλευρά τους, και οι επικεφαλής των εταιρειών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών. Ήδη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαµάζ, σε τοποθέτησή του στο συνέδριο Infocom σημείωσε πως «από τη στιγμή που έρχεται η πολιτεία µε τέτοιο αίτημά που λέει “να συμβάλετε και εσείς”, το λαμβάνουμε υπόψη, συζητάμε µε τον υπουργό, ακούσαμε τις επιθυμίες του πρωθυπουργού και σχεδιάζουμε ανάλογες ενέργειες».

Στην 6η πιο ακριβή θέση της Ευρώπης η Ελλάδα

Οι υψηλές χρεώσεις στην Ελλάδα αποτυπώνονται και στη μελέτη που παρουσίασε το ΙΟΒΕ την περασμένη εβδομάδα και η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). Σύμφωνα µε τη μελέτη, η χώρα µας κατατάσσεται ως η 10η πιο φτηνή ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προ φόρων χρεώσεις, αλλά μετά τον συνυπολογισµό των φόρων «σκαρφαλώνει» αυτόματα στην 6η πιο ακριβή θέση της Ευρώπης.

Σύμφωνα µε τους ερευνητές, βασική αιτία είναι η υψηλή φορολογία. Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη συνολική φορολόγηση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ, µε τις αθροιστικές επιβαρύνσεις να κυμαίνονται μεταξύ 39% και 49% της τελικής επιβάρυνσης. Η πρακτική φορολόγησης των υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών δεν συναντάται σε άλλες χώρες της ΕΕ, µε εξαίρεση την Ουγγαρία και μερικώς τη Μάλτα.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι μείωση ή κατάργηση του ειδικού τέλους στις κινητές επικοινωνίες θα οδηγούσε σε μείωση του κόστους σύνδεσης.

Σύμφωνα µε τα αποτελέσματα της ανάλυσης του ΙΟΒΕ, η χρήση δεδομένων από κινητές επικοινωνίες έχει στατιστικά σημαντική και αρνητική συσχέτιση µε την τιμή για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Ταυτόχρονα, βάσει του μετριοπαθούς σεναρίου που εξέτασαν οι μελετητές, εκτιμάται ότι το όφελος για την ελληνική οικονομία, σε όρους ΑΕΠ, από ενδεχόμενο διπλασιασμό της κατανάλωσης δεδομένων, από το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, μπορεί να φτάσει έως και τα 2,6 δισ. ευρώ ή να συμβάλει 1,4% στο ΑΕΠ.

  • Από το newsroom του economico με πληροφορίες από το “ΕΘΝΟΣ της Κυριακής”, το “Πρώτο Θέμα” και το CNN Greece.